Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Evinizin önünde küçük bahçeleriniz varsa ekin’ ifadelerine rağmen, Bursa’nın en verimli topraklarında barınak ruhsatı alanlar fabrika inşa etmesi tepkilere neden oluyor. Dikey mimari başta olmak üzere, kaçak ve çarpık yapılaşmayla ünlenen Bursa, Türkiye’nin en kaliteli meyve ve sebzelerinin yetiştiği Çalı, Aladdinbey, Yaylacık ve Tahtalı gibi bölgelerinin tarım alanları adeta fabrikalar tarafından talan ediliyor. Geçtiğimiz yıl yapılan yerel seçimlerin ardından gecekondu görünümünde, pimapen kaplamalı irili ufaklı sanayi alanları görenleri şaşkına çeviriyor. Vatandaşlar, bölgenin ama kaçak, ama imar affından yararlanmış veya tarım deposu, hayvan kümesi izini alınarak yapılmış sonra da fabrika binasına dönüştürülerek talan edildiğini, Nilüfer ve Büyükşehir Belediyeleri’nin de yaşananlar karşısında duyarsızlığının kafalarda soru işaretleri uyandırdığını söylediler.

‘YERE GÖRE FİYAT BELİRLENİYOR’

İsminin vermek istemeyen bir yurttaş, Nilüfer Belediyesi’nin yere göre fiyat belirlediğini iddia ederek, ‘Tarım alanları gözümüzün önünde birer, birer betonlaşıyor. Nilüfer Belediyesi’nin yere göre fiyat belirlediği söyleniyor. Yani kesinlikle ruhsat verilmeyecek, tarım alanı olarak korunması gereken verimli topraklar, yüksel bedeller karşılığında fabrikalar yükseliyor’ iddiasında bulundu. Çalı’da ikamet eden bir vatandaş ise 2019 yerel seçimlerinin hemen sonrasında da birçok tarlanın, hayvan barınağı ruhsatı karşılığında yok edildiğini kaydetti.

‘TALANA GÖZ YUMUYORLAR’

Doğma büyüme Yaylacıklı olduğunu ifade eden Y. K, ‘Gün geçmiyor ki gazetelerde Bursa Büyükşehir Belediyesi kaçakla mücadele haberleri okuyoruz. Merak ediyorum, Çalı, Tahtalı, Yaylacık ve Aladdinbey’deki araziler, önce betonlaşıyor, ardından üzerleri derme çatma malzemelerle kapatılarak fabrikaya dönüşüyor. Büyükşehir Belediyesi yaşanan talanı görmüyor mu? Nilüfer Belediyesi, burnunun dibine olan bitenden nasıl habersiz olabilir? Kanun varsa, herkese eşit olması gerekmiyor mu? Yazıklar olsun, yeşil Bursa betonlaştı, yatay mimari diye, diye tarım alanlarımız yok ediliyor’ şeklinde tepkisini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi