TBMM Başkanı Mustafa Şentop, geçtiğimiz hafta sessiz sedasız birkaç saatliğine de olsa Bursa’ya geldi, yanında Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da vardı.

İkili,

Türkiye Diyanet Vakfı tarafından organize edilen Balkan STK’ları ile vakıf bağışçıları için düzenlenen iftar programına katıldı.

Şehrimizin her köşesinde rastladığımız önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de konuklar arasındaydı.

Yanı sıra, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Osman Mesten ve Emine Yavuz Gözgeç.

Oruçlar açılıp, namazlar kılındıktan sonra kürsüye çıkan TBMM Başkanı Şentop, Balkan coğrafyasında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ve Bursalıların yaptığı hizmetlerini övdü, Osmanlı eserlerinin nasıl gün yüzüne çıkarıldığından söz etti.

Yüzyıllardır devam eden gönül birlikteliğinin zedelenmemesi ve Balkanlarda üretimin arttırılması için mücadele ettiklerini söyledi.

Gelin görün ki, belediye bütçesinden tek kuruş harcamadan Balkanlardaki ecdat eserlerinin ortaya çıkması için hem kentimizde, hem de farklı illerdeki iş insanlarını organize eden, sponsor olmalarını sağlayan önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, programda yoktu.

Altepe, bu topraklarda yapılan icraatları herkesi hayrete düşürecek şekilde anlatması gereken bir isimdi ama Türkiye Diyanet Vakfı’nın yöneticileri de, eski müftü İzani Turan’da bu daveti akıl edemediler. Ama Osmanlı’nın eseri olan 700’ün üzerindeki cami, Altepe’nin gayretleriyle restore edildi veya yeniden inşa edilerek ibadet edilecek hale getirildi.

O geceki iftarla ilgili başka bir skandal ise,

Diyanet’in sitesine girdiğinizde, programa sözde Balkan sivil toplum kuruluşları katıldığına ilişkin basın bültenine rastlıyorsunuz.

Maalesef Kosova’nın Fahri Konsolosu, iş insanı Fahrettin Gülener’in de davet edilmemesi Diyanet’in ayıp hanesine yazıldı. Çünkü Gülener’in Kosova’ya maddi ve manevi yatırımlarını saymakla bitiremeyeceğimiz gibi, gençlerin kendi ülkelerini kalkındırmaları için verdiği mücadeleye desteklerine, sanatkarların yetişmesine koyduğu katkıya şahidiz.

Yanı sıra, Kosova’dan tutun da, Makedonya’ya, oradan Arnavutluk’a kadar birçok Balkan ülkesini Bursa’daki eğitimcisine, yöneticisine, bürokratına tanıtan, gönül elçisi, “biz gitmezsek Vatikan Balkanları kuşatır” diyen Kosova Kültür Koordinatörü Recep Gündüz’ü de Türkiye Diyanet Vakfı, iftara çağırmayı düşünemedi.

Umarız, yapılan bu hata, gaflet, bundan sonraki etkinliklerde tekrarlanmaz.