Bursa’nın bağrına hançer gibi saplanan Doğanbey Toki’yle ilgili tartışmalar halen devam ediyor. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinde bulunan 5 katlı apartmanların yerine inşa edilen 15 katlı ucubeler, betonlaşmanın ne boyutlara geldiğini gözler önüne sererken, İstanbul Caddesi üzerinde inşa edilen dikey mimariler tepkileri beraberinde getiriyor. Alpiş Grubun Panayır Mahallesi girişinde, cadde üzerindeki rezidanslarının, Sky Tower’ın kaba inşaat halindeki 30 katın üzerindeki binanın kentin siluetini bozduğu iddia ediliyor. Hatırlanacağı gibi Çarşamba semtinde, Stat caddesi üzerinde bulunan Tower Plaza, yüksek katlı olması ve Bursa’nın görüntüsünü bozduğu gerekçesiyle uzun süren çalışmaların ardından yıkılmıştı.

İKİNCİ DOĞANBEY FACİASI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda, mahalle kültürüne uygun, yatay mimariyi özendiren yapılara ruhsat vereceğini duyurması, gündeme İstanbul Caddesi üzerindeki binaları getirdi. Coronavirüs karantinasının sona ermesinin ardından Bursa’yı da ziyaret edeceği belirtilen AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın buradaki binalara ne diyeceği, nasıl tepki göstereceği merak konusu. İsmini vermek istemeyen bir müteahhit, ‘Bize aynı kurallar uygulanmıyor, yüksek katlı bina inşa etmek istediğimizde yatay mimari yapmamız öneriliyor. Peki, İstanbul Caddesi, Mudanya yolu, Ata Bulvarı ve Ankara caddesi üzerindeki ucubelere kim izin verdi? Herkese eşit davranılmasını, ayrıcalık yapılmamasını, dikey mimariye, bitişik ve ruhsuz yapılara asla izin verilmemesini istiyoruz’ dedi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti’nin son yapılan Kızılcahamam kampında 'şehrin görüntüsünü bozdurmayın dikey değil yatay mimari istiyorum, bu yanlışı tekrarlamayalım' diyerek, yatay mimari konusunda büyükşehir belediye başkanlarına kimseye ayrıcalık tanımayacaksınız diye uyarmıştı.

,

Editör: Haber Merkezi