2023’te yapılacak seçimle ilgili olarak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, seçim barajının düşürülmesini de içeren kanun teklifini, TBMM Başkanlığına sunduklarını bildirdi. Kanun teklifinin içeriğini Yazıcı ve MHP milletvekili Feti Yıldız birlikte duyurdu.

GRUP KURMA ŞARTI KALKACAK

Siyasi partilerin seçimlere girebilmeleri için ya mecliste grupları olması gerekiyor ya da seçimden 6 ay önce en az 41 ilde örgütlenmeyi tamamlamaları gerekiyordu.

İYİ Parti kurulduğunda seçimlere girebilmesi için gereken süreyi ve örgütlenmeyi tamamlayıp tamamlamadığı tartışma yaratmış, bunun üzerine Cumhuriyet Halk Partisi'nden 20 milletvekili bir süreliğine İYİ Parti'ye geçerek mecliste parti grubu oluşturmuştu.

Yeni Düzenlemeyle siyasi partilerin seçime girebilmeleri için Meclis’te grup kurma şartı kaldırılıyor. Düzenlemeye göre, partilerin seçimden 6 ay önce en az 41 ilde örgütlenmeyi tamamlamaları gerekecek.

Böylece milletvekili transferlerinin önüne geçilmesi bekleniyor.

KÜTÜKLER İÇİN SÜRE SON BİR YIL

Seçimlere kısa bir süre kala seçmen kütüklerinin yer değiştirilmesi mümkün olmayacak. Bunun için de seçmenin son bir yıl içerisinde sürekli olarak bulunduğu adres dikkate alınacak. Tayin ve atama gibi zorunlu haller istisna tutulacak.

Diğer yandan, yeni düzenlemeyle en kıdemli üç hâkim arasında kura yapılacak. İl Seçim Kurulu Başkanı bu kura sonucu belirlenecek.

BARAJ YÜZDE 7'YE DÜŞÜYOR

Cumhur İttifakı'nın seçim barajını yüzde 10'dan yüzde 7'ye düşecek tasarısını. AKP milletvekili Hayati Yazıcı ve MHP milletvekili Feti Yıldız anlatıyor.

"Partilerin seçimlere katılabilmesi için TBMM'de grup oluşturmaları yeterli görülmektedir" diyen Yazıcı, "Demokrasi örgütlü toplum demektir. Siyasi partilerin örgütlülüğü demokrasinin yaygın ve katılımcı olmasının önünü açmaktadır. Teşkilatlanma ve kongre şartı yeterli olmaktadır. Salt grup kurmak, seçime katılmak için yeterli görülmemiştir" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi