Unutma, tanımama, yolunu şaşırma, en yakınını yabancı olarak görme, yediğini, içtiğini kısa süreden yeniden isteyenler, bunama, diğer adıyla Alzheimer hastalığıyla tanışmış oluyorlar. Uzmanlar hastalığın hafıza ve hatırlama sorunlarıyla ortaya çıktığını söylüyorlar.

SİNSİ TEHLİKE

ABD’nin Stanford Üniversitesi’ndeki kognitif nöroloji biriminde çalışan bilim adamları; bunamanın, en önemlisi Alzheimer’ın ilk belirtilerini saptayacak testler yaparak ortaya çıkarmaya çalışıyorlar. 50 yaşını geçen bin kişi üzerinde denenen ve hastalığın belirtilerini saptamak adına olumlu sonuç alınan testte yanıtlanması gereken 5 soru bulunuyor. Ekibin ve kongnitif nöroloji birimindeki doktorlar, 15 dakikada tamamlanması istenen test sayesinde, soruları yanıtlayan kişilerde Alzheimer tanısı yapılamadığını ancak hastalığın işareti olabilecek belirtiler olup olmadığına yönelik önemli ipuçları elde edildiğini vurguladı. Doktorlar ayrıca, sürekli meşguliyetin, okuma, farklı işlerle ilgilenenlerde, bunama saptanmadığına dikkat çekiyorlar.

İŞTE O 5 SORU

1. 1.95 sterlinlik (7 TL) market alışverişi yaptınız; 5 sterlin (18 TL) verirseniz kasiyerden ne kadar para üstü alırsınız?

2. En çok sevdiğiniz yiyeceklerin adını yazın.

3. Tirbuşon ve çekiç arasındaki benzerlikleri yazın. 4. Boş saat kadranı üzerine saatleri yazın ve akrep ve yelkovanı saat 11.10’u gösterecek şeklinde çizin. 5. 12 meyve ve sebze adı sıralayın.

 ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR?

Alzheimer hastalığı gittikçe ilerleyen bir şekilde bilişsel yeteneklerin yıkımına neden olan bir beyin hastalığıdır. Kişi yavaş yavaş çevre ile iletişim kurma, karar verme yeteneğini kaybeder. Günlük yaşam aktivitelerini yerine getiremez. Belleğini kaybeder. Anormal davranışlarda bulunur. Kişilikte bir değişiklik olur, kaygı artar.

Editör: Haber Merkezi