Ticari yük, eşya ile yolcu taşımacılığı yapan sürücülerin bedeni ve psikolojik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren "Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu" alma zorunluluğu resmen başladı. Ancak Bursa’da kayıtlı 5 bin, bir o kadarda kayıtsız servisin olduğu belirtilirken, bazı sürücü kurslarının bu durumu fırsata çevirdiği iddia ediliyor. Psikoteknik raporunun maliyeti 170 TL olarak belirlenirken, bazı kurslar fiyatları 300 ile 500 TL’ye kadar çıkardıkları, aynı zamanda haftalar sonrasına randevu verdikleri öne sürülüyor.

‘CANLI CENAZEDEN FARKIMIZ YOK’

Bursa’da fabrikalara, okullara hizmet götüren servis sürücüleri, ‘Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu’ hiçbir işe yaramayacağını belirtiyorlar. Sürücüler, geçim sıkıntısı yüzünden uzun süren mesailer yaptıklarını, günde en az 19 saat çalıştıklarını hatırlatarak, ‘Bu belgeyi icat edenlerin asıl amacı yeni bir gelir kapısı oluşturmak. Meslektaşlarımızın çok çalışıyorlar, mesailer uzun, direksiyon başında uyuyanlar var. Bu belgenin adı ise psikoteknik. Birçoğumuzun psikolojisi bozuk. Çocuklarını yüzünü görmeyen, ailesiyle birlikte aynı sofrada yemek yiyemeyen, parka, sinemaya, akraba, komşu ziyaretine çalışmaktan vakit ayıramayan servis şoförlerine bu belge verilmesi hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Sadece birilerini zengin edecek. Bizler trafikte canlı cenaze gibi gezmeye devam edeceğiz” diye uyarıda bulundular.

DİNLENMEDEN DİREKSİYON BAŞINA GEÇİYORLAR

Dinlenmeye vakit bulmadan direksiyon başına geçen servis sürücüleri alacakları paralı raporda kendilerine sürekli dikkat, mühakeme, koordinasyon, seçici dikkat, hız mesafe tahmin, çarpışma tahmin, görsel algı bellek, kişilik, görsel süreklilik, çevresel görsel görüş, tepki hızı ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanıyor. Bu arada, belgesi olmayan ticari araç sürücüsüne para cezası ve yetki belgesi iptali gibi yaptırımlar uygulanacak. 1 Aralık itibariyle psikoteknik test raporu olmayanlara uygulanacak cezalar ise araç sahiplerine 885 lira, sürücülere ise 283 lira şeklinde olacak.

Editör: Haber Merkezi