Seccade olayı nedir bir hatırlayalım. CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Platformu'nun düzenlediği iftar programına katılmış, iftar sonrasında yer aldığı fotoğraf karesinde, seccadeye basmıştı. Bununla ilgili Kılıçdaroğlu ve ilgililer çıkıp özür diyerek bir kasıt aranmaması gerektiğini üzülerek belirttiler. Seccade olayını böylece kısa bir şekilde aktarmış oldum.

Başlıkta aktardığım samimiyet ve seccadeye  gelince de onu da sizlere izah etmeye çalışayım.

Olay meydana geldikten sonra gücün yanında yer alan sanatçısından siyasetçisine trollerinden olayın üzerine atlayan partililere kadar  Kılıçdaroğlu için bir linç kampanyası başlatıldı. Neredeyse alnı secdeye gitmeyen simalar bu konuda din alimi kesildi.

Aslına bakılırsa bu seccade iktidar için çok güzel bir fırsattı. Bunu çok iyi değerlendirebilirlerdi. Bunun üzerinden muhalefet adayını din düşmanı ilan edebilirlerdi ettiler de ama tutmadı.

Neden tutmadığının altında yatan birkaç neden var. Bunlardan birincisi milletin gündemi din din üzerinden yapılacak tartışmalar değil, çünkü enflasyon almış başını gidiyor. Ülkenin en büyük parası olan 200 lira ile bir kilo kıyma alınamıyor, soğanın kilogramı 30 lira olmuş. Deprem bölgesindeki sel bölgesindeki durumlar malum.

İkincisi ve bence de en önemlisi vatandaşlarda iktidarın dine karşı olan hassasiyetinin eskisi gibi olmadığı nasıl mı? Gün geçmiyor ki iktidara yakın kişilerin lüks yaşantıları, camilerdeki nişan törenleri giyimlerindeki İslam’a uygun olmadığı günün konusu olmasın.  Yine hatırlarsanız bakanlık yapmış birinin ayetlerle dalga geçmesi, bir partili yetkilinin başkanlarının ismi geçtiğinde salavat getirilmesi gerektiğini,  camilerde, Kuran kurslarında yaşanan olaylara iktidar cephesinden  bir elle tutulur tepki gelmeyince vatandaşın samimiyet testinden geçemedi şimdiki erk.

Durum böyle olunca seccade olayından gereken prim elde edilmedi. Eğer iktidar geçmişte dini istismar edenlerle etkin mücadele verseydi bugün seccade olayında halka bir şeyler anlatabilirdi.  Sokakta vatandaşa Kılıçdaroğlu seccadeye bastı yine mi ona oy vereceksiniz diye sorulduğunda vatandaşın cevabı hazır yok mu bunların hiç günahı, bugün dinden soğumalar olmuşsa bunların müsebbibi bunlardır diyor.  Velhasılıkelam seccade olayından bir şey çıkmaz, zaten son zamanlarda halka anlatacak başka şeyleri olmayan seccadeye sarıldı. Çünkü söz tükendi icraatlar tükendi.