KPSS’den 88 puan alarak yıllarca hayalini kurduğu öğretmenlik için büyük bir adım atan genç kız, mülakatta hayatının şokunu yaşadı. Sözleşmeli öğretmen sözlü mülakat sınavında ‘muhakeme gücü ve ifade yeteneği ‘20 puan üzerinden ortalama 15 puan alan öğretmen adayı, ‘eğitim bilimleri ve genel kültür konuları’ndan sorulan sorulardan 20 puan üzerinden sıfır puan aldı. Mülakatta toplam 45 puan alarak hayatının şokunu yaşayan öğretmen adayı İdare Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Mahkeme, sözlü sınavda usulsüzlük yapılmadığına hükmetti.

HAKKINI ARADI

Hakkını aramakta kararlı olan öğretmen adayı bu sefer Bölge idare Mahkemesi’nin kapısını çaldı. Bölge İdare Mahkemesi işlemin iptaline hükmetti. Kararı davalı Milli Eğitim Bakanlığı temyiz edince devreye Danıştay 12. Dairesi girdi. Adeta mülakat sınavlarında yaşanılan torpil tartışmalarına son noktayı koyan Danıştay, KPSS’de 88 puan alarak alanında Türkiye 46’ıncısı olan bir adayın mülakatta sıfır almasının hayatın olağan akışına ters olduğuna dikkat çekti.

HUKUKA AYKIRI

Kararda şu ifadelere yer verildi: “Davacı hakkında muhakeme gücü ve ifade yeteneği 20 puan üzerinden ortalama 15 puan olarak değerlendirilmiştir. KPSS sınavında 88,08 puan alarak Türkiye sıralamasında 46ıncı olan bir kimsenin, eğitim bilimleri ve genel kültür konularından sorulan soruların içinde kısa cevaplı olmayan ve yoruma dayalı olarak cevap verilebilecek nitelikte olan soruların da bulunduğu göz önüne alındığında, sorulan sorulara hiç cevap verememiş olmasının ve hiçbir gerekçe gösterilmeksizin eğitim bilimleri ve genel kültür konularından yapılan değerlendirmede 20 puan üzerinden 0 (sıfır) puan olarak ölçülmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu ortadadır. Bu durumun taktir yetkisinin objektif kullanılmadığını gösterdiği, dolayısıyla davacının yapılan sözlü sınav neticesinde başarısız sayılmasının hukuka aykırı olduğu sonuç ve kanaatine varıldığı, bu halde, davacının yukarıda belirtilen gerekçe doğrultusunda usulüne uygun olarak yeniden sözlü sınava tabi tutularak neticesine göre işlem tesis edileceği tabii bulunduğu gerekçesiyle istinaf başvurusunun kabulü ile istinafa konu idare mahkemesi kararının kaldırılmasına; dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir. Davalı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, anılan kararın temyiz edilmesi üzerine dosya yeniden incelenmiştir. Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür. Temyizde incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine, Bölge İdare Mahkemesi İdari Dava Dairesi’nin kararının onanmasına oy birliği ile karar verilmiştir” denildi.

Editör: Haber Merkezi