Dar gelirlilerin sofrasından eksik olmayan balık, bu sezon yüksek fiyatından dolayı can sıkıyor. Geçtiğimiz sezonun mumla arayan vatandaşlar ve balıkçılar şaşkın. Palamut’u tezgâhlarda göremeyenler, hamsiye de hasret kaldı. Bursa’nın en eski pazarlarından olan Demiryolu altı pazarın da geçen hafta kilosu 20 liradan satılan hamsinin fiyatı 40 TL’ye çıktı. Tezgahlardaki rakamı gören vatandaşlar, ne yapacağını şaşırdı. Balıkçılar hale 120 kasa hamsi geldiğini her satıcıya iki kasa düştüğünü söylediler. Fiyatların yüksek olmasını hava koşullarına bağlayan satıcılar, rakamların aşağı düşmeyeceğini belirtiler.

‘FİYATLARI GÖRÜNCE ŞAŞIRIYORLAR’

Hamsinin fiyatındaki artışın işlerini düşürdüğünü kaydeden balıkçı Kerem Nahit, “Vatandaşlarımız hamsiyi 15 TL’den alırken pahalı buluyordu. Şimdi ise 40 TL’den satıyoruz. Ben satıcı olarak bu rakamlardan memnun değilim. Müşteri tezgâhtaki rakamı görünce şaşırıyor, sadece bakmakla yetiniyor. Hamsi eğer denizden çıkmazsa bu fiyatların daha da artacağını söyleyebilirim. Müşterilerimiz 15 liradan satılan hamsiye itibar etmesin, tamamı buzhane. Uzun lafın kısası, hamsi kavağa şimdi çıktı’ şeklinde ifadeler kullandı.

‘BALIK ALMAYA GELMİŞTİM, YARIM KİLO KIYMA ALDIM’

Geçen sene sofrasında haftanın 3 günü hamsi götürdüğünü söyleyen Ramazan Yılmaz isimli vatandaş, “Fiyatların bu denli yüksek olması enteresandır. Hamsi Karadeniz ve Marmara’nın olmazsa olmazı bir deniz ürünü. Hava şartların etkisini olduğunu biliyoruz. Ancak bu rakamlar hakikaten üzücü, üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemde bilinçsiz ve kontrolsüz avlanmadan dolayı balık yiyemez olduk. Yöneticilerimizden sadece söz işitiyoruz, icraat görmüyoruz. Balık fakirin tükettiği bir üründü, onu da elimizden aldılar. Pazara hamsi almaya gelmiştim, yarım kilo kıyma almak zorunda kaldım’ dedi.

TEKİR 70, İSTAVRİT 30

Pazarda Tekir 70, Çipura 40, Mercan 45, Lüfer, 60, Mezgit 30, İstavrit 20, olta Çipura 70 , Zargana 40 TL’den satılıyor. Balıkçıklar, Palamut karaborsaya düştüğünü, restoranlara çiftinin 120 liradan sattıklarını söylediler.

Editör: Haber Merkezi