Sosyal yardımlarda da zam yapıldı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, yaptığı açıklamada, sosyal yardım programlarının aylık ödemelerinde yüzde 50'ye yakın artış yapıldığını duyurdu.

Aile Destek Programı kapsamında, hane geliri kişi başına 450 TL ve altı olan ailelere 1.250 TL, 450 TL üzeri - 911,15 TL ve altı olan ailelere 1.100 TL, 911,15 TL üzeri - 1372,30 TL ve altı olan ailelere 950 TL, 1372,30 TL üzeri - 1833,45 TL'den az olan ailelere ise 850 TL ödeme yapılacak.

Antalya'da sezonu vatandaşlar açtı Antalya'da sezonu vatandaşlar açtı

2024 yılına özel olarak revize edilen sosyal yardım miktarları, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan 6 aylık enflasyon değerlendirmesi ile belirlendi. Bu güncellemelerle birlikte, birçok destek ödemesinde artış yaşanacak ve vatandaşların gelir durumları yeniden şekillenecek.

KİLİT ROL OYNUYOR

Özellikle memur maaş katsayısındaki yükselişin, çeşitli sosyal yardım ödemelerine olumlu bir etki yapması bekleniyor. 2024 Ocak ayındaki memur maaş zammının altı aylık dönemde ulaştığı oran, yaşlılar, engelliler, hastalar, aileler ve yakınları için elde edilecek geliri belirlemede kilit rol oynayacak.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİR 

TÜİK’in Aralık ayındaki enflasyon verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bir önceki aya göre %2,93 oranında artış gösterdi. Memur ve memur emeklisinin maaş artış oranı yüzde 49,25, SSK ve Bağkur emeklilerinin ise yüzde 37,57 olarak hesaplandı.

65 Yaş Aylığı: Sosyal güvencesi olmayan 65 yaş üstü vatandaşlar için ödenen aylık, Ocak ayında gerçekleşen memur maaş zammıyla birlikte 3.504 liraya yükseldi. Bu destek için gelir kriteri, kişi başına düşen gelirin 5.667 lira veya daha az olması gerekiyor.

Evde Bakım Aylığı: Bakıma muhtaç yaşlılar ve engelliler için sağlanan evde bakım desteği, 7.608 liraya yükseldi. Bu destekten yararlanmak için bakılan hane içindeki kişi başı gelir sınırı, yeni asgari ücretle birlikte 11.334 lira 75 kuruşa çıktı.

Engelli Aylığı: Yüzde 40-69 engeli olanlara ödenen aylık, memur maaş zammıyla birlikte 2.797 liraya, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların aylığı ise 4.196 liraya yükseldi. Engelli aylığından yararlanabilmek için hane içinde kişi başına düşen gelirin yeni asgari ücretle 5.667 lira olması gerekiyor.

Engelli Yakını Aylığı: 18 yaşından küçük engellilerin yakınlarına ödenen aylık, 2.797 liraya çıktı. Bu destekten yararlanmak için hane içinde kişi başına düşen gelirin 5.667 lira veya daha az olması gerekiyor.

Hastalara Nakdi Yardım: Tüberküloz veya SSPE hastalarına yapılan 7.608 lira tutarındaki yardım, memur maaş zammıyla birlikte artış gösterdi. Ayrıca, tüberküloz hastaları için ilave aylık 600 lira bakım yardım ödemesi de yapılabiliyor.

Ailelere Çocuk Desteği: Çocukların ailelerinin yanında bakımına imkan sağlanması amacıyla verilen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri de artış gösterdi. Çocukların eğitim seviyesine göre yapılan ödemeler, yeni memur maaş katsayısındaki artışla birlikte güncellendi.

Aile Destek Ödemesi: 2024 Ocak ayı zam oranları henüz netleşmedi. Ancak sosyal yardım ödemelerine genel bir zam geleceği için aile destek ödemesinde de artış bekleniyor.

Sosyal yardım miktarlarındaki bu güncellemeler, vatandaşların yaşam standartlarını yükselterek ekonomik anlamda rahatlamalarına katkı sağlıyor. Zam oranlarındaki değişikliklerle birlikte, Türkiye’deki sosyal yardım sistemi, ihtiyaç sahiplerine daha etkili bir şekilde destek olmaya devam ediyor.

Editör: Bilal Kayaaltı