Vatandaşlar, 1999’da Marmara’da yaşanan ve merkez üssü Gölcük olan, Sakarya, Kocaeli gibi kentlerde binlerce insanın ölmesine neden olan depremin üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen, hala depreme dayanıklı binaların yapılmadığı, denetimsizliğin devam ettiğini söyledi. Hatırlanacağı gibi, Elazığ’da geçtiğimiz hafta meydana gelen depremde 41 kişi yaşamını yitirmiş, onlarca kişi yaralanmış, yüzlerce bina oturulamaz hale gelmişti.

DEPOLARDAKİ YARDIMLAR ZOR GÜNLER İÇİN BEKLEMİYOR MU?

Bavulhaber’e konuşan yurttaşlar, yıllardır toplanan deprem vergilerinin ne yapıldığını bilmediklerini söylerlerken, denetimsizliğin devam ettiğini ifade ettiler. Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın Elazığ’da yaşanan depremin ardından bağış yapılmasıyla ilgili paylaşımına da tepki gösteren vatandaşlar, felaketin yaşandığı anda zor durumda olan insanlara depolarındaki yardımı ulaştırması gereken bir kurumun başkanının ne yapmak istediğini anlayamadıklarını söylediler.

‘DEVLETİ YÖNETENLER MAZERET ÜRETMESİN’

Depreme hazırlıklı olmadıklarına kaydeden vatandaşlar, binaların çürük olduğunu ancak devleti yönetenlerin ciddi önlemler almadığını belirttiler, toplanan deprem vergilerinin insanların canını korumak için kullanılmadığını hatırlattılar. Devleti yönetenlerin mazeret üretmek yerine çözüm odaklı hareket etmesini isteyen vatandaşlar, Elazığ’da depremden önce hasarlı binalarla ilgili adım atılmamasına tepki gösterdiler.

RANTSAL DÖNÜŞÜM YAPILDI

Türkiye’de tüm binaların mühendislik kuralları ve ilkeleri ile deprem yönetmeliklerine uygun hale getirilmesi ve yeni binaların da bu şekilde yapılması gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, 1999 depreminden bu yana 20 yıl geçmesine rağmen kentsel dönüşüm yerine rantsal dönüşüm yapılmaya çalışıldığını söylediler. Herkesin şapkasını önüne koyup ciddi adımlar atmasını istediler. Ülkemizin hiçbir kurumunun ciddi anlamdan depreme hazır olmadığını da sözlerine eklediler.

Editör: Haber Merkezi