Son 6 ayda gıda fiyatlarında yaşanan anormal zamlar, esnafı, işçiyi, emekliyi çaresiz bırakırken, girdi maliyetlerinin yükselmesi çiftçilik yapanları üretimden uzaklaştırıyor. Bu tablo, alım gücünün azalmasıyla birlikte üretenlerin sayısında da ciddi düşüşe sebep oluyor. AK Parti hükümetlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak görev yapan Faruk Çelik, Twitter hesabından gıda üretimdeki sürekliliğin önemine değindi. Çiftçilerin bilinçlendirilmesiyle birlikte, ekimden hasada bilinçli adımlar atılmasını ve girdi maliyetlerinin düşürülmesine dikkat çekti.

İşte Faruk Çelik’in sosyal medya hesabına yazdığı notlar:

“1-Gıda güvenliği konusunda kesin çözüm elbette üretimin sürekliliği ve artmasıdır. Halen ekimi yapılıpda bu yıl hasat edilecek ürün neredeyse kalmadı. Yapılacak şey, hasat-nakliye-pazar-ev eksenindeki zaiyat ve israfın önlenmesidir. Sağlıklı depolama, doğru nakil ve tüketim.

2- Ülkemizde her yıl 170 milyon tonluk üretim için girdi kullanılıyor. Ne yazık ki üretimde bunun %30u kayboluyor. Bu nedenle üretimimiz 120M.ton civarında kalıyor. Sofraya gelene kadar nakliye-pazar-paket-evde ki kayıplardan sonra 90M.ton iniyor. Bu da 80 M ton kayıp demektir.

3- Çözüm;ekimden-hasada bilinçli,az girdi-az kayıpla üretmek. lisanlı depoculuğun ürün desenini genişletmek. Soğan-patates gibi kayıp oranı yüksek ürünlere çözüm üretmek paket ve sunum standartlarını yükseltmek. Bilelim ki ürettiğimiz kadar israf ederek gıda güvenliği sağlanamaz.”

 

Editör: Haber Merkezi