Marmara’nın incisi, Bursa’nın en önemli sahillerinden birisi olan Gemlik Belediyesi’nin sorumluluk alanındaki Kurşunlu’da, Türkiye’de tanınmış isimlerin balık yemeye geldiği bir firmanın sahibi, denize sıfır alanda bulunan, daha önce hizmete açtığı restoranına ilave olarak, kıyı kanunlarını hiçe saydı. Kendisine ait arsasındaki zeytin ağaçlarının etrafına beton döktü, restoran inşaatına başladı. Kurşunlu sakinlerinin Kanarya mevki olarak bildiği bölgede başlayan inşaat çalışmasına burada yaşayanlar tepki gösterirken, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan’ın yaşananlara sessiz kalmasını ise şaşkınlıkla karşılıyorlar. Yurttaşlar, Sertaslan’ın yasaların çiğnenmesine göz yumduğunu iddia ederek, balık restoranına sık sık da geldiğini belirttiler. Başlatılan çalışmadan dolayı deniz manzarasının ortadan kalktığına dikkat çeken Kurşunlu halkı, kanunda denize en fazla 50 metre yaklaşabilir maddesi olmasına karşın yaşananlara bir anlam veremediklerini, Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın kıyı talanına dur diyeceğine inandıklarını söylediler.

300 YILLIK ZEYTİN AĞAÇLARINA BETON

Kurşunlu’nun en güzel mevkilerinden olan Kanarya sahilindeki inşaat çalışmasının yasalara aykırı olduğunu ifade eden bir yetkili, ‘corona yasakları kapsamında burada inşaat başlatıldı, 200 yıllık ağaçların etrafına beton döküldü. Bu arsanın sahibinin 30 metre ileride balık restoranı var. Burası ünlülerin uğrak yeri. Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Fox TV’de sabah haberlerini sunan İsmail Küçükkaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun danışmanı Harun Akın ve daha birçok ünlü buraya geliyor. Restoranın sahibi de, ünlülerin isimlerini kullanarak, algı oluşturup, ‘bana kimse bir şey yapamaz’ düşüncesiyle hareket ediyor. Zaten Başkan Mehmet Uğur Sertaslan burasının müdavimi, buradaki beton talanını görmemesi mümkün değil. Aslında kanunlar yok sayılıyor, birileri göz yumuyor. Denize sıfır alanlara çivi bile çakılamayacağı kanunla belirtilmesine rağmen, bu adamı kim koruyor’ diye tepkisini dile getirdi.

YILMAZ ÖZDİL’İN VİLLASINA İŞLEM YAPILMIŞTI

Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından geçen hafta, gazetesi yazar Yılmaz Özdil'in, eşi Hülya Özdil adına Bodrum Bitez'de satın aldığı villa ile ilgili uydu fotoğraflarından inceleme yapılmıştı. İmar barışından sonra 45 metrekarelik teras ve müştemilat eklendiği belirlenmiş, villayla ilgili yıkım kararı alınmıştı. İsmini vermek istemeyen bir vatandaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Bursa’daki yetkilileri burada yapılan kanunsuzlukla ilgi gereğini yapmalarını talep etti. Kurşunlu sahil şeridinin korunmasını istedi. Zeytin ağaçlarının etrafına beton atılmasının kabul edilemez bir durum olduğunu da söyleyen vatandaşlar, Tarım İl Müdürlüğü’nü de görevini yapmaya çağırdılar.

DOĞALLIK BOZULAMAZ

Denizlerde, kıyı şeridinin korunmasıyla ilgili kanun maddesinde, ‘Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır. Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. (1/7/1992 - 3830/2 md.) Sahil şeritlerinde yapılacak yapılar kıyı kenar çizgisine en fazla 50 metre yaklaşabilir. (1/7/1992 - 3830/2 md.) Yaklaşma mesafesi ve kıyı kenar çizgisi arasında kalan alanlar, ancak yaya yolu, gezinti, dinlenme, seyir ve rekreaktif amaçla kullanılmak üzere düzenlenebilir. Kıyı, Kıyı Kenar Çizgisi, Sahil Şeridi, Planlama ve Yapılanma Kıyının Korunması, Yapı Yasağı, Kıyı ve Denizde Yapılacak Yapılar (4) Madde 6 – Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılara moloz, toprak, curuf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemez.’

Editör: Haber Merkezi