Ekonomik anlamda iktidarın hiçbir ciddi adım atmadığını, yaşanan döviz artışından dolayı bir kaos ortamı oluştuğunu dile getiren Saadet lideri Karamollaoğlu, 2022 yılı sonundan önce erken seçim beklemediğini söyledi. Saadet Partisi’nin Bursa Olağan Kongresi’ne katılmak üzere kentte gelen Genel Başkan Temel Karamollaoğlu, genel kurul öncesi gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

“EMEKLİNİN, İŞÇİNİN YÜZÜNÜ NECMETTİN ERBAKAN GÜLDÜRDÜ”

Asgari ücrete yapılan yüzde 50 zammı tarihi bir adım olarak nitelendiren iktidara Erbakan’ı hatırlatarak cevap veren Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, “ AK Parti hükümetinin başı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 54. Hükümetin Başbakanı Necmettin Erbakan’ın emekliye yüzde 100, memura yüzde 130, işçiye yüzde 110 zam yaptığını unutmuş. Cumhuriyet tarihinin en büyük zammını yaptık diyor ama yanılıyor. Hoca, üretimden, kalkınmadan, yanaydı. O dönemde çiftçi ektiğinden para kazandı, mutlu oldu. Herkesin cebi parayla doldu, piyasa hareketlendi, esnafın yüzü güldü, istihdamda tarihi artış yaşandı. Şu anda döviz kontrolden çıkmış durumda, her şeye zam geliyor. Tedarik sıkıntısı yaşanıyor. Asgari ücret 4 bin 250 lira oldu. Önümüzdeki Şubat’ta işçiye yapılan artışın ne hale geldiğini hep birlikte göreceğiz” ifadelerini kullandı.

“ERDOĞAN’I ELEŞTİREMİYORLAR”

Hükümetin üyelerinin ve iktidar milletvekillerinin yaşananlarla ilgili kendi aralarında müzakere yapmadıklarına dikkat çeken Temel Karamollaoğlu, “Şaşkınlık içindeyiz, Cumhurbaşkanı’nın yanında kendisini bilgilendirecek ve yönlendirecek birisi kalmadı. Bakanlar Erdoğan ne derse ona göre hareket ediyor, itiraz yok. Zaten kendisi yönlendirmeye de pek razı değil. Ekonominin sadece Merkez Bankası’nın faizin düşürülmesi üzerine inşa edilmesi yönünde bir düşüncesi var. Tahterevalli gibi. Banka faizlerini kontrol etmek ise mümkün değil. Bir kaos var. Kaos ortamından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ümidi kesince çıkarız. ‘Seçim’ diyecek mi bilemiyoruz. Ekonomi politikalarıyla ilgili ümit verici bir gelişmede gözükmüyor" şeklinde konuştu.

“İTİBAR İSRAFI VAR”

AK Parti iktidarının ekonomiyi yönetemediğini belirten Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu, “Vatandaşa kemerleri sıkmasını söyleyen iktidar çok büyük bir israf içinde. İtibardan tasarruf olmaz diyen bir kafa ülkeyi uçuruma itiyor. İsrafın durması lazım. Ekonomiye katkı sağlayacak yatırımlar gerekli. Tarım ve hayvancılık tükeniyor, çiftçi ektiğinden para kazanamıyor, kredi bataklığında çırpınıyor. Üretime dönük yatırımlar yapılmalı. İthalata dayalı ihracat son verilmeli. Buğday ithal edip, un üretip ihracat yapılıyor, böyle olmaz. İhracat yapabildiğiniz sürece döviz giderlerinizde bir artış meydana gelebilecek. Hiçbiri gündemde değil. Merkez Bankası’nın faizlerini indirerek Türkiye ekonomisinin düzeleceği zannediliyor ama imkansızlık olduğu belli. İktidar hiçbir ciddi adım atacak misyona sahip değil. Müzakere edebilseler bir çözüm bulurlar. Ayrı bir sese izin vermeden ülkeyi düzlüğe çıkarmak mümkün değil” dedi.

“TARIMDAN ANLAMAYAN TARIM BAKANI”

Çiftçiler ve hayvancılık yapanların artan maliyetlerden dolayı üretimden çekildiğini, borç batağında olduklarına dikkat çeken Karamollaoğlu, “ Türkiye’yi geziyorum, artan maliyetler, yem fiyatlarındaki aşırı artıştan dolayı süt inekleri kesime gidiyor. Bu vahim bir durum, çok yazık. Tarımdan uzak duran, çiftçinin derdinden anlamayan, yaşanan sıkıntıları görmeyen bir tarım bakanımız var bizim. Çiftçi faiz batağına sürüklenmiş. Tarlalar hacizli, mazota gelen zamlardan dolayı köylü traktörünü çalıştıramıyor. Gübre fiyatları yüzde 600 artmış ama Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli çiftçinin zarar etmediğini söyleyebiliyor” şeklinde konuştu.

ERKEN SEÇİM İDDİALARI

Erken seçim ihtimalinin çok uzak olduğuna değinen Temel Karamollaoğlu, “Erken seçim beklemiyorum ama çözümlerden birisi gibi duruyor. 2022 yılı sonundan önce seçim olma ihtimali yok gibi” diyen Karamollaoğlu, parlamenter sisteme dönülmesiyle ilgili soruya ise şu cevabı verdi, “Parlamenter sistemde iktidarı gensoruyla düşürmek mümkündü. Ancak düşürdükten sonra kurmak çok zor oluyordu. Güçlendirilmiş parlamenter sistem, ‘siz bir iktidarı düşüreceksiniz, alternatifini de sunun’ diyor. Bu sayede Türkiye iktidarsız kalmıyor. İktidar değişiminde adımların daha dikkatli atılması önemli. Bizler de aynı kanaatteyiz ve güçlendirilmiş parlamenter sistemi destekliyoruz” dedi.

BURSA BETONLAŞTIRILDI

Bursa'da tarım alanlarının yok edildiğini söyleyen Saadet lideri Karamollaoğlu, Bursa hızla betonlaştırılıyor, tarım alanları yok ediliyor. Tamam, Türkiye sanayide öncülük yapan illerinden bir tanesi olması sevindirici ancak. Tarım arazileri yok oluyor, bu çok endişe verici bir şey. OSB ve fabrikalar buna dikkat ederek atılmalıydı. Uludağ’da hala kış turizmi yapılıyor, yaz aylarında turizme kapalı bir alan, oteller yılın 9 ayı kapalı. Bursa çarpık kentleşmeye mahkum edilmiş durumda. TOKİ Moskova’yı kopya etmiş. Yüksek binalar birbiriyle yarışıyor. Kentin yapılaşmada kendi karakteri yok. Tek gözetilen şey rant. Başka bir düşünce yok” dedi.

FERİBOT BATIYOR

Türkiye’de yaşananlara karşı tepkisizliği çarpıcı bir örnek vererek anlatan Karamollaoğlu, “Estonia Feribotu 28 Eylül 1994 tarihinde Baltık Denizi’nde batar. Estonya’nın başkenti Tallinn’den İsveç’in başkenti Stockholm’e giden 989 yolculu feribottan sadece 137 kişi kurtulur, 852 yolcu boğularak yaşamını yitirir. Ancak batıncaya kadar feribottakiler iyi yüzme bilmelerine karşın ‘dünyanın en güvenli feribotundasınız’ söylemine inanarak gemiden son ana kadar kurtulacağını düşünmüştü. Dilerim vatandaşlarımız da aynı düşünceye kapılmaz. Bu sendrom gerçekleşmezse kurtuluş olur” şeklinde ifadeler kullandı.

Editör: Haber Merkezi