Geçtiğimiz hafta elektrik ve doğalgaza yapılan büyük zam, vatandaşı çileden çıkarırken, un fiyatlarında yaşanan artış, ekmek zammını gündeme getirdi.

HER HAFTA ZAM GELİYOR

Bursa'daki fırıncılar, “Un maliyetleri genel maliyetlerimiz içinde yüzde 30-35 bandında yer alıyor. Unun zamlanması demek ekmek maliyetlerinin yüzde 35’ni etkilenmesi anlamına geliyor. Ekmek fiyatlarının otomatik olarak yeniden ayarlanması gerekiyor. Elektrik ve doğalgaza yapılan son zamlar bardağı taşırdı. Diğer maliyet artışlarıyla birlikte ekmek zammı kaçınılmaz oldu. Una neredeyse her hafta zam geliyor. Kısacası un çuvala sığmıyor’ şeklinde ifadeler kullandılar. Bu arada, una gelen zam, pastane işletmecilerini de isyan ettirdi. Esnaf, yağ ve şekere yapılan zamların da maliyetleri arttırdığını, ürünlere zam yapmadan ayakta kalmanın zor olduğunu söylüyor.

2,5 TL OLABİLİR

Öte yanda, Ocak ayında Bursa'da 1,5 liraya satılan 210 gramlık ekmeğin gramajı 230'a yükseltilmiş, fiyatı da 2 lira olmuştu. Un fiyatlarındaki aşırı artışla ekmeğe 50 kuruş zam yapılması, fiyatının ise 2, 5 liraya yükselmesi kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Editör: Haber Merkezi