Bursalı gazeteci, tiyatrocu ve yönetmen Suat Oktay Şenocak’ın 2 yıl önce kurduğu kanala yapılan baskıyla ilgili olarak ÇGD’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Geçtiğimiz günlerde Bursa’da #SenNeDersin? Programı için vatandaşlarla röportaj yapan Meslektaşımız Tarık Şenocak’ın sivil bir polis tarafından taciz edilmesi kabul edilemez.

Polisin, aynı tavrı kentimizdeki diğer meslektaşlarımıza da uyguladığına sıkça tanık oluyoruz.

Yine Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek amaçlı yapılan eylemlerde devletin gücünü basın üzerinde sınaması da buna bir kanıttır.

Gazeteciler hedef tahtanız değildir!

Halkın polisi olduğunu unutarak, sokak röportajı gerçekleştiren gence, “Ne soruyorsun? Sen siyaset bilimci misin? Provokatif konuşuyorsun” gibi söylemlerde bulunması ne demokrasiyle ne basın özgürlüğüyle ne de ifade özgürlüğüyle bağdaşır.

Türk Ceza Kanunu’nun 115’inci maddesinde, “İnanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasını engelleme suçu; cebir veya tehdit yoluyla bir kimseyi dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya veya değiştirmeye zorlama ya da bunları açıklamaktan, yaymaktan menetme şeklinde fiillerin icra edilmesiyle meydana gelir” ifadeleri yer alıyor.

Söz konusu polisin suç işlediği bu haliyle ortadadır.

Öte yandan kamu görevi yapan polisin, bu görevin sağladığı nüfuzu kötüye kullanması da başka bir suçtur.

Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 154’üncü sırada bulunan Türkiye’de, gazetecilere talimat vermeye alışmış olanların garipsemeyeceği görüntülerde, nasıl soru sorulacağını dikte etmeye çalışan polis memuru, ülkemizin neden bu kadar geride olduğunu da açıklamaktadır. Gazetecilerin soracağı sorulara, gazetecinin kendisinden başka kimse karar veremez. Ismarlama sorularla basının karşısına çıkanlara bunu hatırlatmayı sürdüreceğiz.

Haber alma ve ifade özgürlüğü demokrasinin temelidir ve bizler Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak, her daim bunu savunmaya devam edeceğiz.”

Editör: Haber Merkezi