Geçtiğimiz hafta, Türk-İş, Hak-İş ve DİSK konfederasyonlarından temsilciler, emekçileri yakından ilgilendiren asgari ücretin alt sınırını ‘2 bin 578 lira’ olarak belirlemiş, geri adım atmayacaklarını söylemişlerdi. Sanayi ve üretim şehri Bursa sokaklarında vatandaşlara asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini sorduk. Sendikaların belirlediği rakamı bile az bulan, geçinemediklerini söyleyen yurttaşlar, işçiye verilecek rakamın en az 3 bin lira olması gerektiğini ifade ettiler.

‘AY SONU CEBİMDE PARA KALMIYOR’

Yaklaşık 8 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammının işçiyi tatmin etmesi gerektiğini söyleyen Necip Karanlık, ‘13 yaşımdan beri çalışıyorum. Tek kuruş kenara koyamadım. Vallahi cebimde bir lira bile yok. Ay sonuna kadar maaşımı avans olarak çekiyorum. Kira, su, doğalgaz ve elektrik faturalarını ödemekten cebimde para kalmıyor. Asgari ücret en az 2 bin 700 lira olması gerekiyor. Bu rakam bile az ama verirlerse bereket versin’ şeklinde konuştu.

‘AK PARTİ’DEN ÜMİTLİYDİK’

Sendikaların belirlediği rakamın düşük olduğunu olduğunu belirten Ahmet Kerim, ‘Belirlenen rakam düşük. Sendikaların mutabık kaldığı ramak çok komik. Asgari ücretli en az 3- 4 bin lira olması gerekiyor. Biz AK Parti’den ümitliydik ama hayal kırıklığına uğradık. İşçiler, emekliler perişan’ dedi.

‘VERSELER DE ZAM YAPARAK GERİ ALIYORLAR’

Asgari ücretin en az 2 bin 400 lira olması gerektiğini söyleyen seyyar satıcı genç, ‘Şuan 2 bin 400 lira olsa da verdikleri rakamı yaptıkları zamla geri alıyorlar. Ben geçiniyorum ama geçinemeyen insanlar var. Geçinemeyenleri düşünerek zam yapılması gerekiyor.’

‘MİLLETVEKİLLERİ BİZİ TEMSİL ETMİYOR’

Mevcut rakamın insanları zor duruma düşürdüğünü kaydeden R.S, ‘Asgari ücret yeterli değil. Şu an geçinebilmek için asgari ücretin en az 2 bin 500 TL olması lazım. Bu rakam da ancak evde çorbanın kaynamasını sağlar. Ben çocuk okutuyorum ayda 200 lira evladıma para veriyorum. Milletvekillerine zam yapacaklarına halka zam yapılması gerekiyor. Halkı düşünen yok. Milletvekilleri bizi temsilen TBMM’deler ama bizleri temsil etmiyorlar’ diye tepkisini dile getirdi.

‘DÖRT KİŞİLİK AİLENİN DURUMU KÖTÜ’

Ülkenin ekonomik durumunun ortada olduğunu söyleyen M, Meriç ise şunları söyledi: ‘Ülkemizin ekonomik durumu ortada. Asgari ücret bana göre 2 bin 500 lira olması gerekiyor. Dört kişilik bir ailenin bu rakamlarla geçinmesi de zor. Şu anki ülkenin ekonomik duruma bakarak hareket etmek gerekiyor. İktidarın da mutlaka düşündüğü bir şeyler vardır’ şeklinde görüşünü söyledi.

Editör: Haber Merkezi