Osmangazi ilçesine bağlı Demirtaş Mahallesi’nde bulunan ve Yıldırım Bayezid tarafından 1390 yılında yaptırılan Timurtaş Paşa Camii, farklı mimari ve minaresiyle ilgi odağı olmaya devam ediyor. Benzerlerinden çok farklı olan ibadethanenin minaresi, camiden bağımsız olarak yapılmış ve her iki yapının arasından da yol geçmesiyle görenleri şaşkına çeviriyor.

Başka bir yerde örneği olmayan ibadethanenin minaresi dört ayaklı tuğla üzerinde yükselirken, altında da şadırvan yer alıyor. Cami ile minare arasında 10 metrelik bir mesafe bulunurken, musalla taşı ise ibadethanenin giriş kapısının yanında bulunuyor. Cenaze namazı kılınırken yol doğal olarak trafiğe kısa süreli kapalı kalıyor. Tarihe tanıklık eden Allah’ın evinin bahçesinin haziresinde Timurtaş Paşa’nın ve o dönemde yaşayanların mezarları bulunuyor.

TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Osmanlı mimarisinde bir benzerine daha rastlanmayan caminin minaresi, Bursa Eski Eserleri Sevenler Derneği tarafından 1966 yılında restore edilmiş. Kaide üzerinde kesme taş örgülü altıgen bir kısımdan sonra zencirek motifleri ile bezeli olan minare, şehre gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisi çekiyor, fotoğraf tutkunlarına da farklı enstantaneler sunuyor. Bu arada mahalle sakinleri, Bursa’yı yönetenlerin tarihi eseri daha fazla tanıtmasını istiyor.

Cami’nin doğusundaki bahçe, ibadethaneye ayrı bir güzellik katıyor. Betonlaşan Bursa’da, yeşilin önemini bir kere daha gözler önüne seriyor.

İbadethanenin penceresinden bahçedeki hazire görünüyor.

Editör: Haber Merkezi