Toplumun büyük bölümünün evlerinde karantinada olmasına rağmen tavuk etinin rekor düzeyde artmasında Ramazan fırsatçılarının rolü de bulunuyor. piknik sezonunun açılmamasına rağmen Ramazan ayındaki iftar sofrasına göz diken tavuk firmaları, talebin artmasını bahane ederek fiyatları bir tık yukarıya çekti.

FIRSATÇILAR KANUNLARI TAKMIYOR

Her sene Nisan ayı ile birlikte hava sıcaklıkları hissedilir derecede artınca mangal sezonu da açılıyor, tavuk kanadının kilosu da rekor düzeyde artıyordu. Yıllık 2 milyon ton tavuk eti tüketiminin olduğu Türkiye'de kişi başı tavuk eti tüketimi de 25 kilo olarak açıklandı. Bu sene virüs salgını sebebiyle piknik sezonu açılmadı. ancak Ramazan ayının başlamasıyla birlikte düğmeye basan gıda baronları dar gelirlinin cebine göz dikmiş vaziyette. Mangal sezonunun açılmaması bile fırsatçıları durduramadı. Tavuk etindeki artışı görünce şok yaşadığını belirten emekli Bekir Yılmaz; "Geçen hafta kilosunu 17 liradan aldığım tavuk kanadı birden 25 liraya kadar çıktı. Bu artışa anlam veremiyorum. Yüz binlerce insan işini ve aşını kaybetti. Ama gıda fırsatçıları mübarek Ramazan ayında bile boş durmuyor. Tüm piliç ve incikte fiyat artışı yaşanmazken, sadece kanat etinin fiyatının artması dikkat çekti. Halen bütün tavuğun kilosu 9-10 liradan satılıyor. Tavuk firmaları yaz aylarında artan talebe paralel fiyatlarda yükseliş olduğunu söylüyor" diye konuştu.

Bekir ayrınca, ‘Sadece mangal sezonunun başlamasıyla artan talep sebebiyle kanat etinde yükselme yaşandı. Türkiye’de yıllık kişi başına tavuk tüketim oranı 25 kilo. Mangal sezonunda tavuk eti tüketiminde artış yaşanıyor. Bu da fiyatlara yansıyor" dedi.

Editör: Haber Merkezi