BUSİAD'ın konuğu olan  Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, deprem gerçeğini bir kere daha anımsattı. 

Bursa Sanayici ve İşinsanları Derneği'nin (BUSİAD) geleneksel iftar yemeği, 31 Mart seçimlerinde Bursa'yı yönetmeye talip olan adayların buluşmasına ev sahipliği yaptı. İftara; Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ak Parti Adayı Alinur Aktaş, İyi Parti Bursa Milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu, CHP Milletvekili Hasan Öztürk, Yeniden Refah Partisi Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Sedat Yalçın, Zafer Partisi Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Bayram Kazancı, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Ak Parti Nilüfer İlçe Belediye Başkan Adayı Celil Çolak, protokol ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin yanı sıra BUSİAD üyeleri katıldı.

“ZİHNİYETMİZİN DE DÖNÜŞMESİ GEREKİYOR”

BUSİAD Başkanı Buğra Küçükkayalar, Ramazan ayına özgü yardımlaşma, bereket ve hoşgörü mesajlarıyla başladığı konuşmasında, depremselliği yüksek şehirlerde kentsel dönüşümün akabinde “Sanayisel Dönüşüm” ün de mutlaka gündeme alınması gerektiğini belirterek, “Sanayisel dönüşüm konusunda güncel durum saptamasının yapılması ve sanayiciler ve yerel yönetimlerce konunun titizlikle ele alınmasının gerekliliğine inanıyoruz. Dönüşüm demişken, binaların dönüşümünün yanı sıra zihniyetlerimizin de dönüşmesi gerektiğini biliyoruz” diye konuştu.

“YAŞANABİLİR BİR KENT ŞART”

Sanayi, tarım ve turizm kenti olan Bursa’nın gelişmesi için yeşil, dijital ve toplumsal dönüşümün de mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydeden Küçükkayalar, Bursa'nın Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesinin kurulduğu kent olarak sanayileşme hamlesine öncülük etme deneyimiyle artık bu 3 dönüşüme de öncülük ya da pilotluk yapabilecek birikime sahip olduğunun altını çizdi. Küçükkayalar, sözlerini “Katma değerli, dünya çapında işler yapabilmek için yeşil, dijital ve toplumsal dönüşümle yaşanabilir bir kent nasıl gerçekleştirilebilir bunu Türkiye’de bizden daha iyi yapabilecek başka bir kent yoktur diye düşünüyorum. Yeter ki bunda mutabık olalım ve bunun kurallarını koyup amasız fakatsız uyalım. O nedenle biz BUSİAD olarak planlı bir kent için “Bursa Çevre Düzeni Planı” nın büyük bir uzlaşıyla yapılmasını önemsiyoruz. Yaklaşan yerel seçimler için çalışmalarını sürdüren büyükşehir belediye başkan adaylarımızın bu konudaki ortak görüşleri ile Bursa’mız için slogan haline getirdiğimiz “Sanayi, Tarım, Turizm” konusundaki ortak görüşlerini Bursa’mızın geleceği için çok önemli buluyoruz” şeklinde tamamladı.

Bursa'da üniversiteliler tekme ve yumrukla birbirine girdi! Bursa'da üniversiteliler tekme ve yumrukla birbirine girdi!

“BEDELİNİ HEPİMİZ ÖDÜYORUZ”

1986 yılından beri Bursa fayları üzerine çalışmaları bulunan Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, “Dost acı söyler” diye başladığı konuşmasında, sanayi ve ticaret merkezi olan Marmara Bölgesi'nde yer alan Bursa'nın dikkatini, zarar azaltma planlarına vermesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Barış, geçmişteki depremlere bakıldığında gelecekte de Bursa'da can ve mal kaybına sebep olacak ölçüde büyük depremlerin olma olasığı olduğunu belirterek, “Bundan kaçınmak mümkün değil. O halde ABD ve Japonya'da kullanılan deprem erken uyarı sistemlerini kullanmalıyız. Bursa merkezli depremde erken uyarı sistemi işe yaramaz: Bunun için 50-60 kilometre uzaklık gerekir. Ancak acil müdahale sistemi çalışır. Elektrik ve doğalgazı kesebilir sitem. Ülkenin neresinde bir afet olursa olsun bunun bedelini hepimiz ödüyoruz” dedi .

“DEPREM PLANINIZ NEDİR?”

Dinleyicilere afet planları olup olmadığını soran Prof. Dr. Barış, şöyle devam etti: “Deprem olduğunda hele de kış günüyse 3 gün elektrik kesintisi olursa planınız nedir? İşletmenizde patronun da dahil olduğu bir afet ekibi var mı? İletişim planınız var mı? Ekipleriniz yeterli malzemelere sahip mi? Gerekli eğitimleri aldılar mı? Tedarik zinciri yönetiminize ve iş sürekliliğine dair planlarınız nelerdir? Siz hazır değilseniz hiçbir kurum hazır olamaz.”

Prof. Dr. Şerif Barış, katılımcıların sorularını da yanıtladı. 

Editör: Bilal Kayaaltı