Şehreküstü Meydanı, hain darbe teşebbüsü sonrası yeniden düzenlenerek 15 Temmuz Demokrasi Meydanı olarak halkın kullanımına sunuldu. Meydanın yanı başında bulunan ve bir süre önce yıkılan müftülük binasının yerinde inşaat çalışması yapılması bir skandalı beraberinde getirdi. İddiaya göre; müftülük sözünde durmadı ve alandaki arsayı meydana tahsis etmekten vazgeçerek lojman için kolları sıvadı. Ali Nur Aktaş Başkanlığındaki Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin de müftülükten gelen baskılara boyun eğerek inşaata göz yumduğu iddia ediliyor.

RECEP ALTEPE’YE SÖZ VERDİLER, SONRA UNUTTULAR

Her gün on binlerce Bursalı'nın kullandığı 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na müftülüğün yeni inşaatı adeta hançer gibi saplandı. İnşaatın başlaması aslında bir skandalı da beraberinde getirdi. İddiaya göre; Bursa Müftülüğü, Büyükşehir Belediyesi'ne verdiği sözü tutmadı. Meydanın hemen yanı başındaki Bursa Müftülüğü binası yıkılıp alanı meydana ilave edilecekti. Dönemin Bursa Büşükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sözlü olarak müftülükle 'Size İstanbul yolunda yeni bina için arsa verelim, siz de mevcut alanı meydana bırakın' anlaşması yaptı. Aradan aylar geçti, yeni müftülük binası belediyenin tahsis ettiği alanda yapıldı ve törenle hizmete açıldı. Ancak müftülük sözünde durmadı, müftülüğün arsası meydana tahsis edilmedi. Altepe'nin müftülüğün geri adım atmasıyla alakalı yakın dostlarına şöyle söylediği ileri sürülüyor: "Müftülüğe o tarihte en güzel arsalarımızdan 16 dönüme yakın yer verdik. Buna karşılık eski binanın yerini meydana bırakacaklardı. Şimdi vazgeçtiklerini duyuyorum. Üzgünüm. Protokol imzalamamak kusurumuz. Hiç aklımıza gelmedi” şeklinde tepki gösterdi.

MÜFTÜ İZANİ TURAN’A BURSALILAR TEPKİLİ

Altepe'nin bu açıklamalarının ardından gözler Bursa Müftüsü izani Turan'a çevrildi. Müftü Turan'ın, vatandaşlardan gelen; "Müftülük de sözünde durmazsa, bu toplumda yalanı, emanete sahip çıkmamayı nasıl engelleriz." yorumlarına cevap vermesi bekleniyor. Halkın bu kadar tepki göstermesine rağmen 15 Temmuz Demokrasi Meydanı'na müftülüğün hançeri saplanacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kulağına gider mi bilinmez ama bu ayıbın Bursa Müftüsü İzani Turan'a yakışmadığı aşikar. Bütün tepkilere rağmen inşaatı tamamlanmasıyla yapılacak lojmanda hoca efendiler, imam hatipler ya da makam şoförleri vicdan rahatlığıyla oturabilecek mi zaman gösterecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı daha çok yeşil alan ve millet bahçesi projelerine ihanet edilecek.

Bursa Müftüsü İzani Turan

ALİNUR AKTAŞ NEDEN SUSUYOR

Öte yandan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, hatırlanacağı gibi Ulu Cami ve Hanlar bölgesinin etrafının açılmasıyla ilgili geçtiğimiz yılın Kasım ayında Bursa’ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a tarihi aksla ilgili bilgiler vermiş, hanlar bölgesinin gerçek kimliğine kavuşacağını müjdelemişti. Şimdi, sevimsiz müftülük binası yıkıldıktan sonra Emirsultan, Yıldırım Beyazıt ve Somuncu Baba’nın yadigârı Ulu Cami’nin silüeti ortaya çıkmıştı. Ancak, Şehreküstü Meydanı’na dahil edilmesi gereken alan, etrafındaki ağaçlarla birlikte yeniden beton yığınına dönüşecek ve Bursa’nın tarihi mekanı gözlerden kaybolacak.

Editör: Haber Merkezi