Gören gözünüz, işiten kulağınız, haykıran sesiniz diyerek sadece doğrular sloganıyla yayın hayatına başlayan ve kısa zamanda yaptığı haberlerle ses getiren www.bavulhaber.com internet sitesinde 15 Kasım 2019 Cuma günü http://www.bavulhaber.com/ozel-haber/yildirim-belediyesi-bu-kacagi-gormuyor-mu-h573.html lingi ile yayınlanan Yıldırım Belediyesi bu kaçağı görmüyor mu? başlığıyla yayınlanan haberimiz büyük yankı uyandırdı.

Hüseyin Tüccar.

Takipçilerimiz tarafından whatsapp ihbar hattımıza Yıldırım’ın Namazgâh semtinde yıkılmak üzere olan iki katlı evde kaçak inşaat çalışması yapıldığı ihbarı üzerine muhabirlerimiz olay yerine giderek binanın fotoğrafını çekip mahalle halkıyla görüşüp konuyu haberleştirdiler.

‘ŞİKAYET ETTİK, KİMSE UMURSAMADI’

Görüşlerini aldığımız vatandaşlar “Sular Vadisi’ndeki istinat duvarları tehlike saçtığı halde hiçbir önlem almayan; yıkılmak üzere olan evin arka tarafında çalışma başlatıldı, molozlar apar topar çuvallara konularak taşındı. Mahalleli olarak yapılan çalışmanın mezbeleliğin ortadan kaldırılması olduğunu sandık. Ama sandığımız gibi olmadı, önce çelik konstrüksiyon montajı yapılmak suretiyle yıkılmak üzere olan evde inşaat gizlilik içinde yürütülmeye devam etti. Bu da yetmezmiş gibi çatısının üzerine de kaçak kat çıkıldı. Yapılan çalışmayla ilgili ne bir tabela ne de bir ibare var. Şikâyet ettik ama kimse umursamadı. Çevre Şehircilik Bakanı kaçak yapılara müsaade edilmeyeceğini söylüyordu, demek ki, hepsi sözden ibaretmiş’ şeklinde ifadelerine yer verildi.

Bazı vatandaşlar yine görüşlerinde Yıldırım ilçesinin iyi yönetilmediği, ilçenin hızla vizyon kaybettiğine dikkat çekmeleri haberin ana kaynağını oluşturdu. Haberin yayınlanmasının üzerine vatandaşların tarafsız yayıncılık anlayışımıza olumlu tepkiler gerek whatsapp gerek mail yoluyla tarafımıza iletildi.

‘KAÇAK KATLARI YIKTIK, AÇIKLAMASI’

Yıldırım Belediyesi ve Belediye Başkanı Oktay Yılmaz hakkında gerçeğe aykırı, meşnetsiz ve yanıltıcı yayın yapıldığını iddia eden, Hukuk İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanmış Noter kanalıyla tarafımıza gönderildi. Kaçak yapıyla ilgili kendilerine bir ihbar gelmediğini belirten Yıldırım Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü ekiplerince keşif çalışmalarında binada plana aykırı yapı tespit edilmiş ve bina mühürlenmiş, fazla kat yıkılarak eski haline getirilmiştir deniliyor.

HALKIN MENFAATLERİ ÖNEMLİ

Oysaki haberi takip eden muhabirimiz fotoğraf çektiği esnada binada çalışma devam ediyor ve mühür olayı söz konusu değildi. Haberden sonra mühürlenmesi ise Yapı Kontrol ekiplerinizin rutin kontrollerini aksatmasından kaynaklıdır. Yapılan yayın kesinlik maksatlı ve gerçek dışı değil, halkın menfaatine ve kurumun çalışmalarına katkı koyma bir ihbar niteliğindedir.

Noter onaylı ihtarnamenizde bahsettiğiniz gibi Basın Meslek İlkeleri 6. Maddesi “Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olunmaksızın yayınlanamaz.”ibaresine karşılık, Basının kamuyu ilgilendiren konularda doğru, gerçeğe uygun ve objektif haber vermesi hukuki bir gerçekliktir. İlkesiyle kamuyu ilgilendiren bu durumda gereken araştırma yapılıp çevredeki vatandaşlarla görüşülüp inşaatın devam ettiği ve haber yayınlanana kadar Yıldırım Belediye tarafından herhangi bir işlem yapılmadığı ortadadır. İşbu haber gerçek dışı olmadığı gibi vatandaşın söylediği sözlerden dolayı da ne Yıldırım Belediyesi nede Belediye Başkanı zan altında bırakılmamıştır.

HABER YAPMAYA, ÇİRKİNLİKLERİ ORTAYA ÇIKARMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Basın Meslek İlkeleri 4. Maddesi Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan ve iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez. Vatandaşın Belediye veya Belediye Başkanı hakkında söyledikleri veya eleştirileri bire bir yazılmazsa konunun bir anlamı kalmadığı gerçekler ortaya çıkmaz ki biz haberimizle ne Yıldırım Belediyesini nede Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz’ı zor durumda bırakacak bir haber yayınlamadık ve kesinlikle meslek ilkelerimizi ihlal etmedik.

‘ÖTEKİLEŞTİRİLEN YURTTAŞLARIN YANINDAYIZ’

www.bavulhaber.com tarafsız yayınlarına devam hiçbir şekilde ne Yıldırım Belediyesi ne de Belediye Başkanı hakkında haksız yayın yapmadık. Vatandaşlardan ve takipçilerimizden gelen ihbarları değerlendirip haberleştirdik. Bundan sonra da hangi kurum ve ya kuruluş olursa olsun, gelen olumlu veya olumsuz ihbarlar yine yayın ilkelerimiz çerçevesinde vatandaşın haber alma özgürlüğü kapsamında yayına verilecektir.

TRİLYON BORCU OLAN BELEDİYE!

Oysaki vatandaşın parasıyla oluşturulan Belediye bütçesinden harcayarak 5 nüsha olarak yaptırdığınız kağıt, noter masrafları ve posta masrafları da eklenip göndermiş olduğunuz ihtarnamenizi mail yoluyla göndermiş olsaydınız borcu olan Yıldırım Belediyesi’ne katkı sağlamış olurdunuz.

Editör: Haber Merkezi