Yanlış kentleşme, şehrin içinde kalan sanayi ile birlikte, bazı fabrikaların filtre kullanmamasından dolayı İnegöl’deki hava kalitesi insan yaşamını tehdit ederken, Bursa’nın en fazla göç alan ilçesinin havası insanları hasta ediyor. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın güncel ölçüm verilerinde kentte açık havada yürümenin uygun olmadığı ifadelerine yer verilirken, halk sağlığını hiçe sayan, daha çok kar elde edebilmek için fabrikalar atıkları korunaksız bir şekilde havaya salması, sisiyle ünlü İnegöl’ü yaşanmaz hale getirdi.

KANSER VAKALARI ARTTI

Resmi rakamlara göre nüfusu 250 bini aşan, havası sanayiden dolayı her geçen gün kalitesizleşen İnegöl, vatandaşa nefes aldırmıyor. Yaşanan hava kirliliği nedeniyle başta astım vakaları olmak üzere, solunumla ilgili rahatsızlıklarda ve hastaneye başvurularda artışla birlikte kalp damar hastalıkları, solunum hastalıkları ve akciğer kanserinden ölümlerde artışın yaşandığı iddia edildi. Resmi olmayan rakamlara göre İnegöl’ün nüfusunun 300 bine dayandığını, ilçede 30 bine yakın kişinin hava kirliliği yüzünden tedavi gördüğü belirten uzmanlar, “Hava kirliliğine bağlı ölümlerin yüze 80'i kalp hastalıkları, yüzde 20’si ise solunum hastalıkları ve kanser. Kentlerde hava kirliliğine yol açan 30 temel kirletici var. Partiküler maddeler, gaz formundakiler dioksinler, furan gibi kalıcı organik kirleticiler, kurşun, civa, arsenik gibi kimyasal maddeler, insan yaşamını tehdit ediyor’ diye uyarıda bulundular.

AÇIK HAVADA YÜRÜYÜŞ YAPMAYIN UYARISI

Çevre Şehircilik Bakanlığı, İnegöl’de yaptığı anlık ölçümlerde havanın kalitesizliği bir kez daha ortaya çıktı. Bakanlık sitesinde yer alan verilerde vatandaşların uyarılması dikkat çekti. Bakanlık İnegöl’deki havayla ilgili ‘Açık hava sporları için iyi bir hava değil. Bisiklet sürmek için iyi bir hava değil. Açık havada yürüyüş yapmak için iyi bir hava değil. Dışarıda piknik yapmak için iyi bir hava değil’ ifadelerine yer verdi.

Editör: Haber Merkezi