Geçtiğimiz yıl yenileme çalışmalarına başlanan ve Ramazan ayında ibadete açılacağı belirtilen Bursa’nın tarihi mekanı Orhan Cami’nde restorasyon çalışmasının uzaması tepkilere neden oldu. 2020 yılının Ağustos ayında restore çalışmasına başlanan ve taş minaresinde çökme olduğu için şerefenin üzerindeki orijinalliği bozulup tuğla örülen mabette çalışmalar hala devam ediyor. 4 bir yanı demir bariyerlerle kapatılan, çalışmaları gizlilik içerisinden yürütülen tarihi mekanın avlusunda bulunan şadırvan da baştan aşağı elden geçiriliyor. 2021 senesinin Ramazan Bayramı’nda misafirlerini ağırlayacağı söylenen kutlu mekândaki çalışmaların ne zaman sona ereceği merak eden Bursalılar, Orhan Cami’nde devam eden restore çalışmalarının akıbetinin, restore inşaatı 4 sene süren, kadim şehrin turizm ve uğrak mekanı Emirsultan’ın akıbetine benzemesinden endişe ediyorlar. 

Minareden sökülen taşlar.

VAKIFLAR TAKİP ETMİYOR MU?

İbadethanede yapılan çalışmaların Vakıfların kontrolünde ve tecrübeli ustalar tarafından yürütüldüğü belirtilmesine rağmen, restorasyonun neden uzadığı konusunda bilgi verilmiyor. 682 yıllık geçmişe sahip olan koruma kurulu onayıyla restore çalışmaları sürdürülen, Osmangazi ilçesinde yer alan ve Orhan Gazi tarafından 1339'da yaptırılan cami, kitabesinde yazılana göre, 1413'te Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından tahrip edilip, 1417'de Çelebi Mehmet tarafından onarıldığı biliniyor.

Öte yandan caminin iç mekanın da kalem işçiliği ve temizlik çalışmaları aylar önce bitirilmişti. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarihi binasıyla kapı komşu olan yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği  cami, mahsunluğu ile yürekleri yaralıyor.

Orhan Cami'ndeki çalışmalarla ilgili 5 ay önce bilgi veren Ramazan Uslu, ibadethanenin Ramazan Bayram namazında kapılarını açacağını söylemişti.

Vatandaşlar, Bursa'yı yönetenlere çağrıda bulunuyor,  camideki çalışmaların  bir an önce bitirilemesini ve  ibadete açılmasını istiyorlar.

Orhan Cami'nin restorasyon çalışması başlamadan önceki hali.

Editör: Haber Merkezi