Hüdavendigar Külliyesi’nin bir parçası olan, Osmanlı Sultanı 1. Murat Hüdavendigar’ın 1366 yılında 1. Murat Camii’nin, medrese olarak kullanılan üst katında eğitim gören talebeler için yaptırdığı Bursa’nın en eski hamamlarından birisi olan Cık Cık’ın suları 7 yıldır akmıyor. Yıllar önce restore edilerek hizmete açılan hamamın suyunun, daha sonra çevre düzenlemesi sırasında kesildiğini söyleyen Çekirge Muhtarı Coşkun Alıntaş, Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca dilekçe vermesine, durumu yetkililere iletmesine rağmen kimsenin ilgilenmediğini belirtti. Hamamın sıcak suyunun yaklaşık 7 senedir akmadığını dile getiren Altıntaş, ‘şehrimizin en prestijli mekanına yazık oluyor’ dedi.

50 METRE BORU BAĞLAMAK ZOR MU?

Ecdadın en önemli eserlerinden birisi olan Hüdavendigar Külliyesi bahçesinde bulunan Cık Cık Hamamı’nın kaderine terk edilmesine gönlünün razı olmadığını belirten Çekirge Muhtarı Coşkun Altıntaş, “Hamam etrafında yaklaşık 7 yıl önce çevre düzenlemesi yapıldı. Dikkatsiz çalışmanın sonrasında 6 asırlık Cık Cık, sıcak suya hasret kaldı. Ben etliye, sütlüye dokunan bir muhtarım. Bursalıyım, nerede bir eksik varsa, kurum ve kuruluşlara anında söylerim. Amacım hem Çekirge, hem de Bursa’mıza gelen yerli ve yabancı misafirlerimize pozitif enerji vermek, yaşamı kolaylaştırmak. Burası tarihi bir yer. Yazık oluyor, canla başla slogan atılıyorsa, pratik çözüm de üretilsin. Hamamda yaşanan aksaklıkla ilgili Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne defalarca dilekçe yazdım. Son 2 yıldır didinip duruyorum, Büyükşehir’deki yetkililere hamamın sıcak suyu akmadığını ilettim. 50 metre boru getirip bağlamıyorlar. Hamam maalesef hizmet veremiyor. Tarih ve turizm kenti böyle muameleyi hak etmiyor’ diye konuştu.

ÇEŞMELERİ SÖKÜLMÜŞ, ELEKTRİK TRAFOSU TEHLİKE SAÇIYOR

Osmangazi İlçesi’nde bulunan Cık Cık Hamamı’nın terk edilmiş görüntüsünü kabullenemediğini kaydeden Altıntaş, “Cık Cık, ufuk dokunuşlarla restore edilmesi gerekiyor. Havuzun çeşmeleri kırıldı, yerinde söküldü, duvarlarının boyaları döküldü. Elektrik trafosu tehlike saçıyor. Tarih adeta çürüyor. Ecdadın eserlerini ortaya çıkardığını söyleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş hamama el atmalı, gereken neyse yapılmalı ve turizme kazandırılmalı’ şeklinde ifadeler kullandı.

GİR ÇIK

Sultanı 1. Murat Hüdavendigar tarafından 1366 yılında inşa ettirilen ve o dönemde talebeler tarafından kullanılan mekan amam, ücretsiz olması nedeniyle 'Gir-Çık Hamamı' olarak adlandırılmış, adı günümüze 'Cık Cık Hamamı' olarak taşınmıştır.

Editör: Haber Merkezi