Dünya’nın en kaliteli zeytinin yetiştiği Gemlik’te hasat sezonuna az bir süre kala, zeytin üreticisi Marmarabirlik’in açıkladığı 180 tane üzerinden belirlenen 12,60’lık fiyata tepki gösterdi. Kooperatifin üreticinin derdinle dertlenmediğini dile getiren ve Bavulhaber’e konuşan Saadet Partisi Gemlik İlçe Başkanı Ahmet Vakkas Yıldız, üreticinin gerçek baş fiyatı 220-240 taneden sonra başladığını ifade ederek, Hidamet Asa’yı zeytin üreticisinin sırtından geçinmekle suçladı. Yıldız, Asa’nın yönetim kurulu başkanı olduğu Marmarabirlik’in üreticiden zeytini 7 TL’den alıp 30 liraya satmasının zeytin çiftçisini kredi ve faiz bataklığına itmek anlamına geldiğini kaydetti.

‘KOOPERATİF ÇİFÇİNİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMEK İÇİN VAR’

SP Gemlik İlçe Başkanı Ahmet Vakkas Yıldız, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa’nın zeytinden elde edilen karla yatırım yaptığını söylemesinin zeytin üreticisiyle dalga geçmek anlamına geldiğini belirten Yıldız, şunları söyledi: “Kooperatifçilik üreticiyi korumak demektir. Çiftçinin yüzünü güldürmenin adıdır. Hidamet Asa, elde ettikleri karla yatımı yaptıklarını söylüyor. Hadi oradan. Yatırım, kooperatifin ortağı olan zeytin üreticisine yapılır, zeytinci kan ağlıyor, para kazanamıyorum diyor. Asa kalkmış yatırımdan bahsediyor. Kooperatifler elde ettikleri karı, üyeleriyle, yani ortaklarıyla paylaşır, zeytinci benim cebime para girmiyor diye feryat ederken, Hidamet Asa üç maymunu oynamayı tercih ediyor. Marmarabirlik kendisinin çiftliğimiz gibi davranıyor” diye konuştu.

‘ ÜRETİCİ FAİZ BATAĞINDA’

Hidamet Asa’nın çiftçinin feryadını duymadığını hatırlatan Ahmet Vakkas Yıldız, ‘Marmarabirlik tüm barem fiyatlarını açıklayana kadar üretici malının yaklaşık 1/3’nü birliğe teslim etmiş oluyor ki bu kabullenilebilecek bir durum değil. Bölgede hasat edilen zeytinin üreticiyi ilgilendiren barem aralığı 220-350. Bu aralıkta geçen seneki ortalama 7,50 lira civarında. Fiyat konusunda çiftçilerimizle yapılan görüşmelerde ağaçların tam dolu olması halinde yani verimli bir senede maliyetin kg başına 5-7 TL arasında olduğunu söylüyorlar. Bizim yaptığımız hesaplamalarda da bu değer 6 TL civarında çıkıyor ve çiftçilerimizin rakamlarını teyit ediyor. Bazı senelerde verimin olmadığı düşünülürse maliyet daha da artıyor. Maliyet içinde amortisman giderleri, sigorta, bağ kur giderleri Marmarabirlik’in kestiği stopaj dahil edilmeden hesaplanıyor. Yeni fiyatlar açıklanırken bu hususa dikkat edilmesi gerekir. Geçen seneye göre üretici fiyatlarında ortalama %45-50 oranında artış olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Ayrıca Marmarabirlik kendi kurumsal satış sitesinde satış fiyatları incelendiğinde alış fiyatlarının birkaç katı olduğu görülüyor. Asa, çiftçiden fedakârlık istiyor. Asıl fedakârlığı Marmarabirlik üreticiye yapacak ki çitçimiz ayakta kalsın, üretime sürsün, istihdam devam etsin. Şunu herkes bilsin Marmarabirlik çiftçinin tedarikçisi değil ortağıdır” dedi.

Bavulhaber.

Editör: Haber Merkezi