Haber Bilal Kayaaltı

Artan maliyetler ve yem ithalatının devam etmesi, hayvancılık yapanları içinden çıkılmaz borç girdabının içine itiyor. 2 lira olan süt fiyatına 30 kuruş gibi komik artışın layık görülmesinden dolayı üretici süt inekleri kesimhaneye götürüyor. Üreticiler, maliyetlerin düşürülmediği takdirde hayvancılığın bitme noktasına geleceğini söylüyorlar. Bursa’da zor şartlarda hayvancılık yapan köylü, girdi maliyetlerinin düşürülmediği takdirde, hayvan ithalatının hızlanacağını, Türkiye’nin milyarlarca dolar döviz kaybına uğrayacağını hatırlattılar. Doğru tespitlerde bulundukları için Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden baskı gördüklerini söylediler. Bavul Haber’e açıklamada bulundular.

1 MİLYON İNEK KESİLDİ

Bursa Tarım il Müdürlüğü yetkililerinin baskılarından korktuğu için isminin açıklanmasını istemeyen bir üretici, “Hala yanlış politikalarda inat ediliyor. Mazot pahalı, yeme 10 ayda yüzde 50 zam geldi. Sattığımız süt maliyetleri kurtarmıyor. 5 yıl önce süt yemi 35 liraydı, şimdi ise 105 lira. Süt o zaman 2 liraydı, şimdi 2 lira 30 kuruş oldu. O zaman 1 litre süt satarak 1,5 kg yem alan üretici şimdi 1 kg yem alabiliyor. 2019 yılında 1 litre süte 25 kuruş teşvik primi vardı. Şimdi 10 kuruşa düşürüldü. 2019'un buzağı destekleri hala ödenmedi. Bu yanlış politikadan ötürü 1 milyon süt ineği kesildi. Buna bir an önce çözüm bulunamazsa içmek için değil, ilaç için bile süt bulamayız. Süt üreticisi perişan durumda. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli halimizi görsün. 2020’de yaşanan talihsizliklerin bedelini üreticiye ödettirmek büyük haksızlıktır. Döviz artışının yansıması olarak girdi maliyetlerinin yüzde 50 artmasına rağmen çiğ süt fiyatının sabit kalması hayvancılık yapanlara haksızlıktır. İneklerimize yem alamaz olduk. Ben daha ne söyleyeyim, kime kızayım. Hayvanlarımızı beslesek te, kestirsek te zarar ediyoruz” şeklinde tepkisini dile getirdi.

‘MALİYETLER DÜŞÜRÜLMEZSE HAYVANCILIK BİTECEK’

Çok zor koşullarda üretim yaptıklarını hatırlatan A. M ise, İneklerimizden sağdığımız süt maliyetleri karşılamıyor. Örneğin 1 kilo süt sattığımızda, 1,5 kilo yem alabiliyordum. Şimdi bir kilo bile yem alınmıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık, ineklerimize bakarken zarar ediyoruz. Bugün yem alıyoruz, bir daha almaya gittiğimizde zam geldiğini görüyoruz. Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, hayvancılık yapanlara destek verdiklerini söylüyor. Kusura bakmasın ama böyle destek olmaz. Üreticiyi kurtarmadan tüketiciyi kurtaramayız. Şuan tablo iyi değil. Bu şartlarda üreticinin üretimi devam ettirmesi mümkün değil. Süt primleri hemen ödenerek bir can suyu verilip yaşaması sağlanmalıdır. Bakın açık söylüyorum, girdi maliyetleri düşürülmediği takdirde hayvan varlığı azalacak. Sonra ne mi olacak, milyarlarca dolar ödeyip ithalat yapmak zorunda kalınacak. Kırmızı et, altınla yarışacak. Şimdi sormak istiyorum, Konya büyüklüğündeki Hollanda hayvancılıkta dünya markası olurken, Türkiye, hala hayvancılıkta patinaj yapıyor. Görünen o ki Hollanda bizi kıskanmıyor’ dedi.

Editör: Haber Merkezi