Günümüzde gelişen teknoloji, bazı zorlukları da berberinde getiriyor. Örneğin yaşamın vazgeçilmesi başta beyaz eşya türleri olmak üzere, iletişim cihazlarının yanı sıra, birçok meslek dalında meydana gelen arızaları gidermek için ortaya çıkan sahte ustaların sayısı artıyor. Çeşme, elektrik, kombi, berber ve daha birçok meslek dalında sanatlarını zor koşullarda icra etmeye çalışan ustalar, sahte sanatkarlar yüzünden mağdur oluyorlar, güven kaybına uğruyorlar. Yaşanan mağduriyetler karşısında, ticaret erbabının kayıtlı olduğu odaların sadece aidat alıp, yaşanan skandallara sessiz kalması şaşkınlıkla karşılanıyor.Bavulhaber’e yaşadıkları mağduriyetleri anlatan yurttaşlar, yetkilileri göreve çağırdılar.

‘DENETİMLERİN ARTMASI ŞART’

35 yıldır berberlik yaptığını söyleyen Özcan Aytiş, çamaşır makinasını tamir etmeye gelen sahte ustanın kendisini mağdur ettiğini hatırlattı, her geçen gün sahtekârların sayısında hızlı bir artış yaşandığını, buna karşılık alınan önlemlerin yetersiz olduğunu dile getiren Aytiş, söyle konuştu: “Herkes işini yapsın, elektrikçi, berber, su tesisatçısı gibi. Çamaşır makinam bozuldu, tamirci çağırdım, geldi, makinayı söktü, birkaç yerini kurcaladı arızayı giderildiği söyledi. Üç gün sonra çamaşır makinamız tamamen bozuldu. Aynı şekilde elektrik arızası yaşadık evimizde, sahte ustaymış, az kalsın dairemizin tesisatı yanıyordu” diyen Aytiş, “Piyasada böyle insanların sayısı hızla artıyor. Özellikle meslek odalarının ve devletin birimlerinin üzerinde büyük sorumluluk düşüyor, denetleme mekanizmasını daha ciddi çalıştırmaları gerekiyor. Sahte ustalarla mücadele edilmeli. Çünkü bizler mesleğimizi dürüstçe icra ederken, birileri vatandaşı mağdur ediyorlar, böylelikle güvensizlik meydana geliyor” şeklinde konuştu.

‘VATANDAŞ MADDİ KAYBA UĞRUYOR’

Son 10 yıl içinde sahte usta sayısında hızlı bir artışın yaşandığını belirten İsmail Toy, kiracısının kombisini tamir etmeye gelen sahte usta tarafından mağdur edildiklerini söyledi. Tok, “Kiracımızın kombisi arıza yaptı. Bu işi yaptığını bildiğimiz birini çağırdık, geldi baktı. Lastiği patlamış 350 lira masrafı olduğunu ifade etti. Parasını verdik, taktı. Bir gün sonra kiracımız, kombini su akıttığını söyledi. Ustayı çağırdık, takmış olduğu parçayı söktü, yenisini getireceğini belirtti. Aynı parçayı yapıştırıp getirmiş. Her şeyin sahtesi çıktığı gibi, birçok mesleğinde sahtesi türedi. Haliyle bizler mağdur oluyoruz” diyen İsmail Tok, ‘Koskoca daireyi 500 liraya boyarım, boya benden diyenlerle karşılaşıyoruz. Boyacıyım diye geçinen şahıslar, plastik boya yerine toz boya kullanıyor, iki gün sonra duvarlar kirlenip silmeye kalktığınızda, duvarın rengi değişiyor. Eline çanta alan, ip alan, torba alan ustayım diye ortaya çıkıyor. Böyle skandallar yaşanırken, denetim mekanizması maalesef yok. Olan vatandaşa oluyor, odalar aidat almaktan başka bir işe yaramıyor, sonuç mağdurlar maddi kayıp yaşıyor” diye ifadeler kullandı.

'MADDİ VE MANEVİ KAYIP BÜYÜK'

Sanatçı  Ahmet Bahyan, özellikle elektronik eşyaların tamirini yaptığını iddia edenlerin sayılarının arttığını, bu kişilerin vatandaşa mağdur ettiğini ifade ederek, “Yıllar önce televizyonum arıza yapmıştı. Tamirci bildiğimiz dükkana götürdüm, ertesi gün televizyonu aldım, tamir ücretini ödedim. Evime getirdim televizyon açtım çalışmadı. Dolaysıyla hem paramı aldı, hem televizyonumu bozdu. Sahte ustalar ve sanatkarlarla ilgili denetimlerin artması gerekiyor. İnsanları maddi, manevi zarara sokuyorlar. Her türlü meslek dalında buna benzer hadiseler maalesef sıkça yaşanmaya başladı. Mesleğini dürüstçe yapmak isteyenler, bu sahtekarlar yüzünden itibar kaybediyorlar” diye tepkisini dile getirdi.

‘KOMBİCİ ÇAĞIRDIM, BOYACI GELDİ’

Osmangazi İlçesinde ikamet eden Osman Kaya, sahtekar ustalar tarafından iki defa dolandırıldığını belirterek, “Beş ay önce kiraya taşındığım dairedeki kombinin arızalı olduğunu muhatabım olan ev sahibime ilettim. Bana sonradan türeyen bir kombi ustası gönderdi. Arızalı kombiyi gözden geçiren sahte usta, arızanın çeşme musluklarından kaynaklandığını muslukların değişmesi gerektiğini söyledi, 250 lira talep etti. Talebini kabul ettim, musluklar değişti ancak, kombinin arızası giderilemedi. Tekrar muhatabıma müracaat ettim, bu kez yeni bir usta gönderdi. Gelen kişinin ilk mesleği badana boyacılığı olduğunu söyledi. Ben bu kombiden fazla anlamam diyerek bir iki yerini kurcalayarak 100 lira istedi. Bende emeğinin karşılığını verdim ama işim yine görülmedi. Bu kez kombinin servisine müracaat ettim, gelen iki gerçek usta, yarım saatlik bir çalışma sonrasında kombinin arızasını giderdi ve karşılığında 50 lira talep etti. Şaşırdım, 500 lira isteyeceğini beklerken, 50 istemesi benim için sürpriz oldu” dedi.

Editör: Haber Merkezi