Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TCMB'nin faiz indirimleriyle birlikte yükselişe geçen döviz kurlarıyla ilgili muhalefetin eleştirilerine İzmir'deki toplu tesis açılışı töreninde yanıt verdi.

Ne olursa olsun ekonomi politikalarından vazgeçmeyeceklerini belirten Erdoğan, AK Parti döneminde değil CHP iktidarı döneminde ekonominin kötü olduğunu söyledi.

İktidarı aldıktan sonra IMF borçlarının ödenmesiyle birlikte 'başlarının beladan kurtulmadığını' söyleyen Erdoğan, tören için toplanan kitleye 'ekonomik kurtuluş savaşı' mesajı verdi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şöyle: Şu anda karşımdaki bu kitle bir karar veriyor. İzmir'in işgali, kurtuluşu milli mücadelemizin başlaması ve bitişi olarak tarif edebileceğimiz önemde hadiselerdir.

Rahmetli Menderes'le birlikte İzmir İktisat Kongresi'nde alınan kararlar yeniden hayata geçirilmeye başlandı. 1960'tan itibaren ülkemize musallat olan her darbe , her muhtıra her vesayet düzeni demokrasimizle birlikte ekonomik bağımsızlığımızı da örseledi.

Dikkat ederseniz bu günlerde CHP ekibi, 'Ülke yandı, bitti' diye ortalığı birbirine katıyor. Halbuki bu ülke onların sorumluluk üstlendikleri dönemde...

Hatırlayın, CHP'nin iktidarda olduğu dönemde gecelik yüzde 7500'leri bulan faizleri gördü mü? Bu ülke onların döneminde başbakanlığın önünde yazarkasa fırlatıldığı sıkıntılı günleri yaşadı mı?

Mandacılar var güçleriyle üzerimize geliyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar istihdam ve cari odaklı ekonomi programımızdan döndüremeyecekler. Kur tuzakları öğretilmiş çaresizliktir.

'ÜLKEYİ GÜVENLİ HALE GETİRDİK'

Terör örgütleri, mafyanın, çetelerin kol gezdiği Türkiye'yi güvenli hale getirdik. Teröristleri buralara gömdük. Bunlar durup dururken olmadı. Sizler bize inandınız.

Ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Biz tüm bu süreçte verdiğimiz mücadelede her şeyi çalıştık, çabaladık ama bir şeyi hiç aklımızdan çıkarmadık. Demokraside, özgürlüklerde, sanayide, ticarette, diplomaside, güvenlikte hayata geçirdiğimiz atılımları ekonomide de gerçekleştirerek milletimizin refahını artıramazsak kazanımlarımızı kalıcı kılamazdık.

Bunlar Türkiye'nin nasıl bir güce sahip olduğunu bilmiyorlar. Bunların kimi zaman ihanet derecesine varan gafletleri bakidir. Yüksek faizmiş, düşük kurmuş, IMF'miş.. Para baronlarının oyunları insanımızın işinden ve aşından daha önemli değil.

'IMF BORCUNU ÖDEDİK'

En önemli vesayet aracı olarak kullanılan IMF reçetelerini bir kenara bıraktık. IMF'yi bu ülkeden kim çıkardı. CHP'nin parti sözcüsü IMF ile kol kola geziyor. Onlar IMF'nin dilinden anlıyor. Biz ise 23.5 milyar dolar IMF'ye borç vardı Mayıs 2013'te parasını ödedik gönderdik. Merkez Bankasının döviz rezervi 27.5 milyar dolardı, Şimdi 127 milyar dolar. Milleti açlığa işsizliğe fakirliğe mahkum eden IMF reçeteleri yerine kendi kalkınma ve ekonomi programımızın altyapısını inşaya başladık.

Ne zaman biz 23.5 milyar doları IMF borcunu kapatıp bir daha bu kuruluşta anlaşma yapmayacağımızı ilan ettik o günden beri başımız beladan kurtulmadı. Boş durmuyorlar.

Dünyada gelişmekte olan ülkelerde faizleri yükseltip ekonomiyi sıcak paraya boğup yüzde 50 40 'lı karla çıkmanın önünü kesecek adımları attık. Kendi mandacı ekonomik politikalarının batışına ağıt yakıyorlar. Ellerindeki tüm silahları devreye soktular.

'EKONOMİ POLİTİKAMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Birileri bu bedeli bir süre öder sonra kendi işine bakar. Bizim mandacı iktisatçı ve siyasetçiler kabak gibi kalır. Biz milletimizle birlikte kararlı bir şekilde yolumuza devam edince acınası halde kaldılar. Bugün kur, faiz üzerinden ahkam kesenler yarın başka tarafa bakacaklarından kuşkunuz olmasın.

Dün faizleri 7 bin 500'lere çıkartanların bugün 'kanun çıkartın faizleri yüzde 1'e indirin' kim diyor bunu Bay Kemal. Yahu bir gün geliyor bunu söylüyorsun ardından da diyorsun ki 'faizleri yükseltin'.

Yemezler, Yemezler! Bu faizler düşecek, düşecek. Biz yüksek faize halkımızı da, çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz.

Milletimiz, geleceğini kurtaracak bir büyük dönüşümün sancılarını yaşarken kendileriyle dalga geçenlerden bunun hesabını soracaklardır.

Ne yaparlarsa yapsınlar bizi üretim, istihdam ve cari denge odaklı ekonomi politikamızdan vazgeçmeyeceğiz.

Bu faizler düşecek. Biz yüksek faize vatandaşımızı ezdirmeyeceğiz.

Editör: Haber Merkezi