Dün kaleme aldığımı sinek ilacı ihalesiyle ilgili mevzu, baya ses getirdi.

Öncelikle şu hususun altını çizeyim. Bursa benim için nadide bir çiçek, asla kurumaması gereken kocaman bir çınar.

Bu şehrin sokakları, caddeleri ve mekanları kente gelen misafirleri büyülemesi gerektiği düşüncesindeyim.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, benim ve başkalarının babasının malı olmadığından eminim. Kim bu kurum çatısı altında yanlışa meyil ediyorsa uyarmak, eleştirmek, aman dikkatli olun demek görevimiz.

Bağcının üzümlerine sinek dadanmaması için çaba sarf edenlerdenim.

Doğru yapılan bir iş, icraatla ilgili söz söylemeye gerek yok, çünkü bu çatı altında gönülleri kuşatmak gibi mecburiyetleri söz konusu.

Başkan Aktaş’a.

Sinek ilacı ihalesinde ahbap- çavuş ilişkisi var mı diye sordum, sormak hakkımız. Doğrultmak, yere düşene el uzatmak sorumluluğu içinde olmak mecburiyetindeyiz.

Buradan yola çıkarak bu sinekli iş nasıl oldu diye sordum, Büyükşehir’den yanıt geldi.

Buyurun okuyunuz.

***

"Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak; mücavir alanlar içerisinde 17 ilçede Çevre Sağlığı İlaçlama Hizmetlerini 2009 yılından beri yürütmekteyiz. Hizmetimizin yürütülmesi çerçevesinde 24 aylık hizmet işimiz 29.09.2019 tarihinde sona ermiştir. 09.09.2019 tarihinden sonra şehrin farklı noktalarından gelen şikayetler üzerine yapılan tarama sonucunda zika virüsü taşıyan Aedes albipictus cinsi sivrisinekten şüphelenilerek gerekli tespitler için Uludağ Üniversitesi Parazitoloji Kürsüsü ile irtibata geçilmiş ve Aedes türü sivrisinek olduğu anlaşılmıştır. Bu bağlamda sürdürdüğümüz Çevre Sağlığı Hizmetimizin devamı gerektiğinden yeni ihale sürecini tamamlanana kadar 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun olağanüstü ve acil durumlar için geçerli olan (21/b) ihalesi gerçekleştirilmiştir.

Ülkemiz ve şehrimizdeki mevsimsel şartların normal sıcaklık ortalamalarının üzerinde seyretmesi; sivrisinek ve karasinek popilasyonunun artmasına uygun ortamların oluşmasına neden olmuştur. Hastalık taşıyan (tularemi, sarı humma, sıtma, dang humması, zika vb) vektörlerle mücadele için yürüttüğümüz “Çevre Sağlığı Hizmetlerimizin” kesintiye uğramadan devam etmesi için gerekli olan 21/b kapsamındaki ihale ivedilikle hazırlanarak 21.10.2019 da sözleşmesi imzalanmış ve 23.10.2019 da iş başlamıştır.

Öte yandan ihaleyi alan firmanın ürün belgesi olmadığı ile ilgili iddia da asılsız olup, firmanın gerekli tüm belgeleri bulunmaktadır.

Çevre Sağlığı ve Vektörlerle Mücadele Hizmetimizi denetlemeden sorumlu olan Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına da Aedes türü sivrisineğinin ilimizde bulunduğu bilgisi verilmiştir. Çalışmalarımız 17 ilçe ve tüm bölgelerde hava ve iklim koşullarının müsaade ettiği sürece hassasiyetle devam etmektedir."