Bilal Kayaaltı

Osmangazi İlçesi’nde bulunan ve 15 yıl önce yaşanan heyelanın ardından yıkılan İntam binası arazinde 3 yıl önce başlanan temel atma (fore kazık) çalışması, yeni bir tehlikeye kapı araladı. Çekirge Mahallesi’ndeki inşaat alanında tamamlanan istinat duvarının aralarından ve temelden çıkan su, 2.5 aydır lağıma tahliye ediliyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ve BUSKİ’ye yapılan şikayetlere rağmen hiçbir önlemin alınmadığı inşaat alanında birikmeye devam eden su, kuraklık uyarılarının yapılmasına rağmen israf ediliyor.

Bundan 3 ay öncesine kadar Bursa’daki barajlarda yaşanan kuraklıktan dolayı su seviyesinin azalmasıyla ilgili vatandaşlara uyarılar yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve BUSKİ, aylardır Çekirge’deki inşaatın temellerinden çıkmaya devam eden ve lağıma akıtılan suyla ilgili çözüm üretmemesine çevredeki yurttaşlar tepki gösteriyor.

15 YIL ÖNCE İSTİNAT DUVARI ÇÖKTÜ, İNTAM BİNALARI YIKILDI

İstinat duvarı çalışmasının sona ermesinin ardından temelden ve beton duvarlardan su çıkmaya başladığını söyleyen vatandaşlar, “Burada yaşayanlar ve eski Bursalılar bilir. Çekirge semti su bölgesidir. İnşaatın istinat duvarlarının yapıldığı ve Baro evlerinin bulunduğu Mercan Sokak civarı 50 yıl önce dere yatağı idi. Derenin yolu değiştirildi. Ancak, Uludağ’ın eteklerinden gelen su, inşaatın temelleri seviye olarak derin olduğu için tekrar yol bulmasıyla burasını doldurmaya başladı. Denetim yok, tehlike kapımızda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kuraklık uyarıları yapıyor. Birkaç ay öncesine kadar Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’daki barajlarda su seviyesinin azaldığını dile getiriyordu. Gelin görün ki, bu su hala boşa akıyor. 15 yıl önce ‘İntam 95’ ve ‘İntam 97’ adlı binalar, istinat duvarının üzerlerine çökmesi sonucu yıkılmıştı. Bunun sebebi ise yumuşayan topraktı, heyelana sebep oldu. Şimdi inşaatın temellerine dolan su, 2.5 aydır lağıma tahliye ediliyor. Kuraklık uyarıları yapan Büyükşehir ve BUSKİ, burada birikmeye devam eden suyu neden değerlendirmiyor? Bursa’nın suyu ziyan ediliyor” diye tepki gösterdiler.

BOŞA AKAN SU, DEMİRTAŞ BARAJINI DOLDURUR

Çekirge Caddesi üzerinde bulunan inşaat, kat yüksekliğinden dolayı yüklenici firma ile Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin anlaşmazlık yaşamasının ardından yargıya taşındığı belirtiliyor. Yaklaşık 3 yıla yakın istinat duvarı çalışmasını yürüten inşaat firmasının, yargı sürecinin ardından işi terk ettiği iddia ediliyor. Aylardır inşaatın temellerinde biriken, beton duvarların arasından yol bularak fışkıran suyun, yeni bir heyelana sebep verebileceğinden endişe eden mahalle sakinleri, Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı yaşanan skandalla ilgili inceleme başlatmasını ve israf edilen suyun değerlendirilmesini istiyor. Vatandaşlar, inşaatın temelinde biriken suyun toprağı yumuşatmasından dolayı çevredeki binalarla ilgili yeni bir İntam faciasını meydana getirmesinden korkuyor. Hatta 2.5 aydır boşa akan suyun, Demirtaş Barajı’nı doldurabilecek kapasitede olduğunu belirtiyorlar. Mahalleli ayrıca, Büyükşehir Belediyesi’ni defalarca uyardıklarını, sonuç alamayınca Cumhurbaşkanlığı iletişim merkezi CİMER’e yapılan şikayetin ardından Valiliğin harekete geçmesiyle suyun tahliyesine başlandığını iddia ettiler.

Editör: Haber Merkezi