Coronavirüs vaka sayısında yaşanan artışın ardından alınan evde kal tedbirleri ve açıklanan ekonomik paket, esnafı ve dar gelirliyi memnun etmedi. Bursalı ticaret erbabı, işlerinde yüzde 50'nin üzerinde düşüş yaşandığını, birçok meslektaşın siftah yapmadan dükkan kapadığını söylediler. Esnaflar, elektrik, su, doğalgaz, kdv, sgk pirimi ve iş yeri kiralarına çözüm getirilmediğini, paketin zenginin işine yaradığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ekonomik paketin zor koşullarda işyeri çalıştıran esnafı hayal kırıklığına uğrattığına dikkat çektiler.

‘GARİBANI DÜŞÜNMEMÜŞ HÜKÜMETİMİZ’

Yaklaşık 40 yıldır Bursa’da esnaflık yaptığını dile getiren Feridun Türük, ‘İşlerimiz zaten düşüktü, coronavirüs yüzünden daha da düştü. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ekonomik paket esnafla ilgili değil. Verilen destek işçiyi, esnafı ilgilendirmiyor. Elektrik, doğalgaz faturaları ne olacak? Borçları ertelemek bizlerle alay etmek gibi bir şey. Benim bin lira doğalgaz borcum var. Garibanı düşünen yok. Böyle paket olmaz olsun. Bizim milletimizin yaptığı tek şey dua etmek’ diyerek tepkisini dile getirdi.

‘İŞ YAPAMIYORDUK, BORÇLARIN ERTELENEMSİ ÇÖZÜM DEĞİL’

Alınan tedbirlerin gündemi değiştirmekten başka bir işe yaramadığını kaydeden Erol Tunç, ‘Ekonomik tedbir böyle olmaz, ülkemizin ekonomisini ayakta tutan esnafla ilgili tek bir yaptırım yok. Borç ertelemek çözüm değil. Zaten iş yapamıyoruz, biriken borçları nasıl ödeyeceğiz, Bana göre tedbir küçük esnaf, işçi ve dar gelirliyi düşünerek olur. Bu paket zengini zengin yapan paket. Sosyal devlet anlayışında zor durumda olanlar düşünülür. İş yerinde çalışan elamanını ücretsiz izne çıkaran ticaret erbabı var, bunlara yapılan tek bir çözüm yok. Mesela kredi kartlarını rahatlatır, ödeme yapardım. Elektrik, vergi sgk primlerini öderdim. Maalesef devlet mekanizmasını döndüren iktidar bizi hayal kırıklığına uğrattı. Gündemi değiştirmek için atılan bir adım var’ dedi.

‘KİRAMI, VERGİYİ, SGK PİRİMİNİ KİM ÖDEYECEK?’

35 yıldır berberlik yapan Özcan Aytiş, coronavirüs ile ilgili alınan evde kal tedbirlerinin ardından işlerinde yüzde 70 oranında düşüş yaşandığını belirterek, ‘Bakın örnek vereyim, bin lira cüro yapıyorsak 300 liraya düştü. Kimse sokağa çıkmıyor. Kiramı, elektriğimi, sgk primimi kim ödeyecek, evimdeki çocuklarıma kim bakacak? Bu soruyu sizin çözüm üretmek için ülkemizi yönettiğini iddia eden bir bakana sormanız gerekiyor. Böyle ekonomik tedbir paketi olmaz. Vergiyi, kredi borcunu erteleyerek neyi çözebilirler? 100 milyarlık pakete bakın bakalım küçük esnafın hangi yarasına merhem oluyor, derdini çözüyor, yüzünü güldürüyor. Hani devletin kefen parası vardı, bana bu para şimdi yaramayacaksa ne zaman yarayacak. Ne oldu bu kefen parasına? Ekonomik pakette, müteahhitleri memnun edilmiş, dar gelirli unutulmuş’ diye konuştu.

‘DAĞ FARE DOĞURDU, HAYAL KIRIKLIĞI YAŞIYORUM’

Virüs tedbirlerinin ardından işlerinin yüzde 80 düştüğünü ifade eden Tuncay Beken, ‘Ekonomik paket bizi memnun etmedi. Bu paket alt kesim için çözüm üretmemiş. Esnaf perişan, Cumhurbaşkanımızdan biz müjde beklerdik. Borçlarımızı ertelediklerini söylüyorlar, olmayan şeyi nasıl ödeyeceğiz? Çalışanların maaşlarının ödenmesi, vergilerin, sgk, primi, elektrik, doğalgaz ve su faturaları finanse edilmesi gerekiyordu ama olmadı. Şunu açıkça söyleyeyim, esnaf varsa devlet vardır, yoksa yoktur. Hayal kırıklığı yaşıyorum. Allah sonumuzu hayretsin. Dağ fare doğurdu’ şeklinde ifadeler kullandı.

Editör: Haber Merkezi