Kosova, Makedonya ve Arnavutluk’un genç ve eğitimli nüfusu, düşük enerji maliyeti, ucuz işçilik, bakir bir pazar olması, Türkçe konuşabilen çalışan bulunabilmesi, Türk bankalarının bölgede hizmet vermesi, lojistik avantajlar… Avrupa’nın kalbinde olması ve bir dizi gümrük muafiyetlerinin bulunması yatırımcılar için önemli fırsatlar barındırdığına dikkat çeken iş adamı Gökhan Pelener, üç ülkenin kalkınmasında Bursalı yatırımcıların köprü olabileceğini, adeta yatırım platosunu andıran ata topraklarının üretim alanına dönüşebileceğini işaret etti. Pelener, Fakir ve Nilco markalarının yanı sıra, temizlik ürünlerini bu üç ülkeye ihraç ettiğini belirterek, Kosova Bursa Koordinatörlüğü aracılığıyla Bursa’ya gelen yatırımcıların sanayi ve kültür şehrinde ticaret kapılarını araladıklarını ifade etti. Genç iş adamı Gökhan Pelener, 2021 yılı baharında Bursalı yatırımcılarla Balkan coğrafyasında ticaret ve kültür turu gerçekleştireceklerine dikkat çekti.Pelener, üç ülkenin Türkiye’ye vize uygulamadığını en küçük yatırımcılara bile oturum izni verildiğini sözlerine ekledi.

Bursalı iş insanı Gökhan Pelener, Kosova, Makedonya ve Arnavutluk'a ihracat yapıyor, yatırımlarını sürdürerek, istahdam oluşturuyor.

KOSOVA’DA NİTELİKLİ İŞ GÜCÜNE İHTİYAÇ VAR

Konuyla ilgili açıklama yaparak; Bursalı sanayici ve iş adamlarını Arnavutluk, Kosova ve Makedonya’da yatırım yapmaya davet eden, halen ticari ve turizm alanında yatırım ve projeleri olan Gökhan Pelener şunları söyledi: "Kosova’nın 7,1 milyar dolarlık Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın yaklaşık yüzde 10’unun sanayi, yüzde 14’ünün tarım, yüzde 8’inin inşaat ve yüzde 68’inin servis ve hizmetler sektöründen geldiğini görüyoruz. İthalata dayalı bir ekonomi olması sebebiyle cari açığı da bir hayli yüksek. 2017 itibarıyla Kosova’nın 428 milyon dolarlık ihracatına karşılık, 3,2 milyar dolar ithalatı bulunuyor. Kosova, yaş ortalamasının 26 olması sebebiyle Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip. Nitelikli iş gücüne sahip olmak Kosova’nın önemli avantajlarından birini oluştururken, ülkenin temel sorunu ise işsizlik. Buradan yola çıkarak Bursalı iş adamları çok büyük fırsat kapısı olan Kosova’da her türlü yatırımı yaparak, ticari köprü olan Balkanlarda Avrupa’ya Türk mallarını satabilme fırsatı yakalarlar” dedi.

Kosova'nın turizm kenti Prinzren'de nüfusun tamamına yakını Türkçe konuşuyor.

MAKEDONYA TARIM HAYVANCILIK ALANINDA ÇOK CAZİP

Makedonya ve Kosova’ya yatırımların artması ve buna bağlı olarak yeni iş sahalarının açılması halinde bu göçün önemli ölçüde azalacağını dile getiren Fakir ve Nilco markalarının yetkili servisi Gözde Teknik’in sahibi iş insanı Gökhan Pelener, “Makedonya’da devlet tarafından verilen çok büyük teşvik paketleri var. Tarımdan, hayvancılığa, turizmden, imalat sektörüne kadar yatırımcılar açısından oldukça avantajlar söz konusu. Bursalı girişimciler Kosova’da olduğu gibi Makedonya’da da ticari alanda yeni ufukları yakalayabilirler. Ucuz işçilik fırsatları da göz önünde bulundurulduğunda, tersine göçe imza atmış olabilirler. Aynı zamanda komşu kardeş ülkelerinde yatırıma olan bakış açılarının değişmesini sağlayabilirler. Tarih ve kültür turizmiyle de farklı kapıların açılmasının fırsatlarını yakalayabilirler’ diye konuştu.

Makedonya tarım ve hayvanclık alanında yatırımcılara sunduğu imkanlarla dikkat çekiyor.

ARNAVUTLUK TÜRKLERE HER FIRSATI SUNUYOR

Türk firmalarının Arnavutluk’taki yatırımlarının arttığını işaret eden Gökhan Pelener, "Arnavutluk bizim için sadece bölgede iş birliği yapacağımız bir coğrafya değil, köklü ve tarihi bağlarımızın olduğu gerçek bir dost ülke. Buradan yola çıkarak, Bursalı iş insanlarını her metre karesi yatırıma, istihdama açık olan Arnavutluk’u tanımalarında fayda var” diyen Pelener, Balkanlar'da istikrarın ve ekonomik kalkınmanın büyümesi için bu tür çalışmaların çok önemli katkı sağlayacağını belirtti. Arnavutluk’a sadece para kazanmak için değil, ekonomik olarak dışlanmış kesimlere ve kadın yatırımcılara ilişkin yapılan projeleri de çok önemsediklerini söyledi. Bu ülkeye halen Bursa’dan temizlik ürünleri ihracatına devam ettiklerini hatırlattı.

Arnavutluk Türk yatırımcılar için imkan kapılarını sonuna kadar açan bir başka Balkan ülkesi

Editör: Haber Merkezi