Ülkemizdeki birçok şehrine yerleşen mülteciler tartışma konusu. Bursa’nın Çarşamba semtinin adını açtıkları işyerleriyle küçük Şam olarak anılmasına neden olan Suriyeliler, kentin farklı bölgelerinde Türk vatandaşlarının dükkanlarından alışveriş yapmamaları dikkatleri çekiyor.

FARKLI GÖRÜŞLER ORTAYA ÇIKIYOR

Resmi olmayan rakamlara göre Bursa’da 150 bine yakın Suriyelinin yaşadığı belirtiliyor. Farklı iş kollarında çalışan mülteciler, aynı zamanda kendi işyerleriyle de toplumun farklı kesimleri tarafından eleştiriliyor.Bazı vatandaşlar Suriyelilere ayrımcılık yapılmadığını söylerken, bazıları ise Suriyelilerin memleketlerine gönderilmesini istiyor. Bavulhaber habere konuşan bazı yurttaşlar, Suriyelilere ayrımcılık yapılıyor mu sorusuna hayır yanıtı verirken, bazı vatandaşlar ise mültecilere ayrıcalıklı davranıldığını belirtiyorlar.

‘BENİM DÜKKANIMDA KÜRTÇE TABELA YOK’

Arif Demirci isimli vatandaş, 30 yıl önce Bursa’ya Siirt’ten geldiğini belirterek şöyle konuştu: 'Kendi işyerlerinden başka kimseden alışveriş yapmıyorlar. Ben Kürt kökenliyim, simitçilik yapıyorum . Dükkanımın tabelasını Kürtçe yazsam bana ceza yazarlar, belki hapse atarlar' dedi.

MAAŞIMI VERMEDİLER

İsminin Haşim Sait olduğunu belirten Suriyeli genç ise Türkiye'de yaşamaktan mutlu olduğunu, Avrupa'ya göç etmenin masraflı olduğunu kaydetti. Çalıştığı iş yerlerinde kendisine düzenli maaş verilmediğini, hakkının yendiğini ifade etti. Sait, şunları söyledi: Biz Bursa’da mutluyuz. Avrupa’ya gitme için çok para lazım. Burada zor şartlarda çalışıyorum. Bir işyerinde çalıştım paramı vermediler. Savaş çok kötü bir şey. Biterse ülkeme dönerim’dedi.

Vatandaşlar Suriyelilerin işyerlerindeki Arapça tabelaların kaldırılması yönünde ortak görüş belirtirlerken, belediyelerin denetimlerini hızlandırmalarını istediler. Bazı yurttaşlar, Suriyelileri alacak başka Müslüman ülke yok muydu? Diye tepki gösterirlerken, bazıları ise kapımıza gelmişler kucak açmak zorundaydık’ şeklinde ifadeler kullandılar.

Editör: Haber Merkezi