Bilal Kayaaltı/ Kosova/ Gilan 

Önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile İstanbul Uluslararası Yardım ve Kültür Dernek Başkanı Rafet Bilaç’ın öncülüğünde, Bursalı sanayicilerin sponsorluğunda yaptırılan Kosova’nın Gilan kentindeki Bursa Kız Kuran Kursu ve Kültür Merkezi yoğun bir katılımla açıldı. Açılışta konuşan Kosova Müftüsü Naim Tırnova, eğitim yuvasının Kosova için çok büyük anlamının olduğunu, İslam dininin yayılmasında önemli bir görev üstleneceğini söyledi.

Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz ise, merkezin Balkanlar’da büyük hizmetlere imza atacağını, insanlığın kurtuluşunun eğitimden geçtiğini ifade ederek, kardeş Kosova halkının kendi ayakları üzerinde durması için çalışmaların artarak devam edeceğini kaydetti.

Yoğun katılımın olduğu programa, AK Parti Bursa Milletvekilleri Refik Özen, Ahmet Kılıç, Zafer Işık, Kosova Milletvekili Enis Kervan, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, önceki dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, önceki dönem AK Parti Karacabey İlçe Başkanı Murat Erol, Piriştina Büyükelçisi Çağrı Sakar, Kosova Müftüsü Naim Tırnova, İstanbul Uluslararası Yardım ve Kültür Dernek Başkanı ve Hüdai Vakfı Balkan Koordinatörü Rafet Bilaç, Kosova’nın Bursa Koordinatörü Recep Gündüz, Gilan Belediye Başkanı Alban Hüseyni, Gilan, Prizren Müftüleri, Tika, Maarif Vakfı Koordinatörleri, Yunus Emre Enstitüsü yetkilileri, Bursa'dan gelen iş insanları ve Gilanlılar hazır bulundu.

ZAFER IŞIK: EKONOMİSİ, SANAYİSİ GÜÇLÜ KOSOVA İNŞA EDİYORUZ

Türkiye Kosova Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkan AK Parti Bursa Milletvekili Zafer Işık, Türkiye’nin Balkanlar’daki hizmetlerinin artarak deva edeceğini belirterek, “Kosova’da şuan manevi atmosfere şahit oluyorum. Hep beraber Balkan Coğrafyasını ayağa kaldırmak için çaba sarf ediyoruz. Türkiye Kosova’ya savaş döneminde çok büyük destek vermiştir. Çünkü biz kardeşiz, acıyı da, sevinci de paylaşmak zorundayız. Bu topraklara katkı koymaya aralıksız devam edeceğiz. Buradan yola çıkarak, Türk iş insanlarının yatırımları devam ediyor. Ekonomisi, sanayisi güçlü olan bir Kosova inşa etmek için çaba sarf ediyoruz. Kuran kursunda eğitim görecek çocuklarımızın mezun olduktan sonra bu topraklarda önemli hizmetler yapacak olması bizleri heyecanlandırıyor” dedi.

ALTEPE: HAYIR KÖPRÜLERİ KURDUK

Yardımseverlerin Kosova’da önemli işlere imza attığını dile getiren eski Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bu hayır işleri herkese kısmet olmuyor, bu müesseseleri elini taşın altına koyanlar inşa ediyor. Kardeş Kosova’nın şehri Gilan’da çok güzel bir hizmete vesile olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizler Türkiye ve Bursa olarak her zaman buradaki kardeşlerimizin yanındayız. Bu eserin ortaya çıkmasında emeği olan Ali Yedikardeş ve DOSAB’taki sanayicilere, bu topraklarda uç beyi gibi çalışan Bursalı iş insanı Hüdai Vakfı Balkan Koordinatörü Rafet Bilaç örnek çalışmalara imza atıyor. Şu hususun altını çizmeliyiz, Kosova’nın en önemli yoldaşı Türkiye, genç cumhuriyet bu gücü yanında hissederek büyüyecek ve gelişecek, kendi kendine yeten bir ülke haline gelecek. Aynı zamanda Bursa olarak biz önemli bir misyon yüklüyüz. Çünkü Bursa başkentken bu topraklarda bağlar kuruldu, beraber ağladılar, beraber güldüler. Aynı çatı altında yüzyıllar boyunca aynı kaderi paylaştılar. Ecdadımızın buralarda büyük hatıraları var. Biz de bunu destekleyici faaliyetlerde bulunduk, iş insanlarını sponsor yaptık, hayır işlemelerinde köprü olduk. Kültürümüzün yeniden canlanması için gayretli çalışmalar yaptık. Yaklaşık yarım asır süren Komünist diktatörlüğünün küllerinin ortadan kaldırılması, 7 asır süren Osmanlı’nın izlerinin yeşermesi, gerçek kültürümüzün ortaya çıkması için çaba sarf ettik. Sünnet cemiyetleri, aşure ve iftar törenleri gerçekleştirerek, duruşumuzu gösterdik. Tarihi eserlerin ortaya çıkarılmasını sağladık” diyen Altepe, yakın zamanda Murat Hüdavendigar Türbesi etrafının Bursalı iş insanı ilhan Arslan’ın sponsorluğunda külliyeye dönüştürüleceğinin müjdesini verdi.

MİLLETVEKİLİ ENİS KERVAN: TÜRKİYE BİZİM YANIMIZDA

Kosova Milletvekili Enis Kervan, Bursalı iş insanlarını Kosova’daki yatırımlarını arttırarak devam etmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Türkiye'nin bizlerin arkasında değil, yanımızda olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. Kosova’nın her karışında hizmet sunması bizleri mutlu ediyor. Bursa’daki sanayicilerin yatırımlarına devam etmelerini, böylelikle üretimin artmasıyla güçlü bir ekonomiye sahip olacağız” şeklinde ifadeler kullandı.

PİRİŞTİNA BÜYÜKELÇİSİ SAKAR: HER ALANDA ÇABA SARF EDİYORUZ

Gilan’ın çok önemli bir kültür ve ilim merkezine kavuştuğunu dile getiren Piriştina Büyükelçisi Çağrı Sakar ise “Bu anlamlı eser gücünü tarihten alan Türkiye Kosova arasındaki yüzlerce yapı arasında yerini alacaktır. Yurt ve kültür merkezimiz uzun yıllar genç kızlarımızın eğitim hayatlarının kolaylaştırmasında büyük rol oynayacak. Burada yapılacak faaliyetlerin iki kardeş ülke arasındaki bağların daha da güçlenmesini sağlayacak. İlim yuvamız Balkanlar’da insanlığa hizmet edecek. Türkiye gerek bağımsızlığı öncesi ve sonrası Kosova’nın yanında oldu. Bundan sonrada olmaya devam edecek. Kardeşimiz Kosova’nın istikrarını kendimizden ayrı görmüyoruz. İlişkilerimizi her alanda ilerletmek için gayret sarf ediyoruz. Büyükelçilik, Prizren Konsolosluğu, askerimiz, Tika, Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüleri ve tüm müşavirliklerle Türkiye Kosova kardeşliğinde köprü olacağız. Bu değerli eserin yapımında emeği geçen Recep Altepe, Rafet Bilaç ve hayırseverlerimize sonsuz teşekkür ediyorum” diye konuştu.

NAİM TIRNOVA: İNSANLIĞA HİZMET ETMEK ZORUNDAYIZ

İslam’ın ilk emrinin oku olduğunu hatırlatan Kosova Müftüsü Naim Tırnova, dünyaya entegre olurken değerlerden ödün verilmemesi gerektiğini belirterek, “İslam dini eğitime çok önem veriyor. Allah’ın ilk emrinin oku olduğunu hepimiz biliyoruz. Böyle binaların, eğitim yuvalarının çoğalması çok önemli. Buradan yola çıkarak bizler kendimiz olmalıyız, olduğumuz gibi görünmemiz lazım. Dışarıdan gelen etkilerden korunmalıyız. Kendimizi tanırsak, Allah’ı da tanımış olacağız, böylelikle o bizim yolumuzu açacak. Onun istediği gibi yaşamak, insanlığa hizmet etmek mecburiyetindeyiz. Bizler bu toprakların çocukları ve İslam dininin mensupları olmamızdan dolayı gururluyuz. Burada diğer inançlara gösterilen saygı, dünyanın birçok ülkesinde gösterilmiyor. Biz Avrupa’nın parçasıyız, biz istemesek de Allah böyle istedi. Bizler dünyaya entegre olmamız lazım ancak inancımızı, adetlerimizi, kültürümüzü koruyarak yaşamak zorundayız. Avrupa’nın ortasında İslam’ı yaşayan bir ülkenin olması zenginliktir. Şunu hepimiz bilmeliyiz, insanlara teşekkür etmesini bilmeyenler Allah’a da teşekkür etmeyi bilmez, dolayısıyla bizler sizlere, Bursa’dan gelen kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Rabbimize dua ediyorum, Türkiye ve Türk halkı ile dostluğumuz devam etsin ve aileler öz değerlerini korunsun. Kosova kıyamete kadar var olsun” diyen Tırnova, Balkanlar’da Rafet Bilaç’ın gösterdiği çabaları takdir ettiklerini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi