Emeklilikte yeni formül; belgelerini SGK’ya teslim eden emekli olup çıkıyor! 1999 sonrası sigorta girişi olanları ilgilendiriyor

Hayallerinde emeklilik geçen ama emekli olamayanlar için devlet adımı attı. EYT’nin kanunlaşmasının ardından emeklilikle ilgili prim koşulları getirilmişti, sorun çözüldü, artık emekli olacaklar.

Prim şartı ortadan kalktı, emeklilik süreci başladı. Erken emeklilik sevinci yaşayacaklar. Sorun çözüldü. EYT’den sonra onlarda emekli olacak.

Emeklilikte yeni formül; belgelerini SGK’ya teslim eden emekli olup çıkıyor! 1999 sonrası sigorta girişi olanları ilgilendiriyor Erken emeklilikte bomba kulis! Emeklilikte prim gün şartına takılan milyonlarca kişiye yeni bir kapı açılıyor. Borçlandırma ile erken emeklilik artık mümkün olacak. Konu hakkında detaylar giderek netleşirken, staj ve çıraklık sigortaları da prim gün sayısına dahil olacak. Bu sayede beklenen emeklilik hakkı doğmuş olacak. Peki, erken emeklilik hakkında yaşanan son gelişmeler neler? Erken emeklikte son durum ne? Borçlandırma ile ilgili son gelişmeler…

Yıllarca emeklilik mücadelesi veren EYT’li vatandaş, (ilk etapta 1.5 milyon kişi) Nisan ayından beri ilk emekli maaşlarını almaya başladı. Diğer vatandaşlar de başvurularını gerçekleştirerek kademeli olarak emekli olmaya devam ediyor. Ancak, EYT’nin yasalaştırılmasının ardından eş zamanlı olarak farklı bir yasa devreye girdi ve bu yasa milyonlarca kişinin önünde engel oldu. Emekli olmak isteyenlerin belli bir gün prim sayısını doldurması gerekiyordu ancak, erken emeklilik formülü sayesinde emekli olmak artık mümkün. Borçlandırma ile birlikte 2 yıla kadar erken emeklilik fırsatı doğuyor.

YENİ BORÇLANDIRMA DÜZENLEMESİ

Milyonlara kişi prim gün sayısını dolduramadığı için emeklilik hakkını elinden kaçırdı. Bu durumda akıllara staj ve çıraklık eğitiminde yapılan sigortalar geldi. Bu grupta sigortası bulunan kişiler için sağlık sigortası yatıyor ancak, prim gün sayısına dahil ediliyordu. Bu durumun ortadan kalkması için gerekli adımlar atıldı. Gün prim şartı yüzünden emekliliği kaçıranlar için yeni bir kapı doğdu. Çıraklık ve staj sigortaları için SGK’ya giderek borçlandırma uygulayan ve ücreti ödeyen kişiler erken emekli olabilecek.

ASKERLİK VE DOĞUM İZNİ

Sigorta ve çıraklık sigortasının yanı sıra askerliğini yapmış olan erkekler ve doğum iznine ayrılan kadınlar için de bir borçlandırma gündemde. Gereken belgeleri Sosyal Güvenlik Kurumları’na getirerek borçlandırma ile borcunuzu ödediğiniz taktirde 6 aya kadar erken emeklilik fırsatı ortaya çıkmış olacak.

YENİ GELİŞMELER

Ara zam, erken emeklilik ve kısmi emeklilik gibi ekonomik ve gündemdeki gelişmeleri yakından takip edebilmek için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Bilal Kayaaltı