Türkiye’de kadınlar başta olmak üzere, çocuk ve hayvanlara karşı işlenen suçlar toplumda infiale yol açmış durumda. Yaşananların eğitim eksikliğinden kaynaklandığına dikkat çeken vatandaşlar, siyaset kurumunun acil önlemler alması gerektiğini, tecavüz ve cinayete karışanların basit cezalar verilerek cezaevinden çıkmalarının toplumda kapanması çok zor derin yaralar açtığını söylediler. Bavulhaber’e konuşan yurttaşlar, hükümetin ciddi önlemler almasını gerektiğini ifade ettii

GERÇEK EĞİTİME İHTİYACIMIZ VAR’

İsmini vermek istemeyen ve yıllardır yurt dışında çalıştığını söyleyen bir vatandaş, Ben İsrail’de çalışıyorum, orada böyle şeyler olmuyor. Herkes bir birine saygılı. Kadına şiddet asla kabul edilebilir bir şey değil. Kim suç işlediyse cezasını en ağır şekilde çekmesi lazım. Burada hapishaneye cinayetten giren insanları izne çıkıyorlar. Bunun adı utançtır. Kendimi güvende hissetmiyorum. İsrail’de çalışıyorum, orası özgür bir ülke. Irak’ta, Senegal’de, Moritanya’da, Güney Afrika’da kaldım böyle bir şeyler, tacizler görmedim. Bizim eğitime, gerçek eğitime ihtiyacımız var’ diye ifadeler kullandı.

‘NEREDE KUR’AN MÜSLÜMANLARI?’

Ahmet K. Yaşananların Türkiye’deki eğitim sisteminden kaynaklandığını hatırlatan Ahmet K, ‘ Kimse kusura bakmasın kültürlü insan sayısında hızlı bir düşüş var. Bizim inancımıza göre şiddet, cinayet, taciz, tecavüz kimse aklından geçirmemesi gerekiyor ama gelin görün ki, durum vahim. Diğer yandan caydırıcı cezaların olmadığını düşünüyorum. Apartmandan bozma daireleri üniversite yaparak ülkemizin sorunları çözülemez. Toplum bilinçli değil. Kur’an Müslümanıyız deniyor, Hz Peygamber örnek almıyoruz, sadece sözde söylüyoruz, özde bozuğuz. Kadınlar kendilerini güvende hissetmiyorlar. Kardeşimi sokağa salamıyorum, hükümet her milletten insana kapıyı açıyor. Yaşananalar gösteriyor ki, kadına değer verilmiyor. Caniler ülkesi olduk biz’ şeklinde konuştu.

‘KADINLARA NAZİK DAVRANILMALI’

Kadına el kaldıranlardan nefret ettiğini kaydeden İbrahim Şahin, ‘Allah bizlere kadınlara karşı nazik davranmamızı söylüyor ama kadınlara karşı güç denemesi yapılıyor, asla kabul etmiyorum. İdamın çözüm olduğunu düşünüyorum. Evimize hırsız giriyor, hırsıza bir şey yapamıyoruz. Ama hırsız bana zarar verdiğinde nefsi müdafaa oluyor. Bu hırsızlar bakanın, milletvekilin evine girdiğinde standartlar ortadan kalkıyor. Kadınlar kılık kıyafetinden dolayı yargılanamaz, tartaklanamaz. Bizde eğitim yok, öğretim var. Milli eğitimden bahsediliyor ama maalesef yok. Şiddetin nedeni eğitimsizliktir. Eğitimin olduğu yerde insanlar bir birlerine kötü söz bile söyleyemezler’ dedi.

‘BİR BİRİMİZE KARŞI SAYGIYI KAYBETTİK’

Ekonomik sıkıntı insanların psikolojisini bozduğunu söyleyen İbrahim Kasım, kadına şiddetin sebeplerinin çok iyi bir şekilde araştırılması gerektiğini belirterek,‘Kadınları öldürenlerin hadım etmek gerekiyor veya cezaevindeki hücreden çıkarılmaması gerekiyor. Yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede her türlü sahtekârlık var. Gıdada hile bizde, bu söylediklerim Türkiye’de oluyor. Biz bir birimize saygılı, medeni olmamız gerekirken, insan onuruna yakışmayan olaylara şahit oluyoruz. Türk insanının psikolojisi bozuldu, geçinemiyor, aç sefil. Suriyelilerin derdinle dertlenenler bizi düşünmüyorlar. Hükümetin ciddi önlemler alması gerekiyor. Millete yüzümüzü döndük diyen iktidar, halkını düşünmüyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi boy post gösterme yeri değil, milletin sorunlarını çözme yeridir” diye konuştu.

‘YETERLİ GÜVENLİK YOK’

Dilara Kaymak, kadınların şiddete karşı kendilerini savunmasız hissettiğini ifade ederek, ‘Hava karardığında sokağa çıkmaya korkuyoruz. Milletin ön yargısının önüne geçen adımlar atılması lazım. Ben sabah 5’te kalkıp işe giderken korkuyorum. Yeteri kadar güvenlik önlemi alınmadığını da söylemek isterim. Türk toplumunun yeniden kendi kodlarına döndürecek bir şeyler yapılması gerekiyor.’

‘OTOBÜSTE YALNIZ SEYAHAT EDERKEN KORKUYORUM’

Eslem Öztürk ise idamın geri getirilmesini, insanların hayatını karartanların asla affedilmemesi gerektiğine söyledi. Öztürk, ‘Otobüste tek başıma kaldığımda bile korkuyorum. Kadınları taciz edenler, öldürenler cezaevinde kısa süre sonra cezaevinden çıkıyorlar. Böyle adalet olmaz’dedi.

‘ASLA KABUL EDİLEMEZ’

Kadına şiddet olmamasını istenmiyorlarsa tek çözümün İslam olduğunu söyleyen Ahmet Dahan, ‘Bayanlar dediklerimiz insandır, onlara karşı şiddet asla kabul edilemez. Çıplak gezen bir erkek göremiyoruz ama kadınlar biraz kendilerine çekin düzen vermeleri gerekiyor. Her şeye rağmen özgür bir ülkede yaşıyoruz. İsteyen istediği gibi giyinebilir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi