Çin’de ortaya çıkan, dünyaya yayılan ve Avrupa’yı kasıp kavuran coronavirüs, insanlığı tehdit etmeye devam ediyor. Fransa’nın Var bölgesi Toulon şehrindeki Bursalı gurbetçi Hilmi Uğur, görünmeyen belayla ilgili yaşananları, Fransız hükumetinin halkıyla ilgili aldığı ekonomik tedbirleri Bavul Haber’e aktardı. Uğur, Toulon’da virüs nedeniyle ölenlerin sayısının 102, vaka sayısının ise 300 olduğunu söyledi.  Fransızların kendilerini çok iyi bir şekilde koruduğunu, karantina tedbirlerine uyduklarını kaydetti. Bursa’nın en eski semtlerinden Hamzabey Mahallesi sakini olan Hilmi Uğur, Türkiye’nin sağlık alanındaki başarısını Fransızların kıskandığını ifade etti.

‘HASTANELERDE HİZMET VASAT’

Dünyada olduğu gibi Fransa’da da virüsle ilgili tedirginliğin hala devam ettiğini belirten Bursalı gurbetçi Hilmi Uğur, şunları söyledi: ‘Türklerin yoğunlukta olduğu bir kent olan Toulon’da şu ana kadar coronadan hayatını kaybedenlerin sayısının 102, vaka sayısı ise 300. Türklerden yaşamını yitiren yok. Ramazan bu yıl buruk geçiyor, komşuluk münasebetlerimiz sekteye uğradı. Herkes çekingen, bir birimize gidip iftar yapamıyoruz. Şu hususun altını çizeyim, Türkler hala bu hastalığı ciddiye almıyor, bana bir şey olmaz mantığı ile hareket ediyorlar. Ama Fransızlar kendilerini koruyor, çok titiz hareket ediyorlar ve bilinçliler, duyarlılar. Fransa’da hastanelerde coronayla ilgili hizmet çok iyi değil ama çok da kötü diyemeyiz. Zaten bizim bölgede ölüm ve vaka sayıları düşük’ diye konuştu.

İŞÇİYE 1,5 AY MAAŞ

Fransa hükumetinin çalışamayan işçiye 1,5 aylık maaş verdiğine dikkat çeken Uğur, ‘Virüsle mücadeleyle ilgili Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, çalışamayan işçiye maaş garantisi verdi, bunu da 1,5 ay olarak garanti etti. Ancak, para hesaba yatmıyor, işçi çalıştığı işyerinden talep ediyor ve patron asla çalışanına zorluk çıkaramıyor, parayı ödüyor. Elektrik, su, doğalgaz faturalarının ödemeleriyle ilgili sağlanan kolaylıkta ise sadece erteleme var. Yani geç de olsa ödemek zorundayız. Bu arada Fransız hükumeti 300 milyar EURO’luk ekonomik paket açıkladı. Bu paketten esnaflar ve şirketler faydalanıyor. Herkes bankalarla muhatap oluyor ama esnaf ve şirketlerden 2019 yılının gelir gider bilançolarını istiyorlar, eğer bazı kriterler yerine gelmediyse vaat edilen paradan faydalanamıyorsunuz’ şeklinde ifadeler kullandı.

SINIFTA KALDILAR

Türkiye’deki hastanelerle Fransa’daki hastaneleri kıyaslama yapmaya gerek duymuyorum. Çünkü benim ülkemde yani Türkiye’de sağlık hizmeti Fransızları kıskandıracak derecede. Örnek vermek gerekirse, virüsten dolayı burada maske bulmak çok zor adeta karaborsa. Solunum cihazlarında sıkıntılar yaşanıyor, yanı sıra ölüm oranları çok yüksek. Türkiye ile kıyaslarsak Fransa sınıfta kalır. Şunu açıkça belirteyim Türkiye sağlık alanında Fransa’dan çok üstün, bundan dolayı da ülkemle gurur duyuyorum ’diyen Uğur, seyahat kısıtlamasıyla ilgili de şunları ekledi: ‘Fransa’da seyahat kısıtlaması var ama bu işe kolaylık getirdiler. Kitapçılardan alınan belgeyle şehirlerarası seyahat edilebiliyor. Yani buradaki seyahat etmek Türkiye’deki gibi zor değil’ dedi. Bursalı Hilmi Uğur, bu yıl tek üzüntüsünün komşularıyla iftar yapamamak olduğunu da ilave etti.

Editör: Haber Merkezi