Yeni imar kanununu hiçe sayan bazı emlakçılar, internet üzerinde hisseli parsel satışı yapmaya devam ediyor. Vatandaşları para hırsı yüzünden mağdur eden emlakçılar, cezai müeyyidelerin olmasına rağmen sanal alemde reklamlar yayınlayarak, yüksek fiyata satışına devam ediyorlar. Sosyal medyadan yaptıkları duyurularla, ‘Bursa Osmangazi İsmetiye’de tapuları hazır, yerleşim yerine çok yakın, minibüs ve otobüs duraklarına 150 mt mesafede, lokasyonu güzel, bahçe olarak kullanabileceğiniz az miktarda kalmıştır’ ilanları verip, rant elde eden emlakçılar kanunları çiğniyorlar. Osmangazi’ye bağlı İsmetiye ve Demirtaş mahalleleri sınırlarında özel parselasyon planlarına dayalı hisseli parsel satışı yapanları takibe alan Osmangazi Belediyesi Yapı Kontrol ekipleri yapılan kontroller sonucunda onlarca evi yıktı, cezalar kesti.

Vatandaşlar, Yıldırım ve Nilüfer’de de kanun tanımaz bazı emlakçıların hisseli parsel arsa satışı yapıldığını, Nilüfer Ve Yıldırım Belediyeleri’nin denetimlerini artırarak oluşan mağduriyetlere izin vermemeleri gerektiğini söylediler.

VERİMLİ ARAZİLERİ İMARA AÇTILAR

1990’lı yıllarda hisseli parsel satışları Bursa’da tavan yapmıştı. Emlakçıyım diye geçinen bazı kişiler, kendilerini belediye meclislerinin yerine koyarak şehrin verimlerini arazilerini imar planı çıkararak parsellemişler, tarlaları da parselleyip vatandaşa satmışlardı. Bursa’nın özellikle demiryolu altında oluşan mahalleler bu özel parselleme şekliyle türemişti. Belediyeler de kaçak yapılaşmayı görevlerini yerine getirmeyerek seyretmişlerdi. Hatırlanacağı gibi Harita Mühendisleri Odası, o yıllarda kamuoyu oluşturmuş, özel parselasyon satışları engellenmişti.

3194 SAYILI KANUNU TAKMIYORLAR

Aradan geçen 30 yıllık süre içinde belediyelerin teknik olanakları, kadroları imar planları yapmaya ve üretmeye sahip olmasına rağmen özellikle internet aracılığı ile özel parselasyon planlarına dayalı arsa satışları hala devam ediyor. 3194 sayılı kanunun 18 maddesine açık bir şekilde, İmar planı olmayan yerlerde her türlü yapılaşma amacıyla arsa ve parsellenmiş hisseleri, ayrıca özel parselasyon planları satış, vadi sözleşmeleri yapılamaz” uyarısında bulunuyor.

Editör: Haber Merkezi