CNN TÜRK-Kanal D ortak yayınına katılan Erdoğan, muhalefeti kızdıran açıklamalar yaptı. Yunanistan'ın adaları silahlandırmasına tepki gösterdi. Suriyelilerle ilgili onurlu bir geri dönüş hazırlanması gerektiğine dikkat çekti.

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan, "Barış için umutsuz değilim. 4 şehirde yapılan referandum olayı sıkıntıyı getiriyor. Keşke böyle bir referanduma gidilmeseydi de bütün bunları diplomasi yoluyla çözebilseydik, çözebilseydiler. Sayın Zelenskiy'de 4 bölgedeki referandumla ilgili desteğimizi istiyor. Arkadaşlarım bağlantı kuracak ve yarın Putin'le bu konuları etraflıca ele almak istiyorum" diye konuştu.

Ekonomiye ilişkin olarak Erdoğan, "Yıl sonuna kadar faizi tek haneli rakama indirmeliyiz. Faiz yüzde 12'ye indi. Bundan sonra daha aşağı inecek, yukarı çıkmak yok. Bu enflasyonu da baskılayacak, aşağı indirecek." dedi. Öte yandan Erdoğan, asgari ücret için aralık ayında adım atılacağını da belirtti.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle;

MERSİN'DEKİ TERÖR SALDIRISI

"Öncelikle şehit polisimiz Sedat Gezer'e Allah'tan rahmet diliyorum. Gerek ailesine, gerek milletimize başsağlığı temennisinde bulunuyorum. Şehidimiz başta olmak üzere diğer polislerimiz ve bekçilerimiz orada kahramanca bir mücadele verdiler. Oradaki kendini yere atışı, oradan silahı kullanarak ikisini de öldürmeleri, etkisiz hale getirmeleri, hakikaten kahramanlıklarını ve aldıkları eğitimin başarılı olması çok önemliydi."

“CHP TERÖRİSTLERİ SAVUNUYOR”

"CHP, bu teröristlerden birisini gazeteci diye savunmuş. Bunlara yönelik olumlu bir yaklaşımımız yok. Terör örgütü ve siyasi uzantısı, malum parti yerine devletin söylediklerine kulak verselerdi, böyle utanacak hale düşmezlerdi. O hapistekilerin de gazeteci değil, terörist olduğunu en baştan beri söyledik. Onlarda yüz yok. Yargı bunları terörist oldukları için cezalandırıyor, mahkum veya tutukluyor. Resmi internet sitelerinde de tutuklu gazeteci diye gösterdikleri raporu hale gösteriyorlar. Yani hala teröristin arkasındalar. Bu teröristin çantasında kamera taşıdığını yazmışlar. CHP milli güvenlik sorunudur. Bu oyuna gelmeyeceğiz. Bunların mutlaka terörle, dağla bağlantısı var. Bunları bileceğiz, adımları ona göre atacağız. Bunlar yaptıkları "sokağa çıkın" demek suretiyle gençlerin ölmesine sebep olmadı mı?"

" ADALARI SİLAHLARDAN ARINDIRMALARI ŞART"

"ABD, NATO'da beraber olduğumuz ülkeler arasında eşit davranmıyor. Türkiye'nin NATO'daki durumuyla Yunanistan'ın durumu mukayese edilemez. Biz NATO'da ilk 5'teyiz. ABD'nin adalara yüklü silah göndermesi kabul edilemez. ABD'ye ve Yunanistan'a gerekli uyarımızı yaptık. BM'yi bilgilendirdik. Yunanistan görüşmekten kaçıyor. Bu bölgeler gayri askeri adalar. Burada uluslararası yargı yolu tıkanıyor. Bu adaları silahlardan arındırmaları şart. Bizim ABD'den beklentimiz Yunanistan'ı yanlış hesaplara sokmamasıdır. Özellikle MGK'dan sonra yaptığımız açıklama da bunları içeriyor.

Amerika'nın, Güney Kıbrıs'a yönelik silah ambargosunu kaldırmasının ne içerik bakımından ne de zamanlama bakımından izahı yoktur. Biz duracak mıyız hayır. Biz Kuzey Kıbrıs'ta ne gerekiyorsa yapacağız. Kıbrıs'ta 40 bine yakın askerimiz var. Son adımın da cevapsız kalmayacağını Kıbrıs Türk halkının yanında olacağımızı herkes bilmeli. "

" PUTİN'LE BU KONULARI ELE ALMAK İSTİYORUM"

"Görüştüğüm devlet başkanları, başbakanları olsun hepsi de istisnasız şu ifadeyi kullandı: Biz Rusya-Ukrayna arasındaki arabuluculuğunuz her türlü takdirin üstündedir. Bir taraftan tahıl koridorunun çalışması, gübre olayı diğer taraftan ve 200 esirin takası. Ukrayna lehine olan 5 tane var. Rusya'nın önem verdiği Medvedçuk var. Hanımı televizyondan 'Erdoğan ne olur kocamı kurtar' diye çağrıda bulunmuştu. Yaptığım görüşmelerde, Sayın Putin bunu hatırlattı. Biz de Sayın Zelenskiy ile görüşerek esirlerin takasları hamd olsun gerçekleşti. Barış için umutsuz değilim. Böyle hemen netice alırız demek de hayal olur. 4 şehirde yapılan referandum olayı sıkıntıyı getiriyor. Keşke böyle bir referanduma gidilmeseydi de bütün bunları diplomasi yoluyla çözebilseydik, çözebilseydiler. 2014'te de benzer bir durum Kırım'da olmuştu. Biz o zaman başarılı olamamıştık. Sayın Putin'e "Kırım'da bizim yoldaşlarımız var, attığınız adım doğru değil" demiştik fakat başarılı olamamıştık. Sayın Zelenskiy'de 4 bölgedeki referandumla ilgili desteğimizi istiyor. Arkadaşlarım bağlantı kuracak ve yarın Putin'le bu konuları etraflıca ele almak istiyorum. "

"TERÖRLE MÜCADELE TEK TARAFLI OLMAZ"

"Bir gece ansızın dediğimiz konu odur, yapmamız gereken neyse onu gerekli ve uygun gördüğümüz anda yaparız. Bugünkü MGK metninde bunlara özellikle yer verdik. Biz terörle mücadele gayretimizde bölgenin huzurunu da temin ediyoruz. Terörle mücadele tek taraflı olmaz. Karşı taraf da buna olumlu yaklaşımda bulunması lazım. ABD ve Rusya'nın vardığımız mutabakatları uygulaması gerekiyor. PKK YPG sınırımıza yakın bölgelerde hala konuşlu tatbikat yapıyor. Hatta Kamışlı ve çevresinde eğitim alıyorlar."

"SURİYELİLER İÇİN ONURLU BİR GERİ DÖNÜŞ HAZIRLAMAMIZ LAZIM"

"Yaptığımız briket evlere insanlar yavaş yavaş taşınmaya başladı. Alt yapısı ile her şeyi ile briket evler yaptık. Isınma noktasında da güneş enerjisi ile ısınma projesi yaptık. Suriyeliler için onurlu bir geri dönüş hazırlamamız lazım. CHP gibi 'biz geldiğimiz gibi bunları Suriye'ye süreceğiz' diyemeyiz. İnsani muamelemizi sürdüreceğiz. Yunan'ın baktığı gibi de göremeyiz. Botları nasıl şişlediklerini görüyoruz."

SOSYAL KONUT PROJESİ

"Biz 1 milyon 250 bin TOKİ olarak konut yaptık. Biz bu adımı atmış kendimizi ispatlamışız. 1 ay önce Esenler'de konut dağıtımı yaptık. Orada bir eve gittim. Mutluluklarını gördüm. Kemal Bey, bak dürüst ol. Siyaset dürüstlüktür. Enine boyuna aklına ne geliyorsa atmak değil. Bu attığımız adımla yeniden bir tarih yazıyoruz. Gençlerin sayısı 1 milyon 750 bin. 5 milyona dayanan bir müracaat var. İlk kazmayı 25 Ekim'de vuruyoruz. Nerelerde TOKİ olarak konut yapımına başlayacaksan hepsine aynı anda temelleri atalım bu işi başlatalım istiyoruz. En kısa zamanda kura tarihlerini de açıklayacağız. Konut, arsa ve gençlere yönelik adım. Ben arsamı alır altyapısı hazırsa evimi kendim yaparım diyenlere yönelik de mevcut rakamı artırmak suretiyle kuraya tabi tutmak suretiyle biz vatandaşlarımıza bu sayıyı artırarak bir imkan tanıyalım."

Arsadaki sayıyı 1 milyona çıkartmak istiyoruz. Rakam 5'i yakalayınca, bize yeni bir adım atmak için Bakanımla konuştum. Biz altyapıyı yapacağız, o da evini yapacak. Çevre Şehircilik Bakanlığımız ekibiyle buralarda araştırmaları yapıp planlamayı yapacaklar. Ondan sonra hangi ilde ne kadar arsa, biz taktim edeceğiz. Bu adımı kura çekiminden önceye yetiştireceğiz. Dün akşam Murat Bey'e talimatı verdim. Arsa alacak olanlar, hemen buraya yönelsinler. Onların arsalarını da bu kuraya tabi tutalım. 1 milyon arsa, fazla olabilir ama az olmayacak. 250 bin konutla ilgili geçen bir programda açıklamıştım. Demiştim ki; Biz seçim sonrası 2. bir etaba başlayabiliriz. Şimdi şartlar bizi öyle uğraştırıyor ki, bu arsaların altyapısını yapalım, vatandaşlarımız da evlerini yapsın. Ağzı olan konuşuyor. Bizim parasal olarak bir sıkıntımız yok. Bunları yaparız. Konutta 2 yıl verdik. 2 yıl içerisinde de bu rakamları yakalayacağız."

"ABD'DE AVRUPA'DA DURUM NE GÖRÜYORSUNUZ AMA TÜRKİYE BU SIKINTILARI YAŞAMADI"

"Ben çok açık net söyleyeyim. Bu yüzyıl, 'Türkiye yüzyılı' olacak. Dünyada şartlar ne getiriyor ne götürüyor, ABD'de Avrupa'da durum ne görüyorsunuz. Ama Türkiye bu sıkıntıları yaşamadı, yaşamıyor. İç ve dış talebin katkısıyla %7,5 dengeli ve güçlü bir büyüme yaşadık. 2022 yılı küresel büyüme tahminleri dünyada aşağı yönlü güncelleniyor, Buna rağmen, Türkiye ekonomi modelimiz büyümenin devamını ispatlayacak. Bunu göreceğiz. Kimsenin bundan şüphesi olmasın."

"FAİZ DAHA DA AŞAĞI İNECEK"

"Şubat bile değil Ocaktan itibaren emarelerini çok rahat göreceğiz. Enflasyondan önce şu anda faize bakıyorum. Şu an itibariyle faiz oranını yüzde 12'ye indirdik. Buradan yatırımcılara çağrımı yapıyorum; eğer yatırımcıysan kamu bankaları başta olmak üzere şu anda faiz yüzde 12'ye indi. Bundan sonra daha aşağı inecek, yukarı çıkmak yok. Bu enflasyonu da baskılayacak, aşağı indirecek. Yatırımcı neyi arar? Yapacağı yatırımda düşük faiz arar. Bizim 5'li başlığımız yatırım, istihdam, üretim, cari harcama noktasında özellikle oradaki büyümeyi arzu ettiğimiz istikamete getirmek. Bu 5 başlıkla bir defa gel yatırımını yap, düşük faizle krediyi birinci derecede kamu bankalarından al. Hem istihdam sağla, hem üretim, hem ihracatta yerini al, bir de ülkenin büyümesine katkı sağla. Bunu inşallah bu yıl içerisinde beklemeden yılbaşından itibaren neticelerini almaya başlayacağız."

"2023 YILINDA UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET İÇİN ASIL TESPİTİ İNŞALLAH ÖNÜMÜZDEKİ ARALIK'TA YAPACAĞIZ"

"Zaten şu ana kadar yapmış olduğumuz asgari ücret tespit rakamları noktasında son asgari ücret rakamını Aralık'ta yapacağız. Tekrar değerlendirme yapıp yeni adı inşallah yıl sonu itibariyle atacağız. 2023'e girerken çok daha farklı ve güçlü şekilde gireceğiz. Asgari ücreti yükseltirken getirdiği yükün tamamını işverenin üzerine bırakmadık. Onu da üzerimize aldık, üretimi korumuş olduk. Devlet olarak fedakarlıkta bulunarak tüm ücretlilerin asgari ücrete kadarki kısmından vergileri kaldırdık. İşçi memur ayrımı yapılmaksızın tüm çalışanlara vergi istisnası kaynaklı ilave geliri sağladık. İşçilerimizi enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında önlemek birinci önceliğimiz. Bu bir ara artış idi. 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için asıl tespiti inşallah önümüzdeki Aralık'ta yapacağız.

Son aşamasına getirdiklerini biliyorum, bize sunduklarında gereken değerlendirmeyi yapacağız. İnşallah doğalgazda sıkıntı yaşamayacağız."

Editör: Haber Merkezi