3 tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye’de balık nesli bilinçsiz ve aşırı avlanmadan dolayı tükeniyor. 1 Eylül’de açılan sezonla birlikte tezgâhlardaki bolluğu ile dikkat çeken palamut, havaların ısınmasıyla soğuk denizlere gitti. Hamsi avına getirilen yasak ise fiyatları uçurdu.

Bursa’nın Osmangazi ilçesindeki tarihi Tuzpazarı balıkçılar çarşısındaki buzhane hamsisinin kilosu 30 liraya çıktı. Pazarda çinakop 50 TL’ye satılırken, istavritin kilosu 40, çupra 40, 300 gram gelen palamut ise 30 liradan alıcı buluyor. Vatandaşlar hamsi avına getirilen yasakların, diğer balıkların fiyatlarını ikiye katladığını söylediler. Katı kuralların, cezaların olmamasıyla birlikte bilinçsiz avlanmanın faturasının tüketiciye çıktığını ifade ettiler.

‘CEZALAR ÇOK KATI OLMALI’

Bakanlığın hamsi yasağının ardından tezgahlarda azaldığını ancak diğer balık türlerinin bulunabildiğini belirten balıkçı Ahmet Şener, "Şu an buzhane hamsisi bulunuyor. Av yasağının gelmesini doğru buluyorum ama bakanlık bu işin peşini bırakmamalı, cezalar çok katı olmalı. Ufak balık avlamaya yeltenenler unutamayacakları yaptırımlarla karşılaşmalı. Bu şekilde bir uygulamayla denizlerimizde balık bollaşır. Sabırlı olmamız lazım, müşteri bir sene hamsi yemesin. Çünkü denizlerimiz verimli. Seneye av yasağına düzgün uyulursa vatandaşlarımız hamsiyi hem iri hem de bol ve ucuza yiyebilir" dedi.

Öte yandan ticari anlamda hamsi avlanma yasağı 7 Şubat’ta sona eriyor.

Editör: Haber Merkezi