Ülkenin değişik kentlerindeki cadde, sokak ve trafo binalarını fırçası ile sanat eserine dönüştüren Salih Cengiz, kronik iki hastalığı olmasına rağmen tüm dünyayı ve ülkemizi de olumsuz yönde etkileyen korona virüslü bu günlerde sanata sarılarak insanlara mesaj veriyor. Daha önce de Yalova'da yaklaşık 900 metrekarelik istinat duvarına, kentin tarihi ve doğal güzelliklerini aktaran Cengiz, bu hastalıktan ülkemizin ve tüm insanlığın korunması için sosyal mesafeye ve maske takmaya özen göstermeleri gerektiğini söyledi.

İsmail Ersan'ın özel haberi

BURSA’YI RESİMLERİYLE AYDINLATTI

Resin sanatı ile 47 yıldır ilgilenen 64 yaşındaki Cengiz, duvarlara resim çizme alanında akademik eğitimi olmadığına dikkati çekerek basın dünyasının eski mekanı "Babıali"de sanatı öğrendiğini belirtti. Resim çizmeye küçük yaşlarda merak saran Cengiz 1973'te İstanbul'da usta çırak ilişkisiyle ilerleme kaydettiğini anımsattı. Cengiz, uzun süre ustalarının fırçalarını yıkadığını ve çıraklık yaptığını, o günden bu yana resim çizmenin hayatında vazgeçilmez olduğunu söyledi. Cengiz, 14 kişisel sergi açtığını, 6'sı yurt dışında 30'dan fazla karma sergiye katıldığını aktararak şöyle konuştu: “1981'de ilk profesyonel duvar resmini Muğla'da yaptım. Daha sonra, İstanbul’un değişik semtlerinde, Bursa, Eskişehir, Ankara'da çeşitli mekanların duvarlarına resim yaptım. 14 yıldır da Yalova ve çevresinde trafo binalarına resim yapıyorum. Çoğunu gönüllü yapıyorum. Bazen boya paralarını da cebimden ödüyorum. Tek amacım sanatsal eserler bırakmak. Ömrümün elverdiği güne kadar da gelecek nesillere sanatsal eserler bırakacağım” diye konuştu.

‘CORONA GÜNLERİNDE SANATA SARILDIM’

Cengiz, kronik iki hastalığı olduğunu buna rağmen de sanatsal faaliyetlerden vazgeçmediğini dile getirerek şöyle konuştu: “ Dünya ve ülkemizde corona virüsü nedeniyle tüm kesinden insanlar zor günler yaşıyor. Ben de kronik iki hastalığımla mücadele ediyorum. Kronik hastalığım nedeniyle kalabalık yerlerden uzak kalıyorum. Tamamen kendimi sanata verdim. Benim terapim de sanat. Şehirlerin köhnemiş kasvetli duvarlarına sanatsal dokunuşlar yaparak doğaya ve insan yaşamına dair resimler çiziyorum. Çizdiğim resimlerle topluma Mesajlar veriyorum. En son çizdiğim resim maskeli bir kız. Bununla insanların daha çok maske takmaya özen göstermelerini sağlıyorum. Çizdiğim resimlerde yaşama bağlılığı, doğaya saygıyı ve en önemlisi de gelecek nesillere sanatı aktarmaya çaba gösteriyorum. Çalışmalarımda evrensel değerlerden tutun tüm insanlığa faydalı olacak konuları işliyorum“ dedi

DUVARLAR ŞENLENDİ

Koru Beldesine sanatsal dokunuş Yalova’nın Çınarcık ilçesine bağlı koru beldesindeki duvarları tuval olarak kullanan Cengiz,  virüse inat kentin duvarlarına sanatı yansıttığını dile getirerek,“ Koru beldesindeki duvarlara doğal güzelliği yansıtıyorum. Bu işi gönüllü yapıyorum. Yaşım 64 olmasına rağmen ilk günkü heyecanla sanatımı icra ediyorum. Benim çizdiğim resimler önünde fotoğraflar çeken vatandaşların mutluluğu bana yeter. Zaten bugüne kadar birçok ildeki duvarlara sanatımı yansıttım. Corona günlerinde de insanlara sanatsal olarak bir katkı ve güzellik sağlamak istedim. Hastalığıma aldırış etmeden fırçamı sanatla buluşturuyorum. Daha önce Yalova'da yaklaşık 900 metrekarelik istinat duvarına, kentin tarihi ve doğal güzelliklerini aktarmıştım. Şimdi de Yalova’nın şirin deniz kenti Koru’ya bu çalışmaları yapıyorum“ şeklinde ifadeler kullandı.

‘HASTALIK YAŞAMIN PARÇASI OLMASIN’

Vatandaşlardan ve corona virüs nedeniyle evinden çıkamayanlara da tavsiyelerde bulunan Cengiz, “Herkes elinden geldiğince el işi ve sanatla uğraşsın. Corona virüse inat yaşama tutunmak zorundayız. Hastalıklığı yaşamın bir parçası haline getirmeyelim hastaysak onunla nasıl mücadele eder ve bu hastalıktan nasıl kurtuluruz yoluna bakmalıyız.” Cengiz, binbir güçlükle kentin duvarlarına yansıttığı sanatsal değerlerin korunmasını isteyerek özellikle de gençlerden bu çalışmalara zarar verememelerini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi