Yerli ve yabancı turistlerin, fotoğraf sanatçılarının vaz geçemediği mekanlardan olan 600 yıllık Koza Han, Vakıflar ve Anıtlar Kurulu’nun sessiz kalması sonucu, tarihi dokusu Büyükşehir Belediyesi tarafından yok ediliyor. Zemin taşlarıyla bütünlük kazanan, görenleri büyüleyen alanda başlatılan çalışma han esnafının ve tarihçilerin fikri alınmadan başlanılması tepkileri beraberinde getirdi. Projeyi hiçbir şekilde desteklemeyen ticarethane sahipleri, yapılan çalışmayı yerinde izlemeye gelen Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerinin kendilerini dinlemediklerini ve azarlar şekilde konuştuklarını söylediler.

‘İTİRAZ EDECEK MUHATAP YOK’

Çalışmanın liyakatten uzak ve tarih bilmezlikten kaynaklandığını dile getiren esnaflar, “Koza Han alt zemin düzenlemesi çerçevesinde, Koza Han'ın dokusuna uygun olan taşlar sökülerek, yerlerine Türk İslam Kültürü ve Geleneksel Türk mimarisi ile uzaktan yakından hiç bir şekilde alakası olmayan Çin yapımı taslar döşenmekte. Ve işin en ilginç yani, Koza Han esnafının ve yönetiminin tüm itirazlarına rağmen yapılıyor tüm bunlar. Bu taşların hiçbir özelliği yok, hela taşından farksız. Bizler, skandal çalışmayla ilgili olarak muhatap bulamadık. Projenin bileşenlerinden biri olan Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri buraya geldiler ama bizi dilemedikleri gibi azarlar şekilde konuşup, çekip gittiler. Han’da yapılan zemin çalışması tarihi doku korunarak yapılabilirdi ancak, ben yaptım olduğu mantığı ile hareket ediliyor. İstişare ile Bursa’yı yöneteceğini söyleyen Alinur Aktaş’ı bu hatadan dönmeye davet ediyoruz’ diye konuştular.

SİZİN İÇİN ÖNERİLİYOR, MUTFAK MASRAFLARI İSYAN ETTİRİYOR

‘KENEF TAŞI DÖŞÜYORLAR’

Sosyal medyadan paylaşımda bulunan duyarlı Bursalılar, yapılan çalışmadan bir an önce vazgeçilmesini isterlerken, Bursa’da tarihin ortaya çıkması için kişisel çabaları olan Ozan Ulusoy, Koza Han’ın zemin taşlarının sökülmesine Facebook hesabından tepki göstererek, “Bursa'ya bir ihanet daha. Pespayeliğin, vizyonsuzluğun tepe noktası... Koza Han'ın o güzelim taşlarını sökerek yerine kenef taşı döşüyorlar” notunu yazdı, fotoğraflar paylaştı.

TARİHİ DOKUYA UYGUN!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinde başlatılan çalışmayla ilgili olarak şu bilgiler yer aldı: “Koza Han avludaki baskı beton uygulamaları sökülüp tarihi dokuya uygun olarak yerine 550 metrekare doğal kırma granit küp taş uygulaması yapılacağını, 525 metrekare mucartalı bazalt taşı uygulaması gerçekleştirilecek. Çay ocağı ve kafeterya işletmelerinin Han avlusuna olan sınırlarını belirtmek ve avluya olan işgaliyeleri engellemek için yine tarihi dokuya uygun olarak ahşap çiçeklik üniteleri ve oturma birimleri yapılacak. Böylelikle işletmelerin düzensiz bir şekilde avluyu kullanmaları engellenmiş olacak ve ortak kullanım alanları, masa, sandalye ve şemsiye üniteleriyle standart bir görünüm ortaya çıkacak” denildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş

Editör: Haber Merkezi