Gübre, yem ve mazot zamlarından dolayı bankalara borçlanan, üretimden çekilen çiftçilerin tepkisiyle birlikte gıda güvenliği tartışmaları da gündemdeki yerini koruyor. Önceki dönem Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, son 30 yılda 4 milyon alan tarım dışına çıkarıldığına dikkat çekti. Sosyal medya hesabından AK Parti hükümetine çağrıda bulunan Çelik, tarlasını 2 yıl ekmeyenin arazisi devletçe ektirilip arazi sahibine kira bedeli ödenmesi önerisi getirdi.

İşte Faruk Çelik’in Twitter hesabından yaptığı  o öneri ve uyarıları:

“Günümüzde Gıda Güvenliği çok önem arz etmektedir. Son 30 yılda 4 milyon alan tarım dışına çıkmıştır. Tarım alanlarımız 27 milyon ha dan 23 milyona gerilemiştir. Gıda Güvenliğimiz için ilk adım mevcut arazilerinin ekiminin gerekirse yasa gücüyle sağlanmasıdır.

KEYFİ KULLANIMIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Tarlasını 2 yıl ekmeyenin arazisi devletçe ektirilip arazi sahiplerine kira bedellerinin ödenmesi, 84 milyonun hakkı olan tarım alanlarının keyfi kullanım ve yatırım maksatlı alınarak boş kalmasının önüne geçilmesi gerekir.

“TARIMSAL SİT ALANI YAYGINLAŞTIRILMALI”

Tarımsal alanların tarım dışına çıkmasının da önüne geçilmelidir. Bakanlığım döneminde çıkan TARIMSAL SİT Alanı uygulamasının yaygınlaştırılması, dönemimde sit alanı ilan edilen 251 ova sayısının ilk etapta 500-600 e çıkarılması şarttır.”

Editör: Haber Merkezi