AK Parti kongrelerinin sona ermesinin ardından Ramazan ayı ile birlikte geri gelen kısmı kapanma, iftarların yasaklanması ve maliyetlerde yaşanan aşırı artış, Bursa'daki  tatlıcıları perişan etti, satışlarda ciddi düşüş yaşandı. Baklava, sütlü ve şekerli tatlılar iftar sofralarını, süt ürünleri, zeytin, sucuk gibi gıdalar ise genelde sahur sofralarında misafirlere ikram ediliyordu. Toplu iftarların ve evlerdeki iftar davetlerinin yasaklanmasıyla birlikte, tatlıcıların, şarküterilerin, yufkacı ve unlu mamülcülerin cirolarında yaşanan maliyet artışlarıyla birlikte ciddi düşüş yaşandı.

Yapılan istatistiklere göre, peynir, şeker fiyatları son dokuz ayda sürekli artarak ocak ayındaki 113.2 seviyesinden Şubat’ta 116’ya ulaştı. Ramazan’da en çok tüketilen şekerli tatlılardan olan tulumba, şeker ve çiçek yağındaki artıştan nasibini aldı, fiyatı 25 TL’den 30 liraya çıktı. Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasağı ile birlikte Ramazan’ın vazgeçilmezi olan iftarlar da kısıtlamalardan nasibini aldı.

‘YASAKLAR BİZİ BİTİRDİ’

İftarların yasaklanması satışların azalmasına neden olduğuna dikkat çeken, 40 yıldır tatlıcılık yaptığını söyleyen Fikri Durmuş, “Yağ, un ve şeker aşırı zamlandı, yaşanan aşırı artışı bizde fiyatlara yansıtmak zorunda kaldık. Ancak, Ramazan’da fiyatlar artsa bile hareketlilik yaşıyorduk. Bizi asıl vuran iftarların yasaklanması oldu. İnsanlar bir birlerini iftara, sahura davet edemiyor. Buda bizim işlerimizin düşmesine sebep oldu. Cirolar yüzde 60 geriledi. Biz bazı düğün salonlarına toplu iftar için tulumba ve baklava veriyorduk. Yasaklardan dolayı toptan satışlarımız da tarihe karışmış durumda. Bayramda da kısıtlama olursa sonumuz kötü” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi