Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Spor Salonu'nda gerçekleşen AK Parti "Türkiye Yüzyılı" Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Konuşmasında yeni Anayasa vurgusu yapan Erdoğan, "Hücrelerine kadar vesayete hizmet etmek için hazırlanmış 12 Eylül anayasasının raf ömrü çoktan dolmuştur. Her şeyiyle milli iradenin önünü yeni bir anayasayı ülkemize kazandırmak Türkiye yüzyılı vizyonumuzun ilk hedeflerinden biridir." ifadelerini kullandı. Kanal İstanbul'a ilişkin konuşan Erdoğan, "Kanal İstanbul'u yapacağız. Köprünün temelini attık. İnşallah yakında da Kanal İstanbul'un çalışmaları başlayacak." dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"TÜRKİYE YÜZYILINI MİLLİ HAFIZAMIZA KAZIYACAĞIZ"

"Gözümüzün nuru, geleceğimizin teminatı kıymetli gençler... Bugün bu salonda bizlerle birlikte olan, çeşitli medya mecralarından bizler takip eden kardeşlerim, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Cumhuriyetimizin 99'uncu yıl dönümünde Türkiye yüzyılını da milli hafızamıza kazıyacağız. Türkiye'nin kuruluşunun ilanıyla kendi içinde pek çok mücadeleyi barındıran yeni bir döneme adım attık. Tüm sıkıntıları ve kazanımları ile ilk yüzyılımızı geride bırakırken önce milli mücadeledeki destansı meydan okumaları selamlamak istiyorum.

Cumhuriyetimiz maalesef bir asrın önemli kısmında kendi içinde barışık yaşayamadı. Emperyalistlerin ülkemiz üzerindeki hesapları hiç eksik olmadı. Bu kirli hesaplarda kullanılan maşalar da hiç eksik olmadı. Dün vardı, bugün de var. Ülkemiz milli iradenin üstünlüğüne dayanmak yerine, vesayet güçlerinin güdümünde kalan yönetimlerin elinde altın kıymetinde yıllarını heba etti."

"MENDERES'İN, DEMİREL'İN, ECEVİT'İN, ERBAKAN'IN, TÜRKEŞ'İN ÜLKE İÇİN BAŞLATTIĞI GİRİŞİMLER HEP DARBE VE VESAYET DUVARINA ÇARPTI"

"Şehit Başbakan Menderes'in, "Yeter, söz milletin" diyerek başlattığı demokrasi ve kalkınma hamlesi, idam sehpasında kesintiye uğradı. Rahmetli Özal'ın "Devlet, millet içindir" diyerek ülkeyi tekrar demokrasi ve kalkınma rotasına sokma girişimi koalisyon dönemlerinin kaosu içinde kaybolup gitti. Aynı şekilde rahmetli Demirel'in, rahmetli Ecevit'in, rahmetli Erbakan'ın, rahmetli Türkeş'in ülke için başlattığı girişimler hep darbe ve vesayet duvarına çarptı."

"GELİŞTİRDİK, GÜÇLENDİRDİK, ZENGİNLEŞTİRDİK"

"Milletimizin teveccühüyle ülkeyi yönetme sorumluluğunu üstlendiğimiz 2002 Kasım'ında böyle bir Türkiye mirası aldık. Elbette Cumhuriyetimizin ilk 80 yılında başlatılan, bir kısmı neticeye ulaşan güzel işler vardı. Ama ülkemizin ulaşmış olması gereken kalkınma ve milletimizin sahip olması gereken demokrasi seviyesiyle bulunduğumuz yer arasındaki fark çok büyüktü. Biz işte bu anlayışla Türkiye'yi 20 yıl boyunca hep "Durmak yok, yola devam" diyerek büyüttük. Geliştirdik, güçlendirdik, zenginleştirdik."

"HERKESİN YANINDA OLDUK, MÜCADELESİNE DESTEK VERDİK, KAYIPLARINI TELAFİ ETTİK"

"Tıpkı 15 Temmuz'da olduğu gibi yeri geldiğinde bize canı pahasına sahip çıkan milletimizin desteğiyle, ülkemizin asırlık kayıplarını 20 yılda telafi edecek çalışmalar gerçekleştirdik. Sanılmasın ki bu 20 yıl dikensiz gül bahçesi misali sadece çalışmakla geçti. Yurt içinde ve yurt dışında emperyalistlerin, vesayetçilerin ve darbecilerin ne kadar aparatı varsa hepsi de üzerimize salındı. Yeri geldi bildiriler yayınladılar. Yeri geldi tuzaklar kurdular. Yeri geldi bürokratik oligarşiyi, yeri geldi terör örgütlerini harekete geçirdiler. Partimizi kapatmaya kalktılar. Bunlarla kalmayıp doğrudan silaha da sarıldılar. Biz hiçbir zaman şikayet etmedik, hep mücadele ettik. Demokrasi ve kalkınma adımlarımıza çelme takındığımızda çözümü sadece milletin sinesinde aradık. Cumhuriyetimizin ilk yüzyılının en kritik demokrasi ve kalkınma atılımını her türlü siyasi, sosyal sınıflamaların ötesine geçen ortak akılla, iradeyle, vicdanla gerçekleştirdik. Geçmişte ayrıştırılmaya çalışılan kim varsa Türkiye'nin ilk yüzyılının son 20 yılına sığdırdığımız bu büyük devrime katkı vermiştir. İnancından dolayı dışlanan Müslümanın, dilinden dolayı ayrımcılığa uğrayan Kürdün, mezhebinden ötürü baskı gören Alevinin, kısaca bu ülkede herkesin yanında olduk, mücadelesine destek verdik, kayıplarını telafi ettik."

"AYASOFYA KÜRESEL VESAYETE KARŞI GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ BİR MEYDAN OKUMADIR"

"Sadece Ayasofya'yı cami olarak açmış olmamız bile küresel vesayete karşı gerçekleştirilmiş bir büyük meydan okumadır. Kendisini hangi ideoloji, inanç ve köken kavramıyla ifade ederse etsin bu tarihi dönemde hakkın, hakikatin, doğrunun yanında yer alan her bir vatandaşıma şükranlarımı sunuyorum. "

"BEŞERİ HIRSIMIZ, DÜNYEVİ KAYGIMIZ VE BEKLENTİMİZ YOK"

Ne diyor gönül sultanı: Aşk ile yürüyen sırtında dünyayı taşır, aşksız yürüyen beden diye ceset taşır. Milli iradeyi güçlendirerek vesayeti adım adım gerilettik. Demokrasiyi güçlendirerek, darbelere zemin hazırlayan şartları birer birer ortadan kaldırdık. Takip eden değil, takip edilen bir ülke haline geldik. Bugün Türkiye Yüzyılı için milletimizin karşısına böyle bir müktesebatla, karneyle çıkıyoruz. Rabbimize her gün, her an bize böyle bir milletin mensubu olma şerefini bahşettiği için dua ediyorum. Hiçbir beşeri hırsımız, hiçbir dünyevi kaygımız, hiçbir beklentimiz olmadığının bilinmesini isterim."

"YENİ BİR ANAYASAYI ÜLKEMİZE KAZANDIRMAK VİZYONUMUZUN İLK HEDEFLERİNDEN BİRİ"

"Ülkemizi darbe Anayasası ayıbından kurtaracak yeni, sivil, özgürlükçü bir Anayasaya kavuşturma girişimlerimiz hayata geçemedi. 12 Eylül Anayasası'nın raf ömrü çoktan doldu. Her şeyiyle milli iradenin ürünü yeni bir Anayasayı ülkemize kazandırmak vizyonumuzun ilk hedeflerinden biridir."

BAŞÖRTÜSÜ İÇİN ANAYASA TEKLİFİ

Önümüzdeki hafta teklifimizi Meclis'e sunacağız. Ülkemizin gündeminde böyle bir şey yoktu. Ama maalesef birileri bunu ülkemizin gündemine soktular. Madem soktunuz, öyleyse biz de adımımızı atıyoruz. Aile kurumumuzu sapkın akımların tehdidinden koruyacak bir Anayasa değişikliği teklifi hazırladık.

Terör, şiddet ve nefret suçları gibi istisnalar dışında 85 milyonun her birinin birinci sınıf vatandaşlığını güçlendirmenin sözü için bir araya geldik. Yıllarca ülkemizi kutuplaştıran, insanımızın kardeşliğinin ürünü olan muhabbet iklimine zarar veren tüm tartışmaları bir kenara bırakmanın ahdi için bir araya geldik. Cumhuriyetimize adını veren cumhuru yani halkımızın siyasetin de yönetimin de ekonominin de asli unsuru olduğunun kavli için bir araya geldik. İnsanımıza hakkı olan tüm imkanları oluşturmayı teyit için bir araya geldik.

"KRİTİK BİR EŞİKTEYİZ"

Dünyanın siyasi ve ekonomik krizlerin pençesinde kıvrandığı bir dönemde Türkiye Yüzyılı gibi bir programla sizlerin huzuruna çıkmak kolay değil. Öyle riskli bir dönemdeyiz ki bundan sonra atacağımız adımlarla ya bu ligin ön sıralarındaki yerimizi alacağız ya da tekrar geriye düşme riskiyle karşı karşıya kalacağız. Ömründe tuğla üstüne tuğla koymamış, bir gönül tamir etmemiş, herhangi bir esere imza atmamış olanların rahatlığı sizleri yanıltmasın. Eğer ülke ve millet olarak eser üstüne eser koyarak yolumuza devam etmezsek bir süre sonra yerimizde yeller esmesi kaçınılmazdır."

Sadece kendilerine hak gördükleri kamu hizmetlerine talip olan insanımızı küçümsüyorlardı. Biz hiçbir zaman ayrım yapmaksızın milletimizin tüm fertleriyle bu zihniyetin dışlamasından kurtaracak adımları attık. Eğitimde yükseköğretim dahil yıllık bütçeyi 304 milyon liranın üzerine çıkardık. Derslik sayılarını arşa çıkardık. Öğretmen sayısını artırdık. Ders kitaplarını öğrencilerimize ücretsiz olarak dağıttık. Üniversite sayısını ve akademik personel sayısını çoğalttık. Sağlıkta hastane yatak sayımızı 264 bine çıkardık. 20 şehir hastanemizi tamamlayıp hizmete sunduk. 13 şehir hastanemizin inşasına da devam ediyoruz. Sağlık personeli sayısını 1 milyon 350 bine çıkardık. Toplam spor tesisi sayımızı 4 bin 290'a çıkardık. Toplam yurt kapasitesi sayımızı 182 binden 850 bine ulaştırdık. Yükseköğrenim burs miktarını 45 liradan 850 liraya çıkardık. Yurtlarımızdaki öğrencilerimize 800 lira yardım yapıyoruz. Aile ve Sosyal yardımlarda 540 milyar lira kaynak aktardık. Yaşlılarımıza her türlü destek sağlıyoruz. Şehit yakını ve gazilerimize hayatın her alanında sahip çıkıyoruz. Kadına karşı şiddetin önlenmesi konusunda çok önemli mesafe kat ettik. Çalışma hayatında asgari ücreti 5 bin 500 liraya, toplam istihdamı 31 milyonun üzerine çıkarttık. "

"Adalette FETÖ'ye yönelik yaptığımız büyük temizliğe rağmen kürsülerde büyük istihdam artırdık. İçişlerinde, güvenlik güçlerimizde personel sayımızı artırdık. Her türlü suçluya karşı mücadeleyi artırdık. Afet yönetiminden eğitim ve yardım faaliyetlerine kadar sivil toplum kuruluşlarımızın sayısını 122 bine çıkararak etkinliklerini artırdık.

Düzensiz göçle mücadele için 30 geri gönderme merkezi kurduk. Suriye'de oluşturduğumuz güvenli bölgelere 530 bin kişinin geri dönüşünü sağladık. Güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu parçalayıp attık.

Ulaştırmada bölünmüş yol mesafesini artırdık. Karayolu tünel sayımızı, köprü ve viyadük uzunluğunu artırdık. Hızlı tren ve yeni demiryolu ağlarını ekledik. Havayollarında havalimanı sayısını artırdık. 3 milyon konutun dönüşümünü sağladık. Ayrıca 45 ilimizde 80 tarihi kent merkezimi yeniliyoruz. 500 bin sosyal konut 1 milyon konut amaçlı arsa projeyi hayata geçirdik. 81 şehrimize 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefi yolunda ilerliyoruz.

Çiftçilerimize verdiğimiz tarımsal destek 500 milyar liraya ulaştı. Baraj sayıları, hidroelektrik santral sayısı ve içme suyu tesisi sayımızı artırdık. Dünyada orman varlığını artıran ender ülkelerden biriyiz. Hayvan varlığımızı ihtiyacımızı karşılayacak seviyeye getirdik.

Hazine ve maliyede milli varlığımızı 1 trilyon dolar sınırına kadar getirdik. Satın alma paritesine göre dünyanın en büyük 11 Avrupa'nın 4. büyük ekonomisi konumuna geldik.

İnşallah enflasyonu kontrol altına alarak ülkemizi büyütmeye devam edeceğiz. Dış ticaret hacmimizi de 500 milyar dolara ulaştırdık. Esnaf ve sanatkarlarımızı tüm imkanlarla destekledik.

Dış işlerimizde temsilcilik sayımızı artırdık. Ülkemizi söz sahibi konuma getirdik. Savunma Sanayii'nde birçok ürün ihraç edebilen ülke durumuna geldik.

"KANAL İSTANBUL'U YAPACAĞIZ"

"Kanal İstanbul projesi... Muhalefet karşı çıkıyor. Siz zaten bugüne kadar neye karşı çıkmadınız ki? Her atılan adama karşısınız. Dikili bir taşınız yok. Biz Kanal İstanbul yapacağız diyoruz, onlar diyor ki olmaz. Yapacağız. Köprünün temelini attık. Şu anda o yürüyor. İnşallah yakında da Kanal İstanbul'un çalışmaları başlayacak. Ama bu muhalefetin kafası basmaz. Anlamaz bunlar."

"YENİ PROJELER PEŞİNDE KOŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

"Küresel krizi fırsata dönüştürerek, ülkemizi asıl hedeflerine ulaştıracak yeni bir ekonomik ve sosyal kalkınma atılımını gerçekleştirmenin eşiğindeyiz. Köken ve inanç başta olmak üzere, ayrım gözetmeksizin, her bireyin hakkını, hukukunu, geleceğini teminat altına alacak düzenlemeleri geliştireceğiz. İnsanlarımızın tamamının istiklalinden emin şekilde istikbaline güvenle bakacağı Türkiye için yeni projeler peşinde koşmaya devam edeceğiz."

"YENİ KIZILELMA TÜRKİYE YÜZYILIDIR"

"Geçmişin tüm korkularından ve yoksunluklarından arınmış ülkemizin gündemine yakışan yeni 'Kızılelma'sı, ancak Türkiye Yüzyılı olabilir. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını, Türkiye’de siyaseti, üslubuyla, işleyişiyle, sonuçlarıyla değiştirecek yeni dönemin de miladı haline getirmek istiyoruz.

Türkiye Yüzyılı'na her katkı bizim için çok kıymetlidir. Gelin, 29 Ekim 2023’e kadar Türkiye Yüzyılı'nı konuşalım, tekliflerimizi ortaya koyalım. Gelin, Türkiye Yüzyılı vizyonunu birlikte oluşturalım, birlikte inşa edelim. Gelin, Türkiye Yüzyılı'nı yeni bir milli mutabakat zemini haline dönüştürelim."

Editör: Haber Merkezi