Bilal Kayaaltı

Bursa’nın Tabakhaneler Bölgesi’nin turizm merkezi olması için istimlak edilmesinin ardından,  Büyükşehir Belediyesi'nin TOKİ konutları yapılması için projeyi değiştirilmesine tepkiler sürüyor. BTSO Meclis Üyesi Hasan Eker, BTSO İnşaat Konseyi Başkanı ve BTSO Meclis Üyesi Ali Tuğcu, odanın Ekim ayı meclis toplantısında alanın turizmin çekim merkezine dönüşmesini bir kere daha dile getirdiler. BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise Tabakhaneler Bölgesi’yle ilgili görüşlerinin belli olduğunu, işin başından beri burasının turizme katkı koyan bir yer olması gerektiğini belirtti.

“TRAFİK BURSA’NIN EN BÜYÜK SORUNU”

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve BTSO Meclis Üyesi Hasan Eker, meclis toplantısında trafik sorunu olan Bursa’nın en önemli aksına TOKİ konutları için onay çıkmasının yanlış olduğunu söyledi. Tabakhaneler Bölgesi’nin turizm merkezi olması için istimlak edildiğini hatırlatarak, “Tabakhaneler bölgesi bundan 3 yıl önce termal turizm alanı olması amacıyla istimlak edildi. Daha sonra buraya yatırımcılar arandı. Yatırımcı bulunamadığı gerekçesiyle burası TOKİ tarafından 692 konut 63 dükkan olacak şekilde projelendirildi. Bu projenin de kesinleştiğini Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin sayfasından ilan edildi. Buraya en son yapılması gereken şey, konuttur. Gerekçesini de şöyle açıklamak isterim. Şehrimizin batı tarafında, bir kilometre ileride Yunuseli girişinde binlerce konut kullanıma girmek üzere. Kentimizin en büyük sorunu, trafik sıkışıklığı olduğu herkesin malumu. Bir de buna Tabakhaneler’e yapılması planlanan konutları da eklersek; bu da yeni yolları, yeni arterleri olmayan Bursa trafiğini daha da kilitleyecek, yaşanmaz hale getirecektir. Tabakhaneler Bölgesi turizm alanı olarak kalmalı. Turizmi geliştirmek, pastadan daha çok pay almak için ortada çok büyük potansiyel var. Bursa’nın bu çok önemli alanı Tabakhaneler Bölgesi’nin hemen yanında Merinos Kongre Merkezi, hemen karşısında Kültür Park, alt tarafında ise Botanik park bulunuyor. Burası kaynak suyun üzerinde olan bir yer. Konut yapılacak yüzlerce alan var ama turizm bölgesi için daha uygun bir alan yok. Dolayısıyla tamamının turizm alanı olarak planlanması ve gelişmesi Bursa turizmine büyük değer katacaktır” diye konuştu. 

“TOKİ PROJESİ İPTAL EDİLMELİ”

Eker, bölgenin doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, “Tabakhaneler’in Doğanbey Toki gibi yüksek katlı olmayacağını söylüyorlar ama burasının konut alanı olması, verimli kullanılmaması anlamına geliyor. Bursa’da Toki yapılacak daha uygun yerler var. Oralara istedikleri konutları yapsınlar. Burası yatırımcı bulunasıya kadar boş bile kalsa daha iyi. Şimdi yapılması gereken şey, henüz temel atılmamışken, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a Tabakhaneler bölgesi doğru bir şekilde anlatılarak ikna edilmesiyle Toki projenin iptal edilebileceğini düşünüyoruz, inanıyoruz. Bizler burasıyla ilgili komite kararları aldık. BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın da girişimlerini biliyor ve takdirle karşılıyoruz. Biliyorsunuz Merinos’un yapımında da BTSO’nun büyük katkıları olmuştu. Dolayısıyla Tabakhaneler Bölgesi de BTSO’nun katkılarıyla Bursa’nın turizm alanı olabilir” şeklinde ifadeler kullandı. 

ALİ TUĞCU: BURSA TURİZMİNE DAHA FAYDALI OLACAK

Bursa’nın yaşanılabilir bir kent olması gerektiğine dikkat çeken BTSO İnşaat Konseyi Başkanı ve BTSO Meclis Üyesi Ali Tuğcu, turizmin önemine dikkat çekerek,“Dağyenice’de termal turizm gündeme geldiğinde Osmangazi Kent Konseyi’ndeydik. Biz Sıcaksu bölgesinin bu işle ilgili kullanılmasını istemiştik. Çünkü burası Merinos’a, şehre yakın olması, ulaşım imkanlarından dolayı ısrarcı olduk.  Dolayısıyla böyle yerlerin konuttan ziyade bu şekilde değerlendirilmesini, Bursa turizmi açısında daha faydalı olacağını belirtmiştik. Dolayısıyla Bursa’nın daha yaşanabilir bir kent olmasını istiyoruz. Bu bölgelerin çok önemli olduğunu, özellikle Acemler, Yalova ve İzmir yolu bazı plancılar tarafından altın üçgen olarak tanımlanıyor. Buralarda yapılacak yatırımlar çok önemli. Bursa’nın 1 bölü 100 binlik planıyla birlikte planlanması gereken bir bölgenin böyle parçalı planlamayla Bursa’ya katkı sağlamayacak veya fırsat kaybedilecek diye düşünüyoruz. Bu nedenle inşaat konseyimizin, mimarlık mühendislik konseyimizin ve BTSO yönetimi tarafından daha çok gündeme getirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. 

AK PARTİLİ ESGİN SESSİZLİĞİNİ SÜRDÜRÜYOR  

Hatırlanacağı gibi Tabakhaneler Bölgesi’nin turizm merkezi olması gerektiğini kamuoyunun gündemine taşıyan isim olan AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Esgin,  Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın bölgeye TOKİ konutları yapılacağını açıklamasının ardından, şehrin en önemli bölgesindeki proje değişikliğine sessiz kalması tepkilere neden olmuştu.   

Editör: Haber Merkezi