Hükümetin yap-işlet-devret modeliyle yaptırdığı otoyollar özellikle aciliyeti olan sürücülerin imdadına yetişti. Saatlerce süren yollar bile yeni yatırımlarla birlikte kısa mesafede araçla kat edilebiliyor. İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu da acelesi olan sürücülere büyük kolaylık sağlıyor. Ancak milyarlarca lira yapılarak sürücülerin hizmetine sunulan otoyollar da sabırsız sürücüleri kötü sürprizler bekliyor.

‘ACELE ETMEYİN’

Bursalı işadamı Ahmet U., geçen günlerde özel aracıyla Bursa’daki evinden yola çıkıp İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’ndan Yalova’ya gitti. Yolculuk sonrası HGS kartından otomobil değil de minibüs tarifesi kesildiğini fark eden Ahmet U., küplere bindi. Önce otoyol gişe görevlilerine müracaat eden Bursalı işadamı, netice alamayınca Karayolları Müdürlüğü’nü aradı. Buradan da istediği cevabı bulamayan işadamı, HGS ve Otoyol AŞ’yi de aradı. Yapılan kontrollerde Bursalı işadamının ücret gişelerinde aceleci davranıp önceki araç bariyerden tam çıkmadan bariyere giriş yaptığı belirlendi. Kendisinden fazla tahsil edilen 21 liranın peşine düşen işadamının; otoyolda giriş ve çıkışlarını kulvar başında bekleyerek kulvara tek tek ve önce girenin işleminin bitip kulvardan çıkmasından sonra diğerinin gireceği şekilde yapmaları gerektiğini öğrenmesi pahalıya mal oldu. Bursalı hemşehrilerini uyaran Ahmet U., “Acele edip önümdeki araç kulvardan tam çıkmadan bariyerlere hareket ettiğim için önceki aracın tarifesinden tahsilat yapılmış. Sürücülerimiz özellikle gişelerde bariyerlerden geçerken çok acele etmesinler. Yanlış bariyere girip de geri geri çıkmaya çalışmayın çünkü iki kez ücretlendirme yapılacaktır” uyarısında bulundu.

OTOYOL AŞ DE UYARDI: SAKIN YAPMAYIN

Otoyol Yatırım ve İşletme AŞ de resmi internet sitesinden bariyerlerden geçiş ücretlendirmesiyle ilgili bir açıklama yaptı. HGS bakiyelerinin ön ödemeli etiket bakiyelerinin kullanım sıklığı ve tahsilat tutarlarına bağlı olacak şekilde hızla azalacağı belirtildi. Kredi kartına veya kredili mevduat hesabına bağlı etiketlerin kullanım kolaylığının daha yüksek olduğu dile getirildi. Uyarıda şu ifadelere yer verildi: “Aracınızın sınıfına uygun etiket kullanınız ve gişe kulvarlarında geri yönde hareket etmeyiniz. Aksi takdirde aracınızın sınıfının farklı algılanmasına ve tarafınızdan yüksek ücret tahsil edilmesine neden olursunuz. Gişe alanında girdiğiniz kulvardan geri geri çıkarak başka kulvara girmeye çalışmayınız! Bu gibi durumlarda iki kulvarda birden çoklu işlem yapılarak etiketinizden birkaç kere tahsilat yapılmasına ve işlem sürenizin uzamasına neden olabilirsiniz. İşlem sıranız gelene kadar gişeden çıkmayınız ve gerekiyorsa ücretinizi nakit ödeyerek sorununuzun ne olduğunu geçiş sonrasında Çağrı Merkezini arayarak öğreniniz. Motosiklet gruplarının işlemlerinin hızlı ve otomatik yapılabilmesi için OGS/HGS ve NAKİT gişelerinin tümünde giriş ve çıkışlarını kulvar başında bekleyerek kulvara tek tek ve önce girenin işleminin bitip kulvardan çıkmasından sonra diğerinin gireceği şekilde yapmaları gerekmektedir. Bu konuya önem gösterilmemesi durumunda çıkışta sorun yaşanması kaçınılmazdır!

Sorunsuz geçiş yapabilmesi için motosiklet gruplarının NAKİT girişten tek tek bilet alarak girmesi ve yine NAKİT çıkıştan tek tek biletini verip nakit ödeme yaparak çıkması önerilir. OGS etiketinizden gelen ‘bip’ sesi sadece etiketinizin okunduğunu belirtir, etiketinizden para tahsilatı yapıldığını ifade etmez. Hesabınızda yeterli bakiye olmasa bile işlevsel bir etikete sahipseniz geçiş sırasında “bip” sesi duyarsanız. Ancak, etiket hesabınızda geçişi karşılayacak kadar bakiye bulunmuyorsa “bip” sesi çıksa bile etiket hesabından tahsilat yapılmadığı için bariyer açılmayabilir. İstanbul-İzmir Otoyolu geçişlerinde geçiş ücretleri mevcut KGM sisteminden farklı olarak OGS/HGS hesaplarından anlık bakiye sorgusu yapılarak tahsil edilmektedir! Yani; eğer geçiş anında hesabınızda geçiş bedelini karşılayacak tutarda para varsa ancak o zaman OGS/HGS ile geçiş yapabilirsiniz. KGM sisteminde daha önce yapmış olduğunuz geçişlerin tahsilatları devreye girdiği anda bakiye tutarlarınızın hızla azalabileceğini unutmayınız! Hesaplarınız için düzenli bakiye tamamlama talimatı vermiş olsanız bile; talimat tutarınız geçiş ücretinin altında ise OGS/HGS etiketi ile geçiş yapabilmeniz için bu talimat tutarlarını geçiş ücretlerini karşılayacak şekilde bankanıza başvurarak yükseltmeniz gerekmektedir.”

Editör: Haber Merkezi