Yıldırım ve Osmangazi ilçesini tercih eden Suriyeliler, yaşadıkları sıkıntılara rağmen aralarındaki iletişimi de koparmıyor. Adeta küçük Şam’ı andıran Çarşamba, Selimiye ve Çırpan semtlerinde binlerce Suriyelinin vatandaşlık aldığı öne sürülüyor. Bölgede sayılarının 40 bini aştığı tahmin edilen mültecilerden edinilen bilgilere göre, 2023’te yapılması planlanan mahalli idareler seçimlerinde Şam kökenli muhtar adayı çıkaracakları söyleniyor.

Haber Bilal KAYAALTI

NÜFUSLARI 250 BİNE YAKLAŞTI

Bursa’da Suriyeli sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye’de kayıtlı Suriyeli sayısı 18 Kasım 2020 tarihi itibarıyla bir önceki aya göre 10 bin 893 kişi artarak toplam 3 milyon 635 bin 410 kişi oldu. Bursa’da, sınır şehirlerinden sonra en çok Suriyelinin yaşadığı ve rakamın 250 bine yaklaştığı söyleniyor. Osmangazi İlçesindeki Çarşamba’da 40 bine yakın Suriyelinin ikamet ettiği, ayrıca çok sayıda mültecinin Türk vatandaşlığına geçtiği belirtiliyor. Bölgedeki apartmanların dairelerine yerli kiracılar ilgi göstermeyince, Suriyeliler tarafından kısa sürede kiralanıyor. Çarşamba caddesindeki iş yerlerinin yüzde 90’nını da Suriyeli esnaflar oluşturuyor. Ortaya çıkan bu rakamın ardından Suriyeliler, 2023’te yapılacak olan mahalli idareler seçiminde Bursa’da muhtar adayları çıkaracakları söyleniyor.

BOŞALAN DAİRELERİ HEMEN TUTUYORLAR

Bir zamanlar Bursa’da ticaretin kalbinin attığı Darmstad Caddesi’ndeki sıra dükkanların yüzde 90’nını Suriyeli esnaflar oluşturuyor. Kuyumcu, dönerci, lokanta, konfeksiyon, kadın giyim, berber, kuruyemişçi, kasap, telefon, para transferi büfeleri, nargileciler, mutfak malzemeleri, market gibi iş yerlerini artık savaştan kaçarak Bursa’ya gelen Suriyeliler işletiyor. Ortaya çıkan tablonun en büyük sebebi ise Çarşamba’da oturan yerli halkın evlerini ve iş yerlerini Türklere kiraya verememesi olarak gösteriliyor, Suriyelilerin yaptığı cazip kira tekliflerine hayır denmemesi. Boşalan daireler anında Suriyeliler tarafından tutuluyor. Çarşamba’da Suriyeli esnafın iş potansiyeli her geçen gün arttığı, mültecilerin Türklerden alışveriş yapmamasının altında yatan nedenin de Whatsapp ve sosyal medyadan haberleşme ağı kurdukları, gettolaşmanın çarpıcı örneği olarak ortaya çıkıyor. Hatta, semtin farklı noktalarındaki dilencilerin tamamı Suriyeli olması da gözlerden kaçmıyor.

MUHTAR ADAYI ÇIKARACAKLAR

Çarşamba’nın Ahmetpaşa, Altıparmak, Çırpan, Hocahasan, İntizam, Aktarhüssam, Şahabettinpaşa, Selimiye gibi mahallelerindeki nüfus hızla Suriyeleşirken, vatandaşlık alan mültecilerin sayılarındaki artışın farkına varmalarından dolayı 2023 seçimlerinde Suriyeli ile Türkler arasında muhtarlık rekabet yaşanacağı görülüyor. Bilindiği gibi 11 yıl önce ülkesinden kaçarak Türkiye’ye gelen, ardından vatandaşlık alan iş adamı Muhammed Erdoğan, 2018 yılında yapılan milletvekili seçiminde AK Parti Bursa’dan vekil adayı olarak listeye girmişti. Yaşanan tüm bu gelişmelere göre Bursa nüfusunun yüzde 6’sından fazlasını Suriyeliler oluşturuyor. Yıldırım ilçesindeki Suriyeli sayısının da ciddi şekilde arttığı biliniyor.

Editör: Haber Merkezi