Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görünmez beladan dolayı devletin kapısına gelen hiçbir vatandaşın geri çevrilmeyeceğini açıklamasına, hükumetin bakanları toplumun bütün kesimlerine destek verileceğini belirtmelerine rağmen, esnaf ve dar gelirli zor günler geçiriyor; başvurdukları devlet kapılarından boynu bükük ayrılıyorlar. Bursa’nın Osmangazi İlçesi Sakarya Mahallesi’nde yıllardır ayakkabı tamirciliği yapan (47) Ersin Ekim, Corona tedbirlerinin ardından siftah yapamadığını, ev ve iş yeri kirasını ödeyemez hale geldiğini kaydetti.

‘YAKUP CANBOLAT BU SESİ DUYSUN’

Çok zor günler geçirdiğini ifade eden Ekim, hükümet yetkililerinin işaretiyle ilk önce mahalle muhtarıyla irtibata geçmesine rağmen Sakarya Mahalle Muhtarının kendisine, ‘ben sana bir şey yapamam Kaymakamlığa git’ dediğini aktardı. Üç çocuk babası esnaf, Kaymakamlık, Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve AK Parti İl Teşkilatı’ndan da derdine çare bulamadığından yakındı, kapıların yüzüne kapandığını aktardı. Son olarak bankadan kredi çekmek istediğini söyleyen Ekim, bankanın kendisinden kefil istediğini ifade etti. Bursa’yı yönetenlere ve Vali Yakup Canbolat’a seslenen ayakkabı tamircisi genç adam, kendisi gibi çaresizlik içinde olan esnafa ve dar gelirliye yardımcı olunması çağrısında bulundu.

‘ FERYADIMIZIN DUYULMASI İÇİN KENDİMİ Mİ YAKAYIM’

Çocukluğundan bu yana baba mesleği ayakkabı tamirciliği yapan, bu sanatı devam ettirmek istediğini belirten Ersin Ekim, şunları söyledi: ‘Yıllardır baba mesleği ayakkabı tamirciliği yapıyorum. Coronavirüs çıktığı günden beri işlerimiz durdu, dükkanım ve oturduğum ev kira, üç çocuk babasıyım, yan gelirim yok, iki evladım okuyor. Yaşadığım sıkıntıyı belirtmek için Sakarya Mahalle Muhtarına gittim. Yaşadığım dramı anlatmama rağmen bana üzerime kayıtlı bir şey olup olmadığını sordu, yapacağım bir şey yok diyerek beni başından savdı. Osmangazi Kaymakamlığı’na gönderdi, orada ilgilenen olmadı. Ardından Valiliği gittim, bir sonuca ulaşamadım. Büyükşehir Belediyesi’ne gittim yine bir sonuç alamadım. Üyesi olduğum AK Parti Bursa İl Başkanlığı’ndan da bir sonuç alamadım. Son çare bankaya gittim, onlar da kefil istediler. Evime gelin bakın, yiyecek ekmeğim yok. Ben bir esnafım, işyerime malzeme alamıyorum, dünya kadar borcum var. Vergi borçlarım birikti. Başımda 10 tane haciz var. İki kolum bağlı ne yapacağımı şaşırdım. Kız kardeşim bana geçen gün erzak getirdi. Cebimde 2 TL param kaldı. Yardım yardım diyorlar, hiçbir yardım yok. Bu Suriyeliler benden daha iyi yaşıyor. Gelsinler beni araştırsınlar. Köprüye çıkayım kendimi mi yakayım’ şeklinde ifadeler kullandı.

‘BORÇLAR BİRİKTİ’

47 yaşındaki sanatkâr son olarak: ‘Bizim gibi esnafa el uzatsın devlet. Bizler yaşayalım, ölmeyelim, ayakta kalalım. Çin malı ayakkabılar yüzünden meslek ölmek üzere, ayakkabı bağcığı satıyoruz, ayakkabı boyuyorum, çaresizim, ev ve iş yeri kiramı ödeyemedim. Kapılar yüzüme kapanıyor, bir sürü yere gittim, bekleyeceksin, senin gibi binlerce insan var diyorlar. Fazla bir şey istemiyorum, ayakta kalayım yeter. Bu akşam evimde tarhana çorbasıyla, yumurtanın haricinde bir şey yok. Maddi olarak kimseden destek alamadım. Sadece yan komşum bana geçenlerde biraz yiyecek getirdi. Bursa Valiliğine gittiğimde onlar beni Kaymakamlığa yönlendirdiler ama bir sonuç alamadım. Hakikaten zor durumdayım. Devletteki bürokrasi, “oraya git, buraya git” sorunu çözülmeli. Feryat eden esnaf, işçi ve dar gelirlilerin sesinin duyulması gerekiyor’ dedi.

Editör: Haber Merkezi